Minoritari în propriile țări?

Categories Explicit, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Minoritari în propriile țări?

Rata natalității scăzută din Europa, cuplată cu numărul imigranților, care crește foarte repede, va schimba fundamental ce vom înțelege prin cultura și societatea europeană, consideră experții. Schimbările în componența populației au implicații majore în educație, spațiul locativ, societate, arte etc.

De asemenea, ar putea avea un impact în politica externă, în condițiile în care cifrele arată că în tot mai multe state localnicii devin minoritari în propriile țări.

Se estimează, de exemplu, că până în anul 2050 doi din 10 cetățeni ai Europei vor fi musulmani. Conform studiului făcut în 2006 de Leon Perkowski pentru US Air Force, sunt cel puțin 15 milioane de musulmani în Uniunea Europeană, iar numărul acestora este posibil să atingă 23 de milioane. Anumite cartiere din unele mari orașe europene devin din ce în ce mai islamice și schimbările se produc tot mai repede.

Conform US Migration Policy Institute, rezidenții de credință islamică vor constitui mai bine de 20 de procente din populația Uniunii Europene până în anul 2050, iar în unele zone deja s-a atins acest procent.

Marsilia și Rotterdam sunt două exemple de orașe în care populația islamică a depășit 25%. Alte procente: 20% musulmani în Malmo, 15% în Bruxelles și Birmingham și 10 procente în Londra, Paris și Copenhaga.
Efectele imigrației

Cifrele privind imigrația sunt relevante. „Din 2002”, arată un raport al Uniunii Europene, „numărul imigranților în Uniunea Europeană s-a triplat”. Accelerarea creșterii acestui număr a făcut irelevante previziunile inițiale. În 2004, în UE se credea că populația Uniunii va scădea cu 16 milioane până în 2050.

Acum se crede că va crește cu 10 milioane până în 2060, dar nu sporul natural al locuitorilor țărilor respective va fi cauza, ci instalarea imigranților, felul în care natalitatea în rândul lor o va surclasa pe cea europeană. Este de așteptat, de pildă, ca Marea Britanie să ajungă țara cu cea mai mare populație din UE până în 2060, cu 77 de milioane de locuitori, dar nu cu englezi va spori cifra.

Se estima și că populația Italiei va scădea vertiginos, acum se așteaptă ca numărul să stagneze, dar un aflux de imigranți poate schimba lucrurile. În aceste condiții, englezii vor fi minoritari în orașul Birmingham până în anul 2026, afirmă jurnalistul american Christopher Caldwell, și chiar mai repede în orașul Leicester.

Potrivit lui David Coleman, profesor de demografie la Universitatea Oxford, englezii vor fi minoritari în propria țară în circa 50 de ani, iar copiii britanici chiar mai devreme, dacă se ia în calcul natalitatea din rândul imigranților care umplu Marea Britanie.

Estimând o populație totală a Marii Britanii de 77 milioane de locuitori în 2051, profesorul Coleman consideră că doar 45 de milioane (59%) vor mai fi britanici get-beget.

Un alt exemplu este Spania. Dacă în 1998 aproximativ 3,2% din populația acestei țări erau născuţi peste graniță, în 2007 proporţia era de 13,4%. şi populația Principatului Monaco, cea mai dens populată țară din lume, are o componență neobișnuită, pentru că localnicii sunt minoritari în propria țară. Cei mai mulți rezidenți sunt francezi (47%), iar monegaştii reprezintă 16%, italienii 16% și 21% aparțin altor 125 de naționalități ce formează populația internațională din Monaco.

În nordul Europei, presa din Norvegia, la rândul ei, trage un semnal de alarmă privitor la faptul că tinerii care folosesc limba țării în școli vor fi minoritari în perspectiva anului 2021.

Semnalele sunt foarte evidente – elevii vorbitori de norvegiană sunt deja minoritari în zeci de școli din Oslo. Dacă în anul 2000, 30% din elevii din școlile norvegiene erau imigranți, proporţia a crescut cu 10% în 10 ani.

În Balcani, aceeași situație. „Centrul pentru Politici Demografice” din Sofia a tras un semnal de alarmă prin care avertizează că în anul 2050 bulgarii ar putea deveni o minoritate etnică în interiorul propriei țări. Prof. Petăr Ivanov, din partea Centrului pentru Politici Demografice, a prezentat o serie de predicții conform cărora membrii populației bulgare etnice ar putea scădea până la 800.000 în 2050.

În același timp, se preconizează că în 2050 vor exista 3,5 milioane de romi și 1,2 milioane de turci în Bulgaria. În prezent, populația etnică bulgară este estimată la 5 milioane de persoane, în vreme ce etnicii turci și romi ating un milion de persoane.

Unul dintre motive ar putea fi și actualul trend al ratelor ridicate de mortalitate din zona rurală, care, dacă se menține, ar putea duce la dispariția totală a satelor din Bulgaria, până în 2060. În ultimii 60 de ani, populația rurală a Bulgariei s-a redus cu peste 3 milioane de persoane.

Nici situația din România nu este diferită, conform previziunilor specialiștilor de la Centrul de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici” din cadrul Academiei Române. Astfel, în 2050, populația țării noastre va atinge, conform celor mai sumbre previziuni, 15 milioane de locuitori. Această situație nu a mai existat decât în 1950, imediat după cel de-al doilea război mondial, când în România locuiau doar 16,3 milioane de cetățeni.

Conform estimărilor, populația României va intra într-o fază de declin, trecând de la 21,8 milioane în 2002 la 20 de milioane în 2020 și ajungând la mai puțin de 16 milioane în anul 2050. Ultimele statistici au confirmat că natalitatea în rândul etnicilor români este de 10,2 născuți la o mie de locuitori, în timp ce la romi se înregistrează o natalitate de 25 la mie.

În prezent, în România trăiesc, conform ultimului recensământ, realizat în 2002, aproximativ 2,3 milioane de cetățeni români de alte etnii, la o populație de aproximativ 21 milioane de locuitori.
Tendință mondială

La rândul lor, SUA fac același gen de calcule. Populația albă nu va mai fi majoritară în Statele Unite ale Americii la orizontul anului 2042, cu zece ani mai devreme decât prevedeau proiecțiile anterioare, a anunțat Biroul american pentru recensământul populației.

Astfel, în prezent, albii reprezintă 65% din totalul populației, dar proporția se va reduce începând cu 2030, în condițiile în care ritmul deceselor îl depășește pe cel al nașterilor în rândul populației albe. Începând cu 2050, minoritățile rasiale vor constitui 54% din populația Americii, care va ajunge la 439 de milioane.

Cea mai mare rată de creștere o va cunoaște populația hispanică, ce va ajunge la 133 de milioane în 2050, pe fondul ratei ridicate a natalității, dar și al imigrației masive.

Populația de origine asiatică, cu un procentaj de 4,5% din totalul populației în 2010, se va apropia de 8% în 2050, în timp ce estimările arată că populația neagră va cunoaște un ușor regres, de la 12,2% în 2010 la 11,8% în 2050.

În plus, populația americană va fi marcată și de un proces de îmbătrânire: dacă în prezent 38,7 milioane de americani au peste 65 de ani, în 2050 numărul bătrânilor va ajunge la 88,5 milioane. Toate acestea, coroborate, vor duce inevitabil, consideră experții în demografie, la realitatea că americanii vor deveni minoritari în SUA.

Şi în alte zone ale Globului se manifestă această tendință. Spre exemplu, dezvoltarea spectaculoasă din ultimii ani a Emiratelor Arabe Unite a adus cu ea și o problemă similară celei din Europa și SUA – afluxul masiv de străini îi poate pune pe localnicii din Dubai în postura de minoritari în țara lor.

„Mă tem că edificăm zgârie-nori, dar pierdem Emiratele”, s-a exprimat plastic purtătorul de cuvânt al Poliției, generalul Khalfan Tamim, referindu-se la faptul că străinii achiziționează tot mai multe proprietăți în Dubai. Qatarul și Kuweitul, care au adus multă forță de muncă din exterior, în special din sud-estul Asiei, pentru dezvoltare, se confruntă cu același dezechilibru demografic. Şi în Singapore se constată o tendință similară.

În 1998, singaporezii constituiau 74% din populație, în prezent mai sunt 64%. Dacă ritmul actual de creștere a numărului rezidenților care nu sunt singaporezi se menține, în jurul anului 2020 se vor înregistra circa două milioane de străini la o populație de 7,4 milioane de etnici singaporezi.

Organizația Internațională pentru Migrație estimează că numărul de migranți internaționali ar putea să se dubleze în următorii 40 de ani, pentru a ajunge la 405 milioane în 2050.  Toți acești „cetățeni universali” vor schimba, cu siguranță, fața lumii și datele ei etnice și demografice pentru generația următoare.

Articol preluat din revista BALCANII ȘI EUROPA
Autor – Roxana ICHIM