SUA si China incurajeaza cooperarea in materie de clima – palpitante in alte tari

Categories PoliticaPosted on

La o luna dupa ce oficialii SUA si chinezi s-au atacat public la primul summit al administratiei Biden, cele doua guverne au emis o declaratie comuna rara in 17 aprilie, spunand ca impartasesc un obiectiv major: abordarea ,,crizei climatice … cu seriozitatea si urgenta pe care cere. „

Angajamentul a oferit un motiv important pentru optimism cu privire la lupta globala impotriva schimbarilor climatice. Venind chiar inainte de summitul international de inalta calitate al presedintelui Joe Biden din 22 si 23 aprilie, angajamentul a sugerat ca cei mai mari emitatori de gaze cu efect de sera din lume pot ramane pe aceeasi pagina cu privire la problemele climatice, chiar si in cazul in care se cearta asupra unei game extinse de alte subiecte, de la drepturile omului la practici comerciale.

Aceasta este exact ceea ce isi doresc alte tari si multi experti – mai ales ca Biden elaboreaza o politica externa care este in mare parte sceptica fata de China, reflectand punctele de vedere ale majoritatii oficialilor americani si ale parlamentarilor din ambele parti si pe masura ce conducerea chineza devine tot mai puternica fata de Washington.

Natiunile mai mici care nu pot face atat de mult pentru a limita incalzirea globala cu propriile lor politici se bazeaza pe cooperarea dintre cele doua puteri mondiale, pe masura ce cea mai buna speranta a planetei de a preveni o crestere a temperaturii cu peste 1,5 grade Celsius peste temperaturile medii preindustriale. Odata ce aceasta limita este depasita, catastrofele frecvente precum inundatiile dramatice si evenimentele meteorologice severe devin inevitabile, spun oamenii de stiinta.

Pentru Armando Varricchio, ambasadorul italian al SUA, contactul lui Biden in China cu privire la clima este un prim pas vital.

,,Salutam faptul” ca John Kerry, trimisul special al lui Biden pentru probleme climatice, a calatorit in China, a declarat Varricchio HuffPost intr-un interviu saptamana trecuta. ,,Salutam cu adevarat logodna sa personala. Nu puteti aborda schimbarile climatice decat daca China, ca unul dintre cei mai mari poluatori, vine la masa si impartaseste aceeasi preocupare. „

Guvernul chinez a subliniat recent oficialilor din toata China ca doreste sa atinga cel mai ridicat nivel de emisii pana in 2030 si apoi sa inceapa sa le reduca cu scopul de a atinge zero net pana in 2060. Presedintele Xi Jinping a adaugat caldura acelor declaratii intr-un discurs publicat pe prima pagina a Daily luna trecuta de stat Poporului spunand ca emisiile de maxim in acest deceniu a oferit un ,,test de mare” a capacitatii Partidului Comunist de a guverna.

Marti, mass-media de stat chineza a declarat ca Xi va participa la summitul climatului de la Biden, alaturi de ceilalti 39 de lideri mondiali invitati.

„Nu exista niciun motiv pentru care nu ar trebui sa acordam credit Chinei ca este in interesul lor si al interesului poporului chinez sa abordeze ceea ce devine o problema foarte, foarte grava pe plan intern”, a spus Varricchio, citand numarul de mediu al Cresterea economica dramatica a Chinei din ultimele decenii. ,,Schimbarile climatice reprezinta o mare oportunitate pentru acea mare natiune de a-si arata responsabilitatea.”

Cooperarea climatica SUA-China nu va determina modul in care fiecare dintre tari isi concepe propriile politici de limitare a emisiilor. Dar expertii spun  ca, colaborand la modul in care isi folosesc influenta internationala, in special in relatiile lor cu alte natiuni, Beijingul si Washingtonul pot face impreuna o mare diferenta in limitarea gradului de incalzire globala.

Pe fondul diplomatiei lui Kerry, scepticii din China sunt si ei ocupati: in cateva saptamani, Senatul SUA este de asteptat sa adopte o legislatie bipartida nebuna care vizeaza influenta globala a Chinei, iar activistii imping administratia Biden si companiile private sa lucreze pentru a pune capat programului brutal de detentie in masa al Chinei in regiunea de vest a Xinjiangului.

Varricchio, a carui natiune a devenit prima economie occidentala de top care s-a alaturat unui efort global de infrastructura chineza, dar a sustinut, de asemenea, sanctiunile Uniunii Europene asupra Beijingului din cauza problemelor legate de drepturile omului, a declarat ca este posibila conceperea unei abordari echilibrate a Chinei.

,,Nu puteti evita relatii comerciale bune cu cea mai mare piata de pe pamant”, a declarat diplomatul. ,,Ideea este ca doriti sa aveti conditii de concurenta echitabile, doriti sa impartasiti reguli si apoi nu doriti sa izolati relatiile comerciale si de afaceri de agenda mai larga.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *