Berlusconi, cel mai acuzat om din istorie

Categories Escală în alte lumi, trimitere dreaptaPosted on

Berlusconi, cel mai acuzat om din istorie

Silvio Berlusconi

„Cel mai acuzat om din istoria Universului.” Așa s-a autocaracterizat premierul italian Silvio Berlusconi, cu prilejul înfățișării în fața judecătorilor din Milano, fiind inculpat într-un caz de fraudă fiscală.

Prim-ministrul italian a coborât dintr-o mașină neagră în fața palatului de justiție din Milano, orașul său natal, zâmbitor și aruncându-le bezele suporterilor.

Lângă tribunal nu erau însă adunați numai susținători, ci și contestatari, care i-au cerut demisia, motiv pentru care autoritățile au fost nevoite să mobilizeze peste 100 de polițiști.

Audierea era parte a unui proces în care el, fiul său cel mare și zece alte persoane sunt inculpate pentru fraudă fiscală și delapidare în cadrul achiziționării de drepturi de televizare de către o parte a imperiului său, compania Mediatrade.

Înaintea intrării în tribunal, Berlusconi a respins acuzațiile ce i se aduc, considerându-le „nu numai neîntemeiate, dar și ridicole”.

„Din păcate, în Italia comunismul nu s-a predat niciodată și nici nu s-a schimbat. Sunt cel mai acuzat om din Univers și din istorie”, a spus el.

Premierul, în vârstă de 74 de ani, a acuzat în repetate rânduri instanțele italiene că sunt conduse de judecători „comuniști” și de magistrați care nu au alt scop decât de a-l înlătura de la putere.

În ciuda faptului că, în cei 17 ani de carieră politică, a fost acuzat în zeci de dosare, Berlusconi a apărut foarte rar în persoană la tribunal. Ultima oară când a făcut-o a fost în 2003, în cadrul unui proces de luare de mită, în care a fost achitat în cele din urmă.

La începutul acestei săptămâni, el nu s-a adresat curții pe durata celor două ore de audieri, iar la sfârșit și-a salutat suporterii. „Totul a decurs bine, vă mulțumesc tuturor”, a spus premierul, citat de cotidianul britanic The Telegraph.

Un proces foarte serios începe pe 6 aprilie, tot la Milano. Premierul este acuzat de abuz în serviciu și pentru că a plătit favoruri sexuale unei prostituate minore, o dansatoare erotică de origine marocană, al cărei nume de scenă este Ruby the Heart Stealer.

Acesteia i-ar fi plătit sume imense din averea sa personală, care s-ar ridica la aproape 41 milioane euro, potrivit datelor din 2009, ultimele disponibile.

Avocatul său, Niccolo Ghedini, a declarat că prim-ministrul nu s-a hotărât încă dacă va fi prezent la începerea procesului de prostituție.