Kim Jong-Il şi un înalt oficial chinez “au ajuns la un consens” privind situaţia din Peninsula Coreea

Categories La ziPosted on

Kim Jong-Il şi un înalt oficial chinez “au ajuns la un consens” privind situaţia din Peninsula Coreea

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il a purtat “discuţii profunde” despre situaţia din Peninsula Coreea şi a ajuns la un consens cu un înalt oficial chinez, consilierul chinez de stat Dai Bingguo, relatează Realitatea TV citând presa de la Beijing.

“Cele două părţi au ajuns la un consens privind relaţiile bilaterale şi situaţia din Peninsula Coreea, după discuţii profunde şi directe”, relatează agenţia Xinhua despre întrevederea de la Phenian.

Întâlnirea celor doi a intervenit pe fondul tensiunilor provocate de atacul nord-coreean asupra insulei sud-coreene Yeongpyong, însă nu a fost anunţată în prealabil de China.

Dai a ajuns la Phenian miercuri şi s-a întâlnit şi cu vicepremierul nord-coreean Kang Sok Ju.

Luni, preşedinţii american, Barack Obama, şi cel chinez, Hu Jintao, au discutat telefonic despre situaţia din Peninsula Coreea, iar Hu s-a declarat îngrijorat de “situaţia fragilă” din regiune.

Ministerul chinez de Externe a anunţat că Hu a cerut “un răspuns calm şi raţional, din partea tuturor actorilor, pentru a împiedica deteriorarea situaţiei fragile a securităţii din Peninsula Coreea”.

Şefii diplomaţiei din SUA, Japonia şi Coreea de Sud au condamnat marţi atacul nord-coreean din 23 noiembrie, soldat cu moartea a doi civili şi a doi militari.