Omagiul lui Ratko Mladic provoaca frica in orasul bosniac

Categories SocialPosted on

Langa scoala si cladirea municipalitatii din micul oras Foca, care se afla pe raul Drina, in estul Bosniei, a aparut in ultimele zile o imensa pictura murala care il infatiseaza pe fostul general al armatei sarbe bosniace, Ratko Mladic, care saluta trecatorii.

Omagiul mural adresat lui Mladic, care in prezent face apel la condamnarea sa pentru genocid si alte crime din timpul razboiului , are o lungime de aproximativ 20 de metri si prezinta sloganul ,,Lauda mamei tale”.

Aparitia sa este una dintre o serie de incidente tulburatoare recente din Foca, care se afla in entitatea Republika Srpska dominata de sarbi din tara si a fost locul curatarii etnice pe scara larga de catre armata sarba bosniaca, care a fost comandata de Mladic, in perioada 1992- 95 razboi.

O persoana necunoscuta a deschis focul si asupra minaretului moscheii Aladza, un monument cultural, istoric si religios pentru care Foca era renumit inainte de razboi. Moscheea a fost aruncata in aer de fortele sarbe bosniace in timpul razboiului din 1992 si s-a redeschis doar dupa renovare in 2019.

Gloante dintr-o pusca automata au fost gasite si in fata usii din fata a lui Serif Halilovic, un bosniac care a fugit din Foca in timpul razboiului, dar s-a intors in orasul sau natal cu familia sa in urma cu sapte ani.

Halilovic si-a exprimat consternarea ca nimeni nu a fost inca arestat de politia locala.

,,Suntem obisnuiti sa auzim explozii de focuri de arma trase de oameni beti cand gloantele ne zboara in jurul capului. Totusi, impuscaturile de la Moscheea Aladza, la minaret, au tras toate alarmele. De asemenea, ne intristeaza. Reactia politiei si a institutiilor locale ne sperie si mai mult „, a spus el.

,,Apoi primim o pictura murala a unui criminal de razboi condamnat. Toti suntem victime ale acelui razboi si ale acelui criminal. Toti avem membri ai familiei care au fost ucisi „, a adaugat el.

,,Mama mea a fost ucisa si incendiata”

Anul trecut, in centrul orasului Foca, a fost pictata si o pictura murala controversata a liderului chetnik Dragoljub ,,Draza” Mihailovic, nationalist sarb din epoca celui de-al doilea razboi mondial. Mihailovic a fost executat pentru inalta tradare si colaborare nazista de catre autoritatile iugoslave in 1946, dar reabilitat de un tribunal sarb in 2015.

,,Pictura murala a criminalului de razboi condamnat Mladic si pictura murala a comandantului chetnik Draza Mihailovic sunt la doar 20 de metri distanta de faimoasa sala Partizan din Foca, unde mamele, surorile si ceilalti oameni dragi au fost violate in timpul ultimului razboi”, a spus Dzemal Imamovic, presedinte al Asociatiei persoanelor returnate si stramutate din municipiul Foca.

„Imagineaza-ti ce simte sa vii aici pentru o femeie care a experimentat lucruri atat de neplacute de la vecinii lor”, a adaugat el.

Fortele sarbe bosniace au folosit sala de sport Partizan a fost folosita ca unitate de detentie pentru femei, copii si varstnici care au fost arestati in Foca si satele inconjuratoare in 1992.

Detinutii se aflau in conditii insalubre si erau supusi foametei, torturilor fizice si mentale si abuzurilor sexuale, a declarat verdictul instantei de stat bosniace care il condamna pe soldatul Jasko Gazdic . Gazdic a fost condamnat la 17 ani de inchisoare pentru violarea mai multor femei detinute de la sala de sport Partizan, inclusiv o fetita de 12 ani.

Dragoljub Kunarac, comandantul unei unitati speciale a armatei sarbe bosniace, a fost, de asemenea, condamnat de tribunalul ONU din Haga pentru viol multiplu si inrobirea a doua femei in Foca. A fost primul caz in care o instanta internationala pentru crime de razboi a tratat violenta sexuala ca pe o crima impotriva umanitatii.Imamovic a explicat ca aproximativ 300 de bosniaci s-au intors in zona de la razboi, dar acum se simt din nou nesiguri din cauza atacului asupra moscheii si a celorlalte incidente, care aduc inapoi amintiri proaste de suferinta din trecut.

Halilovic a spus ca tragediile pe care le-a indurat familia sa se intorc in cel de-al doilea razboi mondial si chetnikii lui Mihailovic.

,,Sub egida lui Draza Mihailovic, 136 de membri ai familiei mele au fost ucisi in 1943. Sub egida criminalului de razboi Mladic, am pierdut majoritatea vecinilor si rudelor mele si am trecut personal prin agonie. Mama mea a fost ucisa in casa familiei noastre si incendiata. Acest lucru evoca toate acestea „, a spus el.

Husein Kavazovic, marele mufti al Comunitatii Islamice, organismul musulman oficial din Bosnia si Hertegovina, a emis un avertisment similar in timpul unei vizite la Foca saptamana trecuta.

,,Ceea ce s-a intamplat in Bosnia in zilele trecute, dar si in ultimele luni, ne avertizeaza pe noi toti, ca sa spunem cel putin, ca in unele parti ale patriei noastre Bosnia si Hertegovina, fantomele din trecut se trezesc, fiind reinviat si castigand forta „, a spus Kavazovic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *