10 trasaturi ale oamenilor disciplinati care ii conduc spre succes

Categories UtilPosted on

Nu, nu trebuie sa fii spartan pentru a fi disciplinat; nu trebuie sa te razi pe cap si sa te exilezi intr-un loc rece pentru a-ti atinge obiectivele. Totusi, ceea ce presupune atingerea obiectivelor tale este angajamentul.

Sunt multe de invatat din cat de dedicati sunt oamenii disciplinati fata de obiectivele lor. Nici ei nu se nasc speciali, se concentreaza doar pe lucruri diferite. Iata cele 10 trasaturi ale unei persoane disciplinate:

1. Ei prefera obiective clare

Nu este suficient ca ei sa spuna ca pur si simplu vor „slabi”. E prea generalist. Oamenii disciplinati au o utilizare deliberata a limbajului care ii ajuta sa vizualizeze exact ceea ce doresc sa se intample.

Deci, in loc de „Vreau sa slabesc”, ar putea spune in schimb „Pana in decembrie a acestui an, voi cantari X kilograme”. sau chiar „Voi pierde X kg in fiecare luna pentru a-mi atinge obiectivul de Y pana la 1 decembrie a acestui an”.

Acestea se numesc obiective SMART. Sunt specifice, masurabile, realizabile, realiste si oportune. Avand o idee clara a ceea ce doriti sa obtineti, va creste si performanta.

2. Le place sa construiasca sisteme personale

Autorul James Clear a scris odata ca castigatorii si invinsii au exact acelasi scop. Acest lucru va arata ca a avea un obiectiv clar nu este singurul lucru de care aveti nevoie. Trebuie completat cu un sistem eficient – acestea fiind obiceiuri.

Fiecare obiectiv are un set de pasi catre el.

Scrierea si completarea unei carti peste noapte este o provocare, motiv pentru care autorul apreciat Stephen King isi ia timpul cu ea. A publicat pana acum cel putin 60 de romane in cariera sa de scriitor. Care este secretul lui? Scrierea a 2000 de cuvinte sau 6 pagini in fiecare zi. Nici mai mult, si cu siguranta nici mai putin. Daruirea si consecventa lui i-au permis sa finalizeze atat de multe dintre romanele sale.

3. Ei nu se bazeaza pe motivatie

Este dificil sa faci exercitii fizice cand ai prefera sa dormi inca 5 (sau 30) minute. Toata lumea are acest sentiment, chiar si sportivii.

Dar, asa cum a spus Michael Phelps, de 23 de ori medaliat cu aur olimpic, intr-un interviu: „Ceea ce faci in acele zile te va ajuta sa mergi mai departe”.

Asta fac oamenii disciplinati, ceea ce altii nu: ei apar cand altii nu ar face-o. Ei nu asteapta ca inspiratia sa ii loveasca inainte de a scrie si nici nu asteapta sa se antreneze pentru ca pur si simplu nu au chef. Se concentreaza pe ceea ce au de facut pentru ziua respectiva si o fac – motivati sau nu.

4. Ei raman concentrati

Cand nu esti concentrat pe un singur lucru, vei fi distras de orice. Este mai usor sa ne distram atentia in zilele noastre, deoarece suntem inconjurati de continut care ne atrage atentia.

Totusi, cu cat devii mai distras, cu atat vei face mai putine progrese. Capacitatea noastra de a ne concentra este un muschi. Oamenii disciplinati il intaresc prin faptul ca sunt atenti la actiunile lor si sunt prezenti in acest moment. Acest lucru le permite oamenilor disciplinati, cum ar fi sportivii si artistii, sa intre intr-o stare de flux.

Este momentul in care timpul zboara si mintea si corpul lor se misca aproape ca si cum ar face-o pe cont propriu – ei intra in performanta lor de varf.

5. Sunt plini de resurse

Vor fi momente cand ai planuit sa mergi la jogging dar ploua sau cainele vecinului tau nu se opreste din latrat cand vrei sa lucrezi in liniste. Alti oameni ar putea spune pur si simplu ca vor incerca din nou alta data si vor da vina pe fortele externe.

Oamenii disciplinati isi asuma insa responsabilitatea pentru actiunile lor. Daca ceva ii opreste, ei vor gasi o modalitate alternativa de a ocoli. Isi folosesc mediul in avantajul lor.

Ploua afara? Poate ca este timpul pentru un antrenament acasa, cu greutatea corporala. Intotdeauna gasesc o cale.

6. Ei stabilesc termene limita false

Este greu sa te convingi sa te ocupi de ceva care nu este urgent. Este mult mai usor sa-l amani pentru a doua zi (sau chiar pentru a treia zi).

Dar daca prezentarea ta va fi amanata pe saptamana viitoare in loc de luna viitoare, vei profita de un bust de energie si motivatie pe care nici macar nu stiai ca il ai.

Legea Parkinson afirma ca „lucrarea se extinde astfel incat sa umple timpul disponibil pentru finalizarea acesteia” Daca va acordati 3 ore pentru a finaliza o sarcina, de cele mai multe ori, va va lua cumva 3 ore pentru a finaliza sarcina.

Ceea ce fac oamenii disciplinati este ca isi valorifica puterea de a-si stabili un termen limita fals pentru a-i determina sa faca munca pe care stiu ca trebuie sa o faca. Deci, chiar daca trebuie sa finalizeze ceva pana luna viitoare, veti avea propriile termene limita pana la termenul limita real.

7. Ei nu se lupta cu ispitele – le elimina

Acea mica notificare rosie din aplicatia de pe telefon va ameninta productivitatea. Va cheama si va convinge sa va ocupati de ea. Este o batalie pierduta, deoarece designerii de aplicatii trebuie sa studieze cum sa te convinga sa folosesti mai mult produsele lor.

Cel mai bun mod de a-ti oferi o sansa de lupta? Eliminand-o. Eliminarea completa a aplicatiei. Poate fi drastic pana cand iti dai seama ca o poti descarca oricand din nou.

Nu trebuie sa te bazezi intotdeauna pe autocontrolul tau pentru a face sau nu ceva. Oamenii disciplinati isi construiesc rezistenta la ispite, indepartandu-le mai intai din vedere. In acest fel, le creeaza un spatiu pentru a se concentra pe ceea ce ar prefera sa faca.

8. Le place sa faca partea grea devreme

Este ironic ca cel mai important lucru pe care stim ca ar trebui sa-l facem este lucrul pe care il amanam cel mai mult.

Stim ca ar trebui sa ne antrenam, dar ceva ne opreste cumva. De aceea, este recomandat sa incepeti cu el cat mai devreme puteti. Exista un motiv pentru care oamenii se antreneaza dimineata – pentru a termina mai repede.

Vor sa experimenteze libertatea zilei fara un antrenament programat. Daca amana antrenamentul mai tarziu dupa-amiaza, exista o sansa mai mare ca acesta sa fie lasat nerealizat. Oamenii disciplinati stiu ca sarcinile urgente si favorurile sunt mereu la panda, asa ca merg la sala cat mai pot.

9. Sunt cinstiti cu ei insisi

Pentru a intelege angajamentul unei persoane disciplinate fata de obiectivele sale, trebuie sa intelegeti de ce o face in primul rand. Acest lucru necesita onestitate de sine. Cand devine dificil sa te tii de un plan, a fi sincer cu tine insuti ajuta la depasirea acestor provocari.

Masinile de lux si dispozitivele noi stralucitoare devin mai putin atragatoare atunci cand revii la dorinta de a construi o baza financiara solida pentru tine si familia ta.

Disciplina te poate duce doar de departe. Este acea dorinta profunda de ceva care te va ajuta sa gasesti puterea de care ai nevoie pentru a sacrifica dorintele pe termen scurt pentru implinirea pe termen lung.

10. Sunt orientati spre actiune

Oamenii disciplinati inteleg ca singura modalitate de a-si atinge obiectivele si visele este actionand conform lor.  Proiectele mari, impartite in sarcini mici, devin mai putin descurajante si, prin urmare, mai actionabile. Cand bifezi fiecare sarcina mica, poate fi ca o mica victorie pentru voi. Acest lucru va ajuta sa va motivati sa continuati si sa va mentineti progresul chiar si spre cele mai mari obiective.