Pirații somalezi au început un nou sezon de „vânătoare”

Categories Escală în alte lumi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Pirații somalezi au început un nou sezon de „vânătoare”

Nava japoneză Izumi a fost încercuită de pirați în largul apelor kenyene și, după câteva ore de rezistență din partea echipajului, atacatorii au reușit să urce la bord, preluând nava. Așa a început sezonul piraților.

Pirații somalezi au început un nou sezon de „vânătoare”, profitând de încetarea musonului, sinonimă cu o mare mai puțin agitată. Purtând jeanși de marcă sau costume de camuflaj noi-nouțe, ei și-au lansat din nou la apă ambarcațiunile rapide, echipate cu mitraliere, diferite arme de război și instalații de abordaj, cu unicul scop de a captura cât mai multe nave pentru a încasa răscumpărările cerute armatorilor pentru a elibera echipajele, vasele și, eventual, încărcăturile.

Sechestrarea navelor în largul apelor internaționale sau în apropierea  coastelor Africii de Est a devenit un adevărat „business” la care participă oameni din ce în ce mai bine antrenați și înarmați. Pentru că, fiind o „afacere” ilegală, ei se confruntă cu măsurile antipiraterie luate de navele străine. Anul trecut afacerile le-au mers foarte bine, obținând răscumpărări de zeci de mii de dolari, deși în zonă patrulează în permanență navele implicate în sistemul internațional antipiraterie.

Mutații pe „piața piraților”

Ani de zile, bandele de pirați somalezi, înarmați până în dinți, s-au mulțumit să deturneze nave în largul apelor fără să se amestece în războiul care macină țara. Se pare că lucrurile s-au schimbat și în „extrasezon” se lasă recrutați de autorități locale pentru a… securiza localitățile aflate pe coastă și a le împiedica să cadă în mâna insurgenților islamiști Al-Shabab.

Numai că alianța între piraterie și radicalismul islamist, două industrii în plină expansiune în Somalia, reprezintă un adevărat coșmar pentru Occident. Oficial, milițiile Shebab, afiliate la rețeaua Al-Qaeda și rivale cu Hezb al-Islam, afișează aceeași conduită față de piraterie. Există clanuri și subclanuri legate de combatanții integriști somalezi care se înțeleg foarte bine cu pirații. O frăție care aduce profituri uriașe acestor structuri de crimă organizată.

Camerele blindate, o „rețetă” sigură

Noul sezon al tâlharilor mării aduce o nouă tendință în ce privește lupta antipiraterie – piesele securizate la bordul navelor de marfă.
Zilele trecute, urcați la bordul unui cargo elen, un grup de pirați au avut surpriza, neplăcută pentru ei, de a constata că echipajul ucrainean se închisese într-o cameră blindată, în prealabil oprind motoarele vasului. Incapabili să ducă vasul spre mal, fără mijloc de presiune asupra armatorului, neținând ostatic echipajul, pirații au preferat să părăsească nava, evitând să se expună unei intervenții militare.

Experții în piraterie estimează că astfel de camere blindate,  a căror instalare nu este costisitoare, sunt eficiente. Este un fel de citadelă bine aprovizionată, în așa fel încât echipajul să poată rezista,  între cinci și șapte zile, până la venirea „cavaleriei”, navele militare care patrulează în apele periculoase pentru a susține vapoarele vizate de pirați. Dacă pirații urcă la bordul unui vas fără curent electric și fără echipaj, vor pleca în căutarea altuia.

Gabriela ANGHEL