Oamenii de afaceri profită de turiștii care vin în Mamaia. Unul dintre cele mai bune exemple este cursul de schimb valutar.
Ieri, una dintre casele de schimb din zona Parc-Perla afișa un curs de 4.005 lei la cumpărare, în condițiile în care, la aproape orice casă de schimb din Constanța cursul era cu cel puțin 0,35 lei mai bun. Diferența este foarte mare, dacă luăm în considerare sume mari. La 1.000 de euro schimbați aici, un client pierde 350 de lei, adică circa 80 de euro, deci 8% din total. Casa de schimb din Mamaia despre care vorbim nu are afișat un curs și pentru vânzare.
Ce spune legea
Potrivit Ordinului 632/2009, casele de schimb sunnt obligate să afișeze la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fără degradeuri sau alte însemne grafice sau culori, pe care informaţiile privind vânzarea şi cumpărarea de valută să fie indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit. În interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb, atât pentru operaţiunile de vânzare cât şi pentru operaţiunile de cumpărare, trebuie să fi înscrise pe un panou unic, de dimensiune echivalentă unei pagini format A4. Pentru exteriorul casei de schimb valutar, înălţimea admisă a caracterelor (litere, cifre sau simboluri grafice) utilizate pentru afişarea în exteriorul casei de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpărare de valută, este de 80mm, grosimea de 10mm, distanţă dintre caractere de 10 mm, iar distanţă între cuvinte de 20mm. Dacă operatorul economic percepe comision pentru operaţiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afişate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include şi comisioanele practicate. Pentru interiorul casei de schimb valutar, mărimea caracterelor de pe panoul unic din interiorul casei de schimb trebuie să fie cea a fontului Times New Român 20 Bold.
Informaţiile afişate în interior trebuie să fie identice că valoare şi exprimare cu cele afişate în exteriorul casei de schimb. Dacă operatorul economic percepe comision pentru operaţiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afişate vor include şi comisioanele practicate (în sensul afişării valorilor calculate după aplicarea comisionului casei de schimb valutar). Afişarea oricăror altor informaţii pe suportul unic sau afişarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisă. Dacă informaţiile nu sunt afişate corect, consumatorii pot anula tranzacţia în 24 de ore. Ordinul 632/2009 prevede dreptul consumatorilor că, în cazul în care constată neconcordanţe între cursul valutar afişat şi cel menţionat în formulatul de acceptare a tranzacţiei sau pe bonul fiscal, de a solicita în scris, în cel mult 24 de ore, anularea tranzacţiei. Această solicitare trebuie să fie făcută la operatorul economic care a efectuat tranzacţia sau în cazul în care acesta refuză, consumatorul se poate adresa la cel mai apropiat sediu al ANPC. Operatorii economici trebuie să dovedească corectitudinea tranzacţiilor, prezentând organelor de control listele cursurilor de schimb de vânzare/cumpărare pentru valutele tranzacţionate, care să cuprindă semnătură persoanelor împuternicite, precum şi perioada pentru care au fost valabile, respectiv ziua şi ora.
Ce se întâmplă de fapt
De cele mai multe ori, regulile de mai sus, sau cel puțin o parte din ele, sunt încălcate. Operatorii caselor de schimb nu eliberează formulare de acceptare a tranzacției, iar fără acest document clienții nu își pot recupera paguba, dacă sunt păcăliți. În cazul prezentat, cifrele expuse pe panul informativ par să nu respecte dimensiunile cerute de lege, dar acest lucru trebuie să îl determine autoritățile.