CAMERA DE GARDĂ: TV, efect nociv asupra dezvoltării copilului

Categories trimitere dreapta, ViațăPosted on

CAMERA DE GARDĂ: TV, efect nociv asupra dezvoltării copilului

Psihoterapeut Andra BOLOHAN
Comportamentul copiilor este influențat negativ de urmărirea excesivă a programelor TV. Cei mai afectați sunt copiii care s-au uitat la TV mai mult de două ore pe zi, încă de la vârste mici (2-3 ani).

Acești copii dezvoltă tulburări de comportament, în special agresivitate, și au abilități sociale deficitare. Dezvoltarea copilului preșcolar presupune practicarea unor activități ca alergatul, săritul, interacțiunea cu alți copii, construitul, modelatul, desenatul etc.

Prin televiziune însă, i se oferă copilului informații într-un mod pasiv, el nefiind pus în situații de explorare, învățare și exersare a abilităților.

Drept urmare, părinții au datoria de a limita timpul petrecut de copil în fața televizorului și de a controla programele vizionate de acesta, astfel încât să se realizeze o selecție a filmelor, emisiunilor sau desenelor animate susceptibile să determine dezvoltarea unor comportamente prosociale.

Copilul poate învăța doar din anumite emisiuni cum să interacționeze corect cu cei de vârsta lor și cu adulții, cum să ajute ori să fie generos, cum poate rezolva conflictele. Din alte emisiuni deprinde modele de comportament indezirabile.

Pentru preșcolari se recomandă ca timpul afectat vizionării TV să nu fie mai mare de două ore. Dacă această regulă este încălcată, copilului i se va reduce ulterior timpul de vizionare.

Cea mai bună soluție pentru îndepărtarea copiilor de micul ecran este organizarea de către părinți a unor activități variate de petrecere a timpului liber – plimbări în aer liber, jocuri educative, pictat, modelat ș.a.