TURISM. Noul ministru de resort are câteva iniţiative promiţătoare: adoptarea rapidă a Legii Tichetelor de Vacanţă, scheme de ajutor de stat şi „clustere” finanţate european!

Categories EconomicPosted on

Câteva idei interesante, pentru relansarea turismului de pe litoralul românesc, ÎN SPECIAL AL CELUI DIN SUD!, s-au desprins, astăzi, în cursul discuţiilor pe care ministrul de resort le-a avut în timpul vizitei sale la Mangalia şi Vama Veche.

Aşa cum am relatat, deja, ministrul pentru IMM – uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, s-a aflat, astăzi, în vizită de lucru în Sudul litoralului românesc al Mării Negre, la Mangalia şi staţiunile sale (Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun şi Olimp), dar şi la Vama Veche şi 2 Mai, ocazie cu care a purtat o serie de discuţii cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din zonă, cu autorităţile locale şi cu cei implicaţi în promovarea turismului.

Din delegaţia ministrului a mai făcut parte preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Răzvan Filipescu şi secretarul de stat în Departamentul pentru IMM-uri, George Brezoi.

Au fost prezenţi, la întâlnirea cu ministrul turismului, primarul Mangaliei, Cristian Radu, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei de Turism din cadrul Primăriei municipiului Mangalia.

 

Ministrul Florin Jianu promite că va susţine turismul prin SCHEME DE AJUTOR DE STAT!

 

În cadrul discuţiilor susţinute în incinta Hotelului „Paradiso” (fost: „Siemens”, ex – „Mangalia”), din Mangalia, ministrul delegat pentru IMM – uri, Florin Jianu, a declarat că va susţine litoralul românesc al Mării Negre printr-un program pilot de dezvoltare.

„Politica mea vizavi de turism va fi extrem de eficientă. Am avut deja o întâlnire cu Ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, şi vom construi modelul a nişte proiecte de ajutor de stat. Este posibil să găsim forme de susţinere a turismului prin scheme de ajutor de stat, care să ofere diverse facilităţi, pentru investiţii, pentru dezvoltarea locurilor de muncă, pentru crearea de infrastructură şi pentru atragerea turiştilor din alte zone”, a precizat ministrul.

 

Jianu speră că Legea Tichetelor de Vacanţă va fi adoptată curând, de către Parlamentul României şi doreşte implementarea “clusterelor”, în turism, finanţate cu fonduri europene

 

Florin Jianu a spus că este un susţinător al tichetelor de vacanţă şi că speră ca această lege să fie aprobată cât mai curând în Parlament.

Vizavi de lucrările de reamenajarea a spaţiilor de alimentaţie publică sau cazare, rămase neterminate până la 1Mai, ministrul a precizat că susţine investiţiile şi că va căuta soluţii pentru a… nu fi sancţionaţi cei care nu şi-au finalizat lucrările!

O altă măsură ce se doreşte a fi implementată în turism este cea a “cluster” – elor în turism, finanţabile cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR).

 

Primarul Mangaliei a vorbit despre permanentizarea sezonului (datorită reţelei de gaze introduse!), reabilitarea integrală a falezelor. parteneriatul public – privat şi “taxele speciale” pentru agenţii economici din turism

 

Referitor la infrastructura din staţiuni, primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a declarat că s-a obţinut finanţare din fonduri UE, pentru reabilitarea falezelor Mangalia – Saturn şi Jupiter – Neptun, valoarea totală a celor două proiecte fiind de peste opt (8) milioane de euro.

„Aşteptăm un aviz, de la Ministerul Dezvoltării, şi pentru refacerea restului falezei (Saturn – Jupiter), din Mangalia până la Olimp.

În toate staţiunile am introdus reţeaua de gaze, astfel încât turiştii să poată fi cazaţi în condiţii optime şi iarna!

Este nevoie de investiţii, iar banii din „taxele speciale”, percepute agenţilor economici care au ca domeniu de activitate turismul, vor fi folosiţi în această direcţie.

Susţin parteneriatul public – privat în sectorul turistic”, a precizat, la rândul său, edilul – şef al Mangaliei.

Aşa cum am anunţat, vizita ministrului Florin Jianu va continua şi mâine, marţi – 29 aprilie, când va inspecta celelalte staţiuni, din centrul (Costineşti, Eforie Sud, Techirghiol şi Eforie Nord) şi din Nordul (Mamaia şi Năvodari) litoralului românesc al Mării Negre.