10 cei mai faimosi artisti si picturi ucrainene pe care sa le cunosti

Categories CulturaPosted on

Cu posibila exceptie a lui Ivan Aivazovsky, majoritatea numelor de pe aceasta lista de artisti ucraineni nu vor fi nume de uz casnic.

Arta in Ucraina a evoluat de-a lungul mai multor secole, incepand cu arhitectura gotica si continuand cu influente din Renasterea de Nord si perioada barocului.

Realismul social din perioada sovietica a facut loc artei contemporane mai actuale.

Multe organizatii de arta reflecta arta ucraineana contemporana in gama si complexitatea ei. In ciuda abordarilor lor creative disparate, aceste organizatii au un scop comun: sa caute o declaratie clara a artei ucrainene, sa-si intareasca valorile formale si sa le ofere comorii artei globale.

In ceea ce priveste evolutia si intentia, arta contemporana ucraineana este strans legata de calea vest-europeana.

Arta ucraineana a intarziat in crestere din cauza pozitiei politice a poporului ucrainean sub sclavia tarului, dar astazi, cu pasi repezi, a zdrobit tot ceea ce era necesar pentru progresul sau continuu.

Artisti si pictori ucraineni renumiti

1. Maria Prymachenko

maria prymachenko

Maria Oksentiyivna Prymachenko (12 ianuarie 1909 – 18 august 1997) a fost o artista populara ucraineana care a pictat in stilul de arta naiv. A fost o artista autodidacta care s-a plimbat in pictura, aci si ceramica.

Atat o strada Kiev, cat si o planeta minora poarta numele ei. „In genunchi in fata minunatiei estetice a acestui minunat ucrainean”, a comentat celebrul Pablo Picasso dupa ce a vazut un spectacol Prymachenko la Paris.

Picturile lui Prymachenko au fost incluse in Prima Expozitie Republicana de Arta Populara in 1936. Aceasta expozitie a calatorit la Moscova, Leningrad si Varsovia. Prymachenko a primit un certificat de gradul I pentru participarea sa la acest eveniment de arta populara. Picturile artistului au fost expuse la Paris in 1937.

pictura maria prymachenko

Lucrarile lui Prymachenko au fost influentate de folclorul ucrainean, in special de folclorul polonez. Acestea includ aluzii la lumea naturala, precum si la basme.

Ea a trecut de la cusatura la pictura in anii 1930, iar lucrarile ei de atunci sunt pictate pe fundal alb. Lucrarea ei devenea din ce in ce mai agresiva si mai expresiva si amesteca temele ucrainene clasice in moduri inedite.

Stilul ei a evoluat din anii 1960 pana in anii 1980, cu picturi folosind o paleta de culori mai colorata si o noua selectie de fundaluri stralucitoare pentru lucrarile ei.

Ea a trecut de la acuarela la guasa in acest moment. De asemenea, Prymachenko a inceput sa incorporeze scurte declaratii sau proverbe pe spatele panzelor ei in anii 1970, care erau legate de subiectul piesei.

2. Ivan Marchuk

Ivan Marchuk

Ivan Stepanovych Marchuk (nascut la 12 mai 1936 la Moskalivka) este un pictor ucrainean modern, artist onorat al Ucrainei, laureat al Premiului National Shevchenko, cetatean de onoare al Ternopilului si Kievului si unul dintre O suta de genii ale zilei de astazi de la Daily Telegraph.

Aproximativ pe parcursul carierei sale, Ivan Marchuk a creat peste 4000 de lucrari, dintre care jumatate sunt plasate in afara Ucrainei.

Trezirea 1992 - Ivan Marchuk

Si-a aratat munca intr-o varietate de tari, printre care Letonia, Germania, Polonia, Belgia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Turcia, Luxemburg, Thailanda si Tunisia, printre altele.

El este bine recunoscut pentru inventarea stilului de arta „pliontanism”, care se distinge prin linii extrem de complicate care par sa se impleteasca unul in celalalt. Stilul lui Marchuk a fost comparat cu hiperrealismul de catre unii, totusi el respinge aceasta denumire.

3. Kazimir Malevici

Kazimir Malevici

Kazimir Severinovici Malevich (23 februarie – 15 mai 1935) a fost un artist de avangarda rus polono-ucrainean si teoretician al artei a carui activitate si scriere inovatoare au influentat dezvoltarea picturii non-obiective (sau a artei abstracte) in secolul al XX-lea.

Nascut la Kiev intr-o familie etnica poloneza, notiunea sa de suprematism a aspirat sa produca un stil de exprimare care sa impinga cat mai departe posibil de taramul formelor naturale (obiectivitatea) si al subiectului pentru a atinge „suprematia senzatiei pure” si spiritualitate.

Principiul stralucirii masinii cutitelor - Kazimir Malevich

Malevich este considerat un membru al avangardei ucrainene (impreuna cu Alexander Archipenko, Vladimir Tatlin, Sonia Delaunay, Aleksandra Ekster si David Burliuk) care a fost influentata de artistii nascuti ucraineni care au lucrat mai intai in Ucraina si apoi in toata Europa si America.

4. Vasil Kricevski

Vasil Kricevski

Vasyl Hryhorovych Krychevsky (12 ianuarie 1873 – 15 noiembrie 1952) a fost un pictor, arhitect, istoric de arta, grafician, consultant de arta cinematografica, pedagog si maestru de arta aplicata si decorativa ucraineana.

El a creat stema ucraineana din 1918, sigiliile oficiale si moneda. Fedir Krychevsky, un pictor ucrainean, era fratele sau.

Krychevsky a devenit proeminenta in 1903, cand a castigat concursul de arhitectura pentru proiectarea cladirii Poltava Zemstvo (acum Muzeul de Studii Regionale din Poltava). Designul sau arhitectural a fost inspirat de traditiile arhitecturii traditionale ucrainene.

Ca pictor, a produs peste 3000 de picturi, schite, desene decorative si coperti de carti. Impresionismul francez i-a afectat arta.

Picturi Vasyl Krychevsky

Krychevsky a creat simbolurile si sigiliile oficiale ale Republicii Populare Ucrainene, precum si bancnotele Republicii, la cererea presedintelui Mykhailo Hrushevsky.

Krychevsky a fost colectionar si student al artei populare ucrainene si a promovat-o in randul publicului larg.

Krychevsky a creat decoruri si costume pentru aproximativ 15 piese de teatru si opere intre 1907 si 1910, inclusiv Bohdan Khmelnytsky a lui Mykhailo Starytsky si The Bartered Bride a lui Bedich Smetana. Din 1917 pana in 1918, a fost membru al Teatrului National Ucrainean.

Krychevsky a colaborat cu un alt arhitect ucrainean, Petro Kostyrko, la diferite proiecte, inclusiv reconstructia cladirii istorice a Administratiei Guvernoratului Poltava in 1960. Unele dintre picturile sale sunt expuse in alte tari; cea mai mare colectie este gazduita in Muzeul Ucrainean din New York.

5. Alexandru Archipenko

Alexandru Archipenko

Alexander Porfyrovych Archipenko (30 mai 1887 – 25 februarie 1964) a fost un sculptor, grafician si artist de avangarda din Ucraina si Statele Unite. A fost printre primii care au aplicat conceptele cubiste arhitecturii, descompunand corpul uman in forme matematice.

Alexander Archipenko, fratele mai mic al lui Eugene Archipenko, s-a nascut la Kiev (Imperiul Rus, acum Ucraina) in 1887.

A studiat la Scoala de Arta din Kiev intre 1902 si 1905. (KKHU). In 1906, si-a reluat studiile artistice la Serhiy Svetoslavsky (Kiev), unde a sustinut ulterior o expozitie cu Alexandru Bogomazov.

In 1908, Archipenko s-a mutat la Paris si a trait in comunitatea artistilor La Ruche, printre pictori ucraineni emigrati precum Wladimir Baranoff-Rossine, Sonia Delaunay-Terk si Nathan Altman.

Dupa 1910, a expus la Salon des Independants si Salon d’Automne cu Aleksandra Ekster, Kazimir Malevich, Vadym Meller, Sonia Delaunay-Terk, Georges Braque, Andre Derain si altii.

Archipenko a sustinut prima sa expozitie personala in 1912 la Muzeul Folkwang din Hagen, Germania, si a predat la propria scoala de arta din Paris intre 1912 si 1914.

Fara titlu 1912

Patru dintre sculpturile cubiste ale lui Archipenko, inclusiv Viata de familie, si cinci dintre picturile sale au fost incluse in conflictul Armory Show din New York City in 1913. The New York World a caricaturat aceste lucrari.

In 1914, Archipenko s-a mutat la Nisa. In 1920, a participat la a XII-a Bienale Internazionale dell’Arte di Venezia din Italia, iar in anul urmator si-a fondat propria scoala de arta la Berlin.

Archipenko a participat la prima expozitie de arta rusa de la Galeria van Diemen din Berlin in 1922, alaturi de Aleksandra Ekster, Kazimir Malevich, Solomon Nikritin, El Lissitzky si altii.

A emigrat in Statele Unite in 1923. In 1929, a devenit cetatean american. A participat la Targul Mondial Century of Progress din Chicago in 1933, expunand in pavilionul ucrainean.

Archipenko a fost cel mai important contributor la succesul pavilionului ucrainean. Sculpturile sale ocupau o camera si valorau 25.000 USD.

Archipenko a participat la expozitia Cubism and Abstract Art la New York in 1936, precum si la mai multe spectacole in Europa si Statele Unite. In 1962, a fost ales la Academia Americana de Arte si Litere.

A murit in New York City la 25 februarie 1964.

6. Ivan Aivazovski

Ivan Aivazovski

Ivan Konstantinovich Aivazovsky (29 iulie 1817 – 2 mai 1900) a fost un pictor romantic rus, considerat unul dintre cei mai buni artisti ai picturii maritime.

A fost botezat Hovhannes Aivazian si s-a nascut intr-o familie de armeni in orasul Feodosia, din Crimeea, Marii Negre.

Dupa studiile sale la Academia Imperiala de Arte din Sankt Petersburg, Aivazovsky s-a mutat in Europa si a locuit pentru scurt timp in Italia la inceputul anilor 1840. In cele din urma, s-a intors in Rusia si a fost desemnat ca pictor sef al Marinei Ruse.

Aivazovski a avut legaturi extinse cu elita militara si politica a Imperiului Rus si a participat adesea la exercitii militare. A fost sponsorizat de stat si apreciat de-a lungul vietii.

al noualea val

Expresia „demn de pensula lui Aivazovsky”, popularizata de Anton Cehov, a fost folosita pentru a descrie orice minunat in Rusia. El este inca destul de faimos in Rusia in secolul XXI.

Aivazovsky, unul dintre cei mai importanti pictori rusi ai perioadei sale, era, de asemenea, binecunoscut dincolo de Imperiul Rus. In Europa si Statele Unite, a avut o serie de expozitii personale.

De-a lungul carierei sale de aproape 60 de ani, a produs aproximativ 6.000 de picturi, facandu-l unul dintre cei mai prolifici pictori ai zilei sale.

Cea mai mare parte a picturilor sale sunt peisaje marine, desi a reprezentat si scene de lupta, teme armenesti si portrete. Majoritatea picturilor lui Aivazovsky sunt gazduite in muzee din Rusia, Ucraina si Armenia, precum si in colectii private.

7. Nikolay Shmatko

Nikolay Shmatko

Nikolay Havrylovych Shmatko a fost un sculptor si pictor ucrainean care a trait intre 17 august 1943 si 15 septembrie 2020. S-a nascut in zona Donetk din Ucraina.

Shmatko, un fost pompier, a devenit sculptor la varsta de 33 de ani. Viata lui Nikolai Shmatko a fost plina de intamplari neobisnuite, uneori magice.

In 1996, a cunoscut-o in Franta pe renumita model si galerista Dina Vierny, care si-a prevazut uriasul destin si l-a incurajat sa nu „isi raspandeasca lucrarile in strainatate”.

De-a lungul evolutiei sale creative, Nikolai Shmatko a realizat peste 750 de monumente diferite si aproximativ 500 de fotografii fara asistenta guvernului sau a sponsorilor.

A lucrat cu marmura si a fost influentat de cultura si arta europeana. Atelierul si galeria sa gazduiesc 100 de sculpturi (dintre care aproximativ 70 sunt din marmura Ural si italiana), 30 de piese turnate in ipsos si aproximativ 300 de picturi (inclusiv picturi, grafica si desene arhitecturale).

Exista peste 750 de piese in total, de la decoratiuni de baza la basorelief si busturi si sculpturi in inalt relief.

Smatko a primit ordinul Nestor Letopisets de catre Volodymyr Sabodan, Mitropolitul Kievului si intreaga Ucraine in 2004 pentru lucrarea sa „Fecioara Sviatohorska”, o statuie a Fecioarei Maria (Theotokos „Hegumenia”) la Manastirea Sviato-Uspenskyi Sviatohorskyi.

Biserica Schimbarea la Fata a fost deschisa in catunul Keleberda, zona Poltava, in toamna anului 2005. Artistul a construit special pentru aceasta capela o sculptura din marmura numita „Rastignirea”.

Shmatko s-a mutat la Mukachevo impreuna cu familia in toamna anului 2012, la cererea magnatului Viktor Baloha.

8. Mykhaylo Chornyi

Mykhaylo Chornyi

Mykhaylo Nikiforovici Chornyi (nascut la 26 noiembrie 1933) este un pictor si designer grafic ucrainean care lucreaza in miscarile realiste si neo-primitiviste.

Chornyi a fost supranumit „Fondatorul stilului neo-folk ucrainean”. Din 1968, este membru al Uniunii Nationale a Artistilor din Ucraina. Artistul poporului ucrainean (2003).

Mykhaylo Chornyi a studiat arta la Odessa State Art College na M. Grekov din 1956 pana in 1961, iar in acelasi an a intrat la Institutul de Arta din Kiev (azi Academia Nationala de Arte Frumoase si Arhitectura, absolvind cu un Master in Arte Plastice in 1968 (profesori : Mykhaylo Khmelko si Victor Shatalin).

A studiat in atelierele lui Sergey Grigoriev si Mykhaylo Deregus la programul postuniversitar al Academiei Sovietice de Arte.

El a schimbat stilul creativ al realismului socialist, pe care a fost predat de un romantism si istoricism academic ucrainean, care era neobisnuit in timpul cenzurii si constrangerii sovietice, intr-un nou stil artistic popular.

9. Tetyana Yablonska

Paine 1949 pe o timbru postal sovietic

Tetyana Nilivna Yablonska (24 februarie 1917 – 17 iunie 2005) a fost o pictora din Ucraina. Fotografiile ei esentiale timpurii au fost dedicate muncii si vietii ucrainenilor („Paine”, 1949).

Ea a progresat la imagini generale de natura, oferind o subtilitate de ritmuri plastice si de culoare („Inaltimi anonime”, 1969; „In”, 1977).

Yablonska s-a nascut in Smolensk (Rusia actuala) din Imperiul Rus. A studiat la Institutul de Arta de Stat din Kiev (1941), in atelierul lui Fedir Krychevsky.

Ea a lucrat neobosit pana la sfarsitul vietii, aparent realizand ultimul ei studiu de pastel in ziua in care a murit.

A fost membra a parlamentului Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene (Rada Suprema Ucraineana, Consiliul Suprem englez) din 1951 pana in 1958, membra a Uniunii Artistilor Ucraineni in 1944, membru al consiliului de conducere al Uniunii Artistilor din URSS in 1963, si membru al Academiei de Arta a URSS in 1975.

Yablonska a fost numita „Artistii Poporului din URSS” in 1982, „Artistul Anului” (UNESCO) in 1997 si „Femeia Anului” (Centrul International de Biografie, Cambridge) in 2000. A primit Premiul de Stat al URSS (Stalin). Premiul: 1949, 1951 si Premiul de stat: 1979) si Premiul de stat al Ucrainei Sevcenko (1998).

Ea a primit, de asemenea, Ordinul Steagul Rosu al Muncii (1951), Ordinul Prietenia Popoarelor (1977), Ordinul Meritul (1997) si cea mai inalta distinctie de stat a Ucrainei – titlul de Erou al Ucrainei (2003).

Pe 17 iunie 2005, ea a murit la Kiev.

10. Sonia Delaunay

Sonia Delaunay

Sonia Delaunay (13 noiembrie 1885 – 5 decembrie 1979) a fost o artista franceza de origine ucraineana care si-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Paris.

Ea a avut pregatire profesionala in Rusia si Germania inainte de a se muta in Franta si si-a extins afacerea pentru a include textile, moda si decor.

Ea si sotul ei, Robert Delaunay, au fondat stilul de arta Orphism, care era cunoscut pentru utilizarea culorilor stralucitoare si a modelelor geometrice.

In 1964, a devenit prima artista in viata care a organizat o expozitie retrospectiva la Luvru, iar in 1975, a fost numita ofiter al Legiunii de Onoare Franceza.

Lucrarea ei de design contemporan include abstractia geometrica si utilizarea mobilierului, textilelor, tapeturilor si imbracamintei in practica sa creativa.

Lucrarea lui Delaunay Coccinelle a fost prezentata pe un timbru tiparit in 2004 de oficiul postal francez, La Poste si Royal Mail din Regatul Unit pentru a marca centenarul Antantei Cordiale.

Perry Ellis, un designer de moda din SUA, si-a dedicat colectia din toamna anului 1984 lui Delaunay, facand tricoturi si imprimeuri in nuante si modele Delaunay.