OUG 50, adoptată de Camera Deputaților

Categories La ziPosted on

OUG 50, adoptată de Camera Deputaților

Deputații au aprobat, joi, OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, informează Realitatea TV.

Ordonanța nu se va aplica contractelor de credit în derulare, cu excepţia comisioanelor de rambursare anticipată, iar refinanţarea împrumuturilor se va renegocia între bănci şi clienţi.

A fost modificată prevederea referitoare la obligativitatea băncilor de a refinanţa creditele, fără costuri suplimentare. Refinanţarea se va putea face în urma unei analize şi a negocierii cu clientul.

CAR-urile nu intră sub incidenţa OUG 50, fiind instituţii financiare nebancare. În ceea ce priveşte actele adiţionale, toate contractele care au fost semnate rămân în vigoare, inclusiv cele care au fost încheiate conform OUG, cu excepţia situaţiei în care sunt atacate fie de client, fie de bancă, situație în care urmează să se renegocieze contractul.

La mijlocul acestei luni, deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor au decis ca Ordonanţă 50 să fie aplicată doar în cazul creditelor noi. Asta ar însemna că, românii care au deja credite vor rămâne cu acelaşi număr de comisoane şi taxe impuse de bănci.

De altfel, modificarea actului normativ face parte din condiţiile pentru virarea de către FMI a tranşei de împrumut din ianuarie. Legea are nevoie însă de votul Parlamentului pentru a ajunge pe masa preşedintelui ţării la promulgare.