Televiziunea rusa a aratat tinta unui presupus atac nuclear asupra SUA.

Categories La ziPosted on

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat Statelor Unite ca Moscova este pregatita pentru o criza a rachetelor in stil Cuba, iar o saptamana mai tarziu, televiziunea de stat rusa afiseaza pe teritoriul american tinte pe care Kremlinul le va lovi in cazul in care ar avea loc un atac nuclear. O operatiune care ar urma sa fie efectuata cu ajutorul unei rachete hipersonice pe care o dezvolta.

Potrivit agentiei Reuters , Dimitri Kiselyov, prezentatorul principalului program saptamanal de stiri de televiziune, Vesti Nedeli , a aratat o harta cu cel putin cinci tinte in Statele Unite duminica dupa-amiaza trecuta : Pentagonul sau casa de vacanta a presedintelui american din Camp. David (Maryland), precum si centre operationale militare precum Fort Ritchie , o baza aeriana in McClellan (California) si o baza navala in statul Washington.

In timpul discursului sau privind starea natiunii de saptamana trecuta, Putin a avertizat Statele Unite ca, daca vor desfasura rachete pe pamant european, Moscova va lua masuri simetrice: „Rusia va fi fortata sa creeze si sa lanseze arme care pot fi folosite nu numai impotriva acelor teritorii din unde ni se pune o amenintare directa, dar si impotriva teritoriilor in care centrele de decizie urmeaza sa ne ameninte cu acele rachete”, a spus presedintele rus, cu insistenta.

Kiselyov a explicat in fata camerei ca o astfel de amenintare va fi realizata prin plasarea de rachete nucleare hipersonice cu raza intermediara pe submarine in apropierea apelor SUA. Potrivit prezentatorului, respectiva racheta, numita „Tsirkon”, ar putea ajunge la centrele de operatiuni mentionate mai sus in cinci minute. Zborul hipersonic inseamna calatorirea prin atmosfera cu o viteza de peste cinci ori mai mare decat sunetul.

In urma avertismentului lui Putin de saptamana trecuta, Statele Unite au raspuns argumentand ca nu au planuri imediate de a instala rachete pe pamant european, ci retragerea Washingtonului din Tratatul INF de reducere a rachetelor cu raza scurta si medie de actiune, unul dintre acordurile de dezarmare a armei nucleare. razboiul rece, a eliberat atat SUA, cat si Rusia pentru a incepe dezvoltarea si desfasurarea de noi arme nucleare.

Casa Alba a acuzat Rusia in toamna trecuta ca construieste o racheta interzisa de tratat si a cerut eliminarea acesteia pentru a evita sfarsitul pactului istoric pecetluit in 1987. Liderul rus a acuzat SUA ca au fost primele care au incalcat „in mod grav” tratatul prin instalandu-si scutul antiracheta in Romania si Polonia, iar apoi folosind acuzatiile impotriva Rusiei pentru a-si justifica decizia. Ultimatumul a fost indeplinit, in februarie, iar acum ambele tari au abandonat tratatul.

Aceasta ar fi racheta rusa „Tsirkon”, capabila sa atinga puncte din Statele Unite in cinci minute printr-un zbor hipersonic, ceea ce inseamna sa calatoreasca prin atmosfera cu o viteza de peste cinci ori mai mare decat sunetul.

Desi Putin a spus ca Rusia nu doreste o noua cursa a inarmarilor („Nu ne intereseaza o confruntare, mai ales cu o putere globala precum Statele Unite”, a spus el in discursul sau catre Natiune),  in ultimele zile a ridicat tonul retoricii sale militare.

Si cand nu este el, sunt vocile lor la televiziunea de stat. Kiselyov, apropiat de Kremlin, a notat in programul sau: „Deocamdata, nu amenintam pe nimeni, dar daca are loc o astfel de desfasurare, raspunsul nostru va fi instantaneu”, potrivit agentiei Reuters.

Kiselyov este unul dintre principalii vorbitori ai tonului puternic anti-american al televiziunii de stat, ajungand odata sa spuna ca Moscova ar putea transforma Statele Unite in cenusa radioactiva. Cand i s-a cerut sa comenteze reportajele lui Kiselyov, Kremlinul a raspuns ca nu a intervenit in politica editoriala a televiziunii de stat.

Cu toate acestea, unii analisti vad recenta abordare agresiva a lui Putin ca pe un truc pentru a incerca sa reangajeze Statele Unite in discutii privind echilibrul strategic dintre cele doua puteri, lucru pentru care Moscova a facut lobby de mult timp.