Ponta, lovitură grea dată incompatibililor: ”Orice modificare a legii se aplică doar pe viitor”

Categories PoliticaPosted on

Primarii din Constanța au anunțat că vor participa la un miting astăzi, în București, pentru a încerca să forțeze Guvernul să modifice legea incompatibililor. Cu numai câteva ore înainte, premierul Victor Ponta le-a tăiat însă tot elanul. Acesta a anunţat, cu privire la situaţia aleşilor locali incompatibili, că o decizie privind modificarea legii 161/2003 va fi luată după ce instanţele se vor pronunţa, dar că orice măsură se va lua se va aplica numai pentru viitor.

„Orice modificare a legii 161 se aplică doar pentru viitor, nu se aplică pentru trecut. (…) Ideea este că pentru viitor, o să vedem ce decidem pentru viitor, dacă este vorba de sesizările actuale ale ANI sunt toate în instanţe şi după ce avem nişte decizii definitive şi irevocabile ale instanţelor o să vedem ce se decide, câţi sunt afectaţi şi câţi nu. Ştiţi foarte bine şi acesta a şi fost punctul de vedere al Ministerului Justiţiei că orice modificare a legii acţionează pentru viitor, nu pentru trecut şi atunci nu rezolvăm problema actuală în viitor. Nu mai intră nimeni în asociaţiile acelea de dezvoltare intercomunitară sau despre CA-urile la regiile autonome. În viitor nu mai intră nimeni sigur, problema este ce se întâmplă până acum şi aceasta este o procedură deja începută. Orice modificare a legii acţionează doar pentru viitor, nu pentru cazurile actuale”, a spus Ponta, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

El a precizat că nu a avut discuţii cu CE până în prezent cu privire la situaţia aleşilor locali incompatibili, subliniind că ministrul Justiţiei va face o informare în acest caz în septembrie.

„Nu (n.r. am discutat cu CE), dar ministrul Justiţiei va informa în septembrie asupra situaţiei”, a spus Ponta.

El a afirmat că nu vor exista corecţii financiare aplicate societăţilor locale, chiar dacă acestea au avut în AGA primari sau preşedinţi de consilii judeţene incompatibili.

Ponta a spus că a primit informaţii despre faptul că jumătate dintre primari sunt incompatibili de la „asociaţiile aleşilor locali”, punctând că „din fericire cifrele sunt mult mai mici”.