Nașterea unui oligopol?

Categories Escală în alte lumi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Nașterea unui oligopol?

Piața alunecă în mâinile unui mic grup de jucători puternici

Wall Street

Bătălia pentru supremația schimburilor financiare s-a intensificat, luând o turnură neașteptată. În doar două ore, peisajul burselor mondiale a suferit două enorme schimbări: fuziunea între Londra și Toronto și  achiziționarea NYSE Euronext de către bursa din Frankfurt.

Grupul britanic London Stock Exchange și noul său partener canadian TMX (bursa din Toronto) au încheiat un acord de fuziune pentru a domina împreună zona extracției resurselor naturale și producției de energie.

Dar șocul cel mare a fost produs de zvonul cumpărării de către Deutsche Borse, care „pilotează” bursa din Frankfurt, a grupului transatlantic NYSE Euronext, care cumulează piețele din Paris, Amsterdam, Bruxelles, Lisabona și New York. Ceea ce va duce la nașterea celei mai mari burse de pe planetă.

Deși tranzacția naște îngrijorări pe ambele maluri ale Atlanticului, pentru mediile financiare americane simbolizează declinul influenței pieței newyorkeze pe scena mondială, într-o perioadă când alte țări atrag investitorii direct pe piețele lor.

Tristețe americană

În comunicatul dat de către cei doi mari operatori nu se vorbește decât despre „fuziune”, dar se precizează că acționarii de la Deutsche Borse vor fi majoritari ai noii entități. Mai precis, Wall Street Journal anunța că „nemții” sunt în negocieri pentru achiziționarea instituției, cotidianul financiar subliniind că acordul va fi simbolul diminuării rolului New York-ului în finanțe.

Cu tristețe și resemnare, profesioniștii de pe Wall Street văd New York Stock Exchange (NYSE) căzând în logica mondializării. Ideea că „templul capitalismului”, vechi de 219 ani, va trece în mâinile unei societăți de drept olandez și de facto german nu este pe gustul finanțiștilor americani din vechea școală.

Dar, potrivit experților americani, „concurența este feroce și SUA trebuie să realizeze că nu mai sunt la fel de dominatoare în finanța mondială”.

Concurența obligă

Mișcarea de consolidare pe acest segment este dictată de rivalitatea crescândă între operatorii istorici pentru a seduce întreprinderile candidate la cotarea la burse și de apariția unor noi actori majori în Asia și Orientul Mijlociu.

Noii jucători pe piață au spulberat monopolul burselor tradiționale, au luat părți din „marele tort” și împing operatorii să se regrupeze.

După concretizarea tranzacției, grupul format va deveni cel mai important operator bursier mondial și va dispune de două sedii sociale, la New York și Frankfurt.

Tendință riscantă

Piețele bursiere ar putea fi concentrate în mâinile unui mic grup de actori prea puternici care vor decide jocurile financiare la scară mondială.

Gabriela ANGHEL