Furtuna economica din Brazilia: dolarul creste, bursa scade si oficialii cheie demisioneaza

Categories La ziPosted on

Pietele financiare braziliene au inchis o saptamana de panica din cauza jonglarii guvernului Jair Bolsonaro de a sparge plafonul de cheltuieli, ceea ce a provocat desfiintarea inaltilor functionari din Ministerul Economiei.

Bursa din Sao Paulo, care a pierdut deja 2,75% joi, s-a inchis cu o scadere saptamanala de 7,3% si o scadere de 1,34% vineri, cu o usoara revenire dupa ce in timpul sesiunii s-a prabusit cu 4,5%, pe fondul incertitudinii tot mai mari cu privire la bugetul fiscal, cursul celei mai mari economii din America Latina.

Tulburarile s-au simtit si pe piata valutara, unde dolarul american a ajuns saptamana aceasta la 5,75 reale, cel mai ridicat nivel din cateva luni, desi vineri aceasta si-a recuperat pozitii si a incheiat la 5,62 reale la cursul comercial.

„Aventuri”

In incercarea de a calma starea proasta a pietelor, presedintele Bolsonaro a asigurat ca guvernul sau ramane ferm in angajamentul sau fata de responsabilitatea fiscala si ca nu se va lansa in „aventuri” care pun „in pericol” economia tarii, lovita de o crestere vertiginoasa. somajul si inflatia cu doua cifre.

„Acest ajutor pe care il aparam are responsabilitate, nu vom face nicio aventura, nu vrem sa punem nimic in pericol pentru economie”, a spus presedintele la o conferinta de presa cu Guedes.

Originea acestei crize de incredere se afla in planurile guvernului Bolsonaro de a finanta extinderea unui program de ajutor social pe care intentioneaza sa-l promoveze temporar in cursul anului 2022, cand va cauta realege.

Fara nicio marja in bugete, un Produs Intern Brut (PIB) lovit puternic de coronavirus si o revenire din ce in ce mai pusa in discutie, ministrul Economiei, Paulo Guedes, si echipa sa au convenit sa modifice regulile plafonului de cheltuieli pentru, in practica , mareste-l.

Guedes a garantat vineri aceasta masura ca masura este „luata in considerare” si nu incalca actualul regim fiscal.

Plafonul de cheltuieli

Plafonul de cheltuieli, care limiteaza cresterea cheltuielilor publice la inflatia din anul precedent, este in vigoare in Brazilia din 2017 si a fost promovat de guvernul lui Michel Temer, care a adoptat o agenda liberala in cei mai putin de doi ani in care era la putere.

Bolsonaro, un capitan de armata retras, care in cele trei decenii ale sale ca deputat nu a fost niciodata un liberal fervent, a urmat aceeasi cale ca predecesorul sau si a reusit sa castige creditul pietelor alegandu-l pe Guedes, un economist de la scoala din Chicago, sa conduca directia slabita a economiei braziliene.

Cu toate acestea, pe masura ce campania electorala din 2022 se apropie si popularitatea sa scade in caldura crizei de sanatate si economice, presedintele s-a distantat de postulatele responsabilitatii fiscale propunand o crestere brusca a cheltuielilor sociale in 2022.

In acest cadru, guvernul si-a anuntat miercuri planurile de a creste valoarea ajutorului pentru cei mai saraci cu o medie de 20% pana la un minim de 400 de reale (circa 70 de dolari), precum si numarul de beneficiari, de la 14, 7. milioane de familii actuale la 17 milioane.

Cascada de demisii

In toiul controverselor legate de plafonul de cheltuieli, si-au prezentat joi demisia, din „motive personale”, secretarul special al Trezoreriei si Bugetului, Bruno Funchal; secretarul Trezoreriei Nationale, Jeferson Bittencourt si cei doi secretari adjuncti ai ambilor.

In paralel, Camera Deputatilor a facut primul pas pentru a avizarea ingineriei fiscale a guvernului aproband in comisie modificarea plafonului de cheltuieli si, in plus, amanarea platii unei parti din datorii judiciare ale statului, ceea ce se traduce prin mai multe resurse pana in 2022.

„Impactul macroeconomic este enorm pentru ca piata interpreteaza ca guvernul nu are capacitatea de a-si controla conturile publice”, a explicat agentiei EFE Juliana Damasceno, cercetator in domeniul Economie Aplicata la Fundatia Getulio Vargas.

Secretarul pentru Petrol, Gaze si Biocombustibili al Ministerului Minelor si Energiei, Jose Mauro Coelho, si-a dat demisia joi, la cateva ore dupa ce Bolsonaro si-a anuntat intentia de a crea o alta subventie pentru a ajuta 750.000 de camionieri, afectati de cresterea combustibilului.

In opinia lui Damasceno, extinderea asistentei sociale in acest fel, abia in cursul anului 2022, „serveaza un interes electoral”, pentru ca altfel guvernul ar fi creat un „program pe termen lung”, ceva, pe de alta parte, necesar dupa ravagiile enorme ale covid19.