Teroare în Peninsula Coreea

Categories La zi, trimitere dreaptaPosted on

Teroare în Peninsula Coreea

Locuitorii de pe insula sud-coreeană Yeonpyeong, lovită marți de zeci de obuze trase de armata nord-coreeană, atac care s-au soldat cu doi morți și 14 răniți, au relatat scene de panică și teroare, informează AFP.

„Unii locuitori îngroziți au alergat spre adăposturile cele mai apropiate, în timp ce alții au fugit spre port”, a mărturisit un sud-coreean de 62 de ani, proprietarul unei case de oaspeți de pe insula cu peste 1.500 de locuitori situată la numai 12 km de granița nord-coreeană. „Am putut vedea străfulgerări însoțite de zgomote teribile aici și în mai multe sate și peste zece case au fost distruse de flăcări”, a declarat acesta telefonic pentru AFP.

„Cel puțin zece case au fost arse. Ni s-a strigat la portavoce să ne părăsim locuințele”, a precizat un alt locuitor al insulei. În imaginile prezentate de televiziuni pot fi văzute mai multe coloane de fum negru care se ridică pe insulă. „Eram acasă când am auzit brusc afară un zgomot enorm. Când am ieșit întregul sat era în flăcări. În prezent sunt într-un adăpost cu mai mulți săteni, sunt mort de frică”, a declarat pentru agenţia Yonhap un alt locuitor.

Coreea de Nord a tras marți mai multe salve de obuze, circa 50, potrivit postului de televiziune YTN, asupra insulei situate în Marea Galbenă, într-o zonă disputată de cele două Corei.

Doi soldați sud-coreean au fost uciși și alți 12 au fost răniți, a indicat armata, care a desfășurat un detașament pe insula de 7 kmp unde trăiesc între 1.500 și 1.700 de civili. Insula se află la sud de linia de frontieră stabilită de ONU după războiul din Coreea, dar la nord de linia de demarcație solicitată de Phenian.

Grave incidente navale s-au produs în aceeași zonă în 1999, 2002 și noiembrie 2009, notează AFP. Rusia, Statele Unite și China și-au exprimat preocuparea în legătură cu ostilitățile din Peninsulă.

Ministerul rus de Externe a lansat un avertisment în legătură cu riscul „escaladării” ostilităților, iar Casa Albă a „condamnat ferm” bombardamentul și a cerut încetarea imediată a acestor acțiuni, relatează AFP, Reuters și CNN. La rândul său, China și-a exprimat „preocuparea” în legătură cu incidentele armate.


Bogdan COSTEA