Tinerii care vor să schimbe lumea

Categories PoliticaPosted on

Într-o perioadă când oamenii par sătuli de politică și politicieni, există tineri care nu se tem să intre în acest joc. Unii au planuri mari, vor să ajungă deputați sau poate mai mult, alții susțin că vor să schimbe lumea, așa cum o știu ei, alții vor pur și simplu să-i ajute pe cei din jurul lor.

Pentru a înțelege ce îi îndeamnă pe tineri să intre în politică am vorbit cu câțiva reprezentanți ai Forței Civice, care au format o organizație de tineret.

Unii dintre ei ajunseseră, ieri, pentru prima dată la sediul partidului. I-am surprins chiar în momentul în care își completau și semnau adeziunile. Este cazul Alinei Matarangă. Este contabilă, are 25 de ani. ”Este prima zi la partid. Acum am făcut cunoștință cu colegii”, spune ea. Câteva minute mai târziu, cu puține emoții, semna și hârtiile care o făceau membră a Forței Civice.

Viviana Luca are 26 de ani. Face politică de o lună și a ajuns în funcția de secretar general adjunct al organizației de tineret. Răspunde dezinvolt la întrebarea ”de ce face politică”: ”Din plăcere”. Este profesor doctorand la Universitatea Ovidius. Deși e boboc în politică, visează la funcții înalte. ”Poate parlamentar, de ce nu?”.

”Vreau să ajung deputat”, spune și Mihaela Mătulescu. Este economist, are tot 26 de ani, dar nu este nouă în ”arta compromisului”. Timp de trei ani de zile a făcut parte din structura PDL. ”Nu mă mai regăseam”, explică ea despărțirea. Și asta s-a întâmplat de când Mihai Petre nu a mai făcut parte din PDL. Acum, și acesta este membru al Forței Civice. Chiar președintele Organizației Municipale.

Dacă nu vor să fie deputați, vor să schimbe lumea. Cel puțin asta pare să vrea Tănase Cartuna. La cei 29 de ani, licențiatul în economie care administrează acum un cafe-bar are planuri mari. Și-a propus să facă în așa fel încât clasa de mijloc să nu dispară. ”Salariul minim pe economie ar trebui să fie de 500-600 de euro pe lună”, mai spune el. Cât despre tineri, Tănase este de părere că trebuie să se implice. El, care avea o părere proastă despre politicieni, s-a implicat. ”Fac un apel la toți tinerii să se implice acum pentru viitorul lor, pentru  că mai tarziu copii lor le vor reproșa , că nu au încercat să le ofere o lume mai bună și decentă”, spune el.

Alexandru Bălan este aproape un veteran. Are cinci ani de politică în spate, în cadrul PDL. S-a înscris în rândurile democrat-liberalilor la 18 ani. Ca toți tinerii, a făcut de toate în partid. ”Am lipit mii de afișe”, mărturisește cel mai tânăr membru al organizației de tineret a Forței Civice Constanța. A făcut însă mult mai multe. A donat sânge, de exemplu, în campaniile derulate de partid. Vrea ca de acum înainte să facă și mai mult. Și, poate, să ajungă deputat, odată.

Victor Constantin este al doilea membru al Forței Civice care și-a semnat ieri adeziunea. ”Vreau să schimb ceva, să promovez legi în interesul tuturor cetățenilor, nu al apropiaților aleșilor”, spune el din prima ședință. A terminat o facultate de management și acum lucrează în domeniul insolvenței. Crede cu sinceritate că poate da o mână de ajutor celor care au nevoie.

Lucia Murariu este specialistă în comunicare, opinie publică și management informațional. ”Am intrat în politică pentru că sunt de părere că doar acţionând poţi schimba ceva. Consider că sunt lucruri ce nu funcţionează în mod adecvat în sistemul politic din România şi îmi doresc să aduc măcar o contribuţie minoră în redresarea acestui sistem”, spune ea. A ales Forța Civică pentru că a găsit aici persoane care urmează aceeași ideologie politică.

La 29 de ani, Iani Jaca este cunoscut, mai ales microbiștilor, pentru că este vicepreședinte la FC Farul. Este economist și este înregimentat politic din 2001. De trei săptămâni face parte din Forța Civică. A avut oferte și de la alte partide, chiar de la PSD, dar i-a refuzat, cu toate că sunt la guvernare. De fapt, nu a vrut la PSD tocmai pentru că a văzut modul în care țara a fost guvernată de social-demcrați. Crede în libertatea de exprimare, în interiorul și în afara partidului, și mai crede ceva: că nimic nu se poate pune împotriva voinței omului. Și mai crede că tinerii pot aduce idei care să schimbe lucrurile în bine.

Președintele organizației de tineret este Andrei George Popescu. Are cea mai mare experiență politică. Este singurul care a trecut prin încercarea unei campanii electorale. Anul trecut, a candidat la o funcție de deputat, pe un colegiu urban din municipiul Constanța. A fost învins de un candidat PSD cu experiență mult mai mare, dar nu se dă bătut. ”Trebuie să se implice cineva. Vreau să fim o generație de politicieni care să nu își schimbe discursul la televizor și în general când se adresează electoratului”, spune el. Mesajul se adresează atât celor între 16 și 18 ani, care nu au drept de vot, dar care au dreptul de a fi reprezentați, dar și persoanelor până în 40 de ani, dezamăgite de felul în care s-a făcut politic până acum, persoane care nu se mai prezintă la vot din dezgust pentru cei care candidează și din resemnarea că nu se mai poate schimba nimic.

Planurile tinerilor de la Forța Civică: ”Să fim prezenți în spațiul civic, să vorbim cu oamenii, să le rezolvăm micile probleme, să le reprezentăm interesele”, spune Andrei George Popescu. Fapte, nu vorbe – acesta este sloganul după care se ghidează. ”Să ne evidențiem prin fapte”, spune el. Tinerii nu uită nici promisiunile făcute de politicieni, nici greșelile lor, și spun că ei nu le vor repeta.