Covoare de dezinfecţie la graniţa cu Bulgaria

Categories La ziPosted on

Covoare de dezinfecţie la graniţa cu Bulgaria

Autorităţile din Constanţa au montat covoare de dezinfecţie la punctele de frontieră cu Bulgaria pentru a preveni infestarea cu febră aftoasă, relatează Antena 3.

Maşinile care vin dinspre Bulgaria vor trebui să treacă peste covoarele de dezinfecţie îmbibate cu soluţie Virocid. Acestea au fost instalate la cele trei puncte de frontieră de pe teritoriul judeţului Constanţa.

Prefectul de Constanţa, Claudiu – Iorga Palaz, a dispus primele măsuri de prevenire a introducerii febrei aftoase pe teritoriul judeţului ca urmare a atenţionărilor Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. Acestea au fost date după ce în Bulgaria au fost descoperite mai multe cazuri de febră aftoasă la porci mistreţi.

“Precizăm că acest virus afectează exclusiv o anumită categorie de animale, răspândirea lui devenind un pericol în principal ca urmare a impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şi, nu în ultimul rând, de blocarea comerţului cu animale şi produse/ subproduse de origine animală”, se menţionează în comunicatul Prefecturii Constanţa.

Autorităţile din Constanţa vor distribui pliante informative pentru cetăţenii din localităţile de la graniţa cu Bulgaria: Limanu, Albeşti, Negru Vodă, Cerchezu, Dumbrăveni, Deleni, Dobromir, Băneasa, Lipniţa şi Ostrov.

Direcţia Silvică şi asociaţiile de vânători din judeţul Constanţa au fost atenţionate să supravegheze cu stricteţe zonele de frontieră pentru a informa de urgenţă autorităţile veterinare când constată moartea sau îmbolnăvirea animalelor susceptibile de a fi afectate de această boală virală: bovine, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice.

Boala a fost depistată la trei mistreţi vânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la doi kilometri de graniţa cu Turcia.