Cum a fost sa fii un spectator in Colosseumul Roman

Categories CulturaPosted on

Romanii antici isi iubeau sportul si divertismentul, iar Colosseumul a organizat cele mai marete jocuri din toata Roma antica. Cu gladiatori , arene interschimbabile, animale exotice si recreatia navala rara, a fi spectator in Colosseumul Roman ar fi fost intr-adevar un spectacol.

Multimi de 50.000 de oameni, care se intind pe fiecare regiune si clasa socioeconomica a imperiului, s-au adunat la stadion pentru a viziona spectacole si a scapa de viata dezgustatoare a Romei de zi cu zi. Se bucurau de mancare, vin, muzica si teatru intr-un loc mare, toate platite chiar de imparat.

La Colosseum, publicul putea manca naut in timp ce astepta executia de la jumatatea zilei, putea urmari leii si alte animale exotice eliberate prin usile ascunse ale arenei de pe scaunele lor inguste sau vedea elitele romane culegand sudoare de la un gladiator (credeau era un afrodiziac). Evenimentele desfasurate la Colosseum au fost atat de variate si de elaborate incat spectatorii nu au stiut niciodata la ce sa se astepte.

Biletele au fost gratuite, dar locurile au fost impartite pe clase

Intrarea in Colosseum a fost gratuita; a fost unul dintre numeroasele avantaje de a fi cetatean roman. Unii istorici cred, totusi, ca biletele au fost platite prin alte mijloace, posibil cu apartenenta la anumite cluburi. Indiferent, biletele nu au fost vandute direct, desi dovezile sugereaza ca participantii aveau inca locuri alocate.

Existau 76 de usi publice care duceau la patru sectiuni diferite ale Colosseumului, fiecare pentru o clasa socioeconomica diferita . Cele mai bune locuri la Colosseum erau in primul rand, situat pe un podium ridicat la 6,5   metri deasupra etajului arenei. De-a lungul aceluiasi podium statea imparatul  in cutia sa.

Podiumul si alte cateva randuri de scaune alcatuiau primul nivel, unde aproximativ 2.000 de elite romane au urmarit spectacolul. Al doilea nivel detinea aproximativ 12.000 de oameni si era alcatuit in primul rand din clasele bogate si superioare ale Romei, inclusiv comercianti si oficiali guvernamentali. Mai sus, al treilea nivel era rezervat cetatenilor romani. Ultimul nivel, cel mai indepartat de actiune, a fost de obicei pentru femei si saraci.

Biletele din alte locatii arata ca oamenilor li s-a dat un numar de intrare si un rand specific pentru a le ajuta sa ajunga la locul lor corect.

Spectatorii ar primi probabil concesii si vor pastra patrunderi

In zilele festivalului, Colosseumul a atras 50.000 de spectatori , iar o multime de dimensiuni a atras multi vanzatori. In afara Colosseumului, comerciantii si vanzatorii ambulanti  ofereau alimente si bibelouri vizitatorilor. De asemenea, ar putea vinde programe cu statistici asupra gladiatorilor. In ceea ce priveste mancarea de strada, romanii se bucurau de carnati, naut si produse de patiserie. Odata ajuns in Colosseum, spectatorii au consumat dulciuri, vin si alte gustari.

Vizitatorii ar putea obtine, de asemenea, o minge de lemn cu un simbol special in interior. Jetoanele pot fi incasate pentru premii speciale, de la mancare sau bani pana la titlul unui apartament.

Participantii au folosit scari separate in functie de clasa lor

Odata ce vizitatorii au ajuns in interiorul masivului amfiteatru eliptic, au trebuit sa-si gaseasca locurile. In functie de clasa socioeconomica, o persoana si-ar putea gasi cu usurinta pozitia la cel mai jos nivel, urcand intre 12 si 15 etaje  pana la varf sau poate merge oriunde intre ele printr-o serie de scari interioare.

Totusi, atat intrarile, cat si scarile au fost tinute separate prin separatoare de fier si marmura . Similar cu zonele de relaxare, pasajele erau impartite la clasa cuiva.

Scaunele erau probabil extrem de inghesuite

Colosseumul este o structura masiva care acopera aproximativ sase acri de teren, care se ridica undeva intre 12 si 15 etaje moderne inaltime si are o capacitate de 50.000 de persoane. Desi cladirea in sine era grandioasa, majoritatea publicului era inghesuit strans in zona.

Dupa cum se dovedeste din alte amfiteatru romane, Colosseumul avea scaune mici care oferea fiecarei persoane, cu exceptia celor din primul rand, cea mai mica cantitate necesara de camera. Persoanele aveau un scaun de 15 inci latime si un spatiu pentru picioare de 27,5 inci.

Randurile de sus nu au putut vedea sau auzi multe

Cu peste 50.000 de locuri, Colosseumul a fost cu usurinta cel mai mare amfiteatru  din lumea romana. Dar, din cauza dimensiunii sale imense, spectatorii din sectiunea sangerarii nazale probabil nu au putut vedea sau auzi prea mult din actiune. Colosseumul avea o inaltime de aproximativ  12 pana la 15 etaje , iar partea cea mai inalta statea pe un perete care se intindea peste 16 picioare deasupra  oricaror alti spectatori.

Multimile din varf, alcatuite in mare parte din femei si saraci, se incordau sa vada luptele de mai jos. Si in timp ce vuietul multimii ar putea ajunge la varf, spectatorii de pe cele mai inalte scaune probabil ca nu mai puteau auzi nimic altceva din ringul de lupta.

Spectatorii au fost tinuti departe de imparat

Imparatul statea pe cel mai bun loc din casa, cutia imperiala . Gladiatorii s-au luptat in fata imparatului, apeland uneori la el pentru mila . Iar spectatorii l-au urmarit pe imparat pentru a vedea cum a reactionat la lupta. La urma urmei, imparatul putea ordona sfarsitul unui gladiator in orice moment.

In timp ce elitele romane ar putea sta aproape de imparat, puternicul conducator a fost separat de ceilalti spectatori. Imparatul chiar avea porti dedicate pentru a intra si a iesi din Colosseum, asa ca nu a fugit niciodata in plin.

O copertina masiva si mobila a mentinut participantii racorosi in zilele fierbinti

Caldura mediteraneana poate fi intensa in lunile de vara, dar Colosseumul a oferit un loc de ragaz datorita velariului. Velariul era sistemul de copertine reglabile al cladirii proiectat in mod similar cu catargul si velele navei. Si un echipaj de nava stationat langa Roma, desemnat sa manevreze velariul Colosseumului .

Folosind franghii si scripeti, echipajul stationat ar putea trage o bucata mare de tesatura sau benzi separate mai mici, peste partea superioara a structurii si sa blocheze soarele dupa cum este necesar. 

Colosseumul a gazduit reconstituiri navale, printre alte spectacole

Colosseumul avea o gama larga de diferite distractii posibile. Desi multe reprezentari ale arenei prezinta locuri care inconjoara o groapa de nisip, podeaua avea un aspect complex de pereti si camere sub o platforma de lemn. Diferite piese de peisaj ar putea fi ridicate prin podeaua Colosseumului, oferind scenarii noi si distincte pentru fiecare spectacol.

Printre cavernele complicate de sub Colosseum, au existat chiar canale de scurgere pentru drenarea arenei dupa ce a fost efectuata o reprezentatie navala, numita naumachie . Platforma din lemn si suporturile sale au fost scoase de pe podeaua Colosseumului; apa a fost apoi deviata din apeducte in centru, creand un lac artificial de pana la 5 metri adancime. Navele reduse au fost aduse in stadion pentru a reconstitui celebre conflicte navale din istoria anterioara si pentru a improviza detaliile mai specifice ale logodnei.

Prima mentiune a unei naumachii este precedata de Colosseum, dar exista o evidenta a uneia care a fost tinuta acolo, desi a fost un dezastru teribil. Potrivit lui Cassius Dio , imparatul Tit a avut loc o naumachie in 86 e.n., dar o furtuna majora a lovit Roma in mijlocul acesteia. Colosseumul a trecut peste nivelul standard pentru evenimentele navale si fiecare membru al echipajului de pe nave a pierit, impreuna cu majoritatea spectatorilor.

Cu toate acestea, adevarul povestii este indoielnic, deoarece Cassius Dio scria despre un eveniment care l-a precedat cu aproximativ doua secole.

Gladiatorii de succes au fost comemorati ca vedete

Majoritatea oamenilor presupun ca gladiatorii au fost inrobiti sau incalcati legea condamnati sa piara in arena, dar acest lucru nu a fost intotdeauna cazul. Romanii s-au inscris voluntar la scolile de gladiatori pentru a deveni profesionisti. Pentru cei care au facut-o, beneficiile de a fi un gladiator victorios au depasit riscul inerent al lucrarii, deoarece gladiatorii puteau castiga premii si glorie.

Gladiatorii erau tratati ca vedete in Roma, asemanatoare cu sportivii moderni. Copiii romani puteau chiar sa cumpere figuri de actiune din lut reprezentand luptatori celebri. Victorii au avut uneori  relatii cu femei aristocratice , iar graffiti de la Pompei s-au laudat cu presupusa lor pricepere. Sudoarea gladiatorului era considerata un afrodiziac, asa ca romanii o amestecau uneori in cremele de pe fata.

Bestiarii s-au confruntat cu animale exotice din lumea cunoscuta

Unul dintre numeroasele spectacole sustinute in Colosseum a fost vanatoarea de animale. Gladiatori specifice antrenate pentru animalele salbatice fata, numite  de bestiarii , hotarata impotriva o gama larga de animale salbatice gasite in tot Imperiul Roman. Animalele includeau lei, tigri, ursi, hipopotami, elefanti, caprioare, girafe si, probabil, chiar balene.

Bestiarii au luptat impotriva unei combinatii atat de animale inofensive, cat si de animale potential periculoase, dar luptatorii erau rareori expusi riscului. Din miile de animale ucise pe parcursul unei singure zile, multe au fost scoase de departe cu sulite sau arcuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *