Irak: 40 de morţi şi 149 de răniţi, în 10 atentate cu bombă

Categories Escală în alte lumi, La ziPosted on

Irak: 40 de morţi şi 149 de răniţi, în 10 atentate cu bombă

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise joi dimineaţă, la Bagdad, într-o serie de atentate cu bombă, potrivit unui bilanţ comunicat de Ministerul Sănătăţii din Irak.

Un reprezentant al Ministerului de Interne, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, declara anterior că 27 de persoane au fost ucise şi alte 133 rănite, în 11 explozii care par să facă parte dintr-un atac coordonat.

Aceste atacuri au fost comise la o oră de vârf, în cartierele Bab al-Muatham, Karrada şi Allawi din centrul Bagdadului, la Adhamiyah, Shuala şi Shaab (nord), precum şi la Jadriyah în est, Ghazaliyah în vest şi al-Amil în sud.

Acestea sunt primele violenţe de la începutul unei crize politice care ameninţă acordul fragil între diferitele forţe din ţară şi generează temeri privind revenirea la lupte interconfesionale, la doar câteva zile după plecarea trupelor americane şi la un an după formarea Guvernului de uniune.

Blocul parlamentar laic Iraqiya, susţinut de sunniţi, al doilea grup parlamentar ca mărime, cu 82 de deputaţi, după coaliţia şiită a Alianţei naţionale (159 deputaţi), a anunţat luni boicotarea Guvernului, la două zile după ce şi-a suspendat activitatea în Parlament, denunţând “dictatura” premierului.