Joi va fi înmormântat mitropolitul Bartolomeu Anania

Categories La ziPosted on

Joi va fi înmormântat mitropolitul Bartolomeu Anania

Mitropolitul Bartolomeu Anania FOTO: Agerpres

UPDATE 2

Sute de preoţi şi mii de credincioşi au trecut pe la Catedrala din Cluj-Napoca, acolo unde a fost depus trupul neînsuflețit al mitropolitului Bartolomeu Anania. Slujbele şi rugăciunile vor continua până joi, când va avea loc înmormântarea.

În testament, mitropolitul Bartolomeu Anania cere ca la cârma Eparhiei să fie ales un ierarh cu frica lui Dumnezeu şi un opozant al corupţiei.

Mulți oameni au spus că regretă trecerea sa în neființă. “A făcut lucruri desebite şi istoria va confirma că a fost omul potrivit la momentul potrivit pentru Ardeal şi mai ales pentru Biserica Ortodoxă Română”, a declarat Gheorghe Funar, fostul primar din Cluj-Napoca.

În testamentul său, Înalt Preasfinţia Sa Bartolomeu Anania îşi exprimă dorinţa de a fi înmormântat în pământ reavăn. Slujba de înmormântare va avea loc joi, la Catedrala din Cluj-Napoca.

UPDATE 1
Corpul neînsufleţit al mitropolitului a fost depus la catedrala din Cluj-Napoca, unde preoţii ţin slujbe speciale, iar oamenii vin să-i aducă un ultim omagiu.

Bartolomeu Anania le-a spus apropiaţilor că îşi doreşte să fie înmormântat în cripta aflată sub Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. În testamentul său, a cerut ca ceremonia să se desfăşoare în smerenie. Mitropolitul a mai scris că îşi doreşte ca cei care vin după el să aibă grijă de fundaţia pe care a înfiinţat-o şi care îi ajută pe tinerii de la teologie care nu au posibilităţi materiale să-şi continue studiile.

Data înmormântării lui Bartolomeu Ananaia va fi stabilită de Prea Fericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Mitropolitul Bartolomeu Anania a decedat luni seară la vârsta de 89 de ani, la Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I din Cluj-Napoca, informează Realitatea TV.

Anania suferea de aproape trei ani de o afecţiune a inimii, care îi afecta oxigenarea organismului. Recent, el a fost tratat într-o clinică din Viena, dar medicii au declarat că nu îl pot opera din cauza stării foarte grave de sănătate.

Bartolomeu Anania ar fi împlinit 90 de ani pe 18 martie. “Cu regret şi durere în suflet, dar cu nădejdea în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului anunță că în ziua de 31 ianuarie 2011, la orele 19.25, Părintele nostru, Arhiepiscopul şi Mitropolitul, şi-a început călătoria spre Împărăţia Cerurilor”, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei.

Înaltpreasfințitul Bartolomeu a fost timp de 18 ani arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Trupul său neînsufleţit va fi depus la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde toţi cei care doresc îi vor putea aduce un ultim omagiu.

El urmează să fie înmormântat în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane, dar încă nu a fost stabilită ziua.