Sexualitatea in Imperiul Aztec a fost de fapt si mai reprimata decat in Anglia puritana

Categories CulturaPosted on

Sexualitatea azteca si atitudinile lor culturale fata de aceasta au fost destul de reprimate. Au pastrat moravuri stricte in ceea ce priveste actul sexual , iar orice actiune conexa in afara conceptului lor de casatorie nu numai ca a fost interzisa, ci a fost adesea cauza pedepsei capitale. In ciuda acestei reticente, munca sexuala, una dintre cele mai vechi si mai raspandite profesii din lume, era obisnuita in cultura azteca. Cu toate acestea, intelegerea lor despre practica era mult diferita de cea a lumii occidentale moderne; in cadrul societatii aztece , o astfel de munca a fost foarte ritualica si – in aceste limite – acceptata in cultura de masa.

Dimpotriva, homosexualitatea din imperiul aztec a fost strict interzisa si, desi a fost aproape nemaiauzita din cauza atitudinilor reprimate, a fost o infractiune care a dus adesea la pedeapsa capitala. Desi multe surse relevante pe tema sexualitatii aztece nu sunt revizuite, informatiile disponibile impartasesc multe aspecte  prudente ale sexului in Imperiul aztec.

Sacrificiile masculine au primit patru sotii

Intr-un AMD Reddit, utilizatorul 400-Iepuri a moderat un panou despre azteci; el s-a descris ca ,, antropolog cu patru domenii ” si a condus o discutie despre sexualitatea azteca.

Relatiile sexuale in afara casatoriei erau mal vazute, dar erau folosite ritualic, in special in sacrificiu. In cadrul firului, 400-Iepuri au spus ca  un sacrificiu masculin care a petrecut un an ca avatar (sau ixptla) al zeului Tetzcatlipoca , care a  creat lumea cu Quetzalcoatl, va primi patru sotii cu o luna inainte de a fi sacrificat.

Sacrificiile feminine au fost date regelui ca concubine

Jertfele feminine au suferit o soarta mai oribila: o femeie care actioneaza ca avatar pentru zeita mama,  Toci , va fi predata tlatoanilor (aproximativ tradus ca ,,rege” sau ,,conducator”) ca concubine inainte de executarea ei.

Sfarsitul ei a fost , de asemenea , sinistra: preotul da drept in ceremonia Toci de sacrificiu ar jupui  – si apoi purta – pielea ei. Toci, asa cum a fost prezentat in iconografia vremii, a fost adesea prezentat ca  purtand pielea umana.

Homosexualitatea a fost pedepsita prin executare

Raspunsul aztecilor la homosexualitate a fost deosebit de brutal: unele referinte sustin ca atractia de acelasi sex ar fi putut fi pedepsita prin  teapa .

In ciuda acestor puncte de vedere, referintele la ,,baietii care se imbraca incrucisat [concubinele]” si indatoririle lor asociate indica un standard dublu in ceea ce priveste practicile sexuale ritualice.

Masturbarea a avut adesea consecinte arzatoare

Auto-stimularea a fost considerata inacceptabila in randul aztecilor. Dupa cum subliniaza Gary Jennings in cartea sa  azteca , cei care au fost prinsi masturbandu-se au fost pedepsiti cu ardei iute macinati in organele genitale.

Aceasta pedeapsa este puternic contrastata cu practicile altor culturi:  unii nativi americani isi freca intentionat ardei iute pe organele genitale pentru a prelungi placerea in timpul actului sexual.

Barbatii ar putea fi executati pentru adulter

In Imperiul Aztec, o societate ferm patriarhala, sexualitatea masculina era mult mai putin controlata decat sexualitatea feminina; cu toate acestea, adulterul a fost un motiv de executie si ,,un tanar care aluneca de la scoala pentru a [avea relatii sexuale] ar putea fi batut, ars si capul ras, desi aceasta poate [a fost o pedeapsa] pentru evitarea atributiilor sale la telpochcalli. „

Atat pentru clasele nobile, cat si pentru cele obisnuite, casatoriile erau de obicei aranjate de un ,,ah atanzah” (sau matchmaker), iar barbatii si femeile se asteptau sa se abtina de la sex inainte de casatorie; totusi, deoarece virginitatea barbatilor era mai dificil de dovedit sau infirmat – probabil pentru ca aztecii se bazau pe prezenta himenului unei femei, care poate fi rupt fara relatii sexuale – tinerii scapau adesea de pedepsele care insoteau sexul premarital.

Poliginia a fost legala, dar rezervata nobilimii

In timp ce oamenii de rand erau de asteptat sa fie monogami, oamenii bogati si nobili s-au casatorit cu multe sotii, desi sotiile secundare erau considerate concubine. In acest sens, poliginia a fost acceptata, dar a fost ceva rezervat claselor nobiliare. Motecuzoma, de exemplu, avea sute de sotii .

Cand Hernan  Cortes a invadat in 1519, poliginia a jignit credintele crestine ale lui si ale tezaurului sau. In anii 1600, cuceritorii spanioli au convertit practic pe toti la monogamie.

Femeile au fost incurajate sa copuleze pe tot parcursul sarcinii

Atat clasele comune, cat si cele nobile au angajat o moasa, sau tlamatlquiticitl, pe tot parcursul sarcinii. Aztecii credeau ca o sarcina era influentata de interventia divina; de exemplu, eclipsele solare erau considerate capabile sa dauneze sarcinii, deoarece zeitatile se transformau in monstri cand soarele era acoperit. Din cauza acestei credinte, femeile insarcinate au fost tinute in interior in timpul acestor evenimente solare.

Tlamatlquiticitl ar incuraja, de asemenea, o femeie insarcinata sa se culce cu sotul ei pana in a saptea luna de sarcina, ,,pentru ca daca s-ar abtine in totalitate de la actul carnal, bebelusul s-ar naste bolnav si slab”.

Concubinele au fost fortate in celibat timp de cativa ani dupa nastere

In timp ce femeile insarcinate au fost incurajate sa intretina relatii sexuale in al treilea trimestru, concubinele din gospodaria unui nobil erau de asteptat sa fie celibate dupa nastere.

Susan Toby Evans scrie ca o concubina probabil nu ar fi copulat cu ,,sotul / stapanul” ei de ani de zile dupa nastere.

In timp ce copiii sotiilor secundare nu se bucurau de acelasi statut social ca si copilul sotiilor primare, ei puteau atinge o putere enorma. Imparatul Itzcoatl a fost nascut de primul imparat aztec, Acamapichtli, dar surse sustin ca mama sa era fie o femeie sclava, fie un taran care vindea legume pe piata publica.

Unele femei au efectuat relatii ritualice

Intrucat oamenii sfinti din spatele textelor istorice hispanice erau produse ale unei culturi monogame, patriarhale, cele mai multe descrieri ale lucratorilor sexuali din Imperiul Aztec sunt foarte degradante. In Codexul florentin , Sahagun afirma ca preotese din Xochiquetzal s-ar oferi ritualic tinerilor razboinici dupa o batalie. De asemenea, erau instruiti in arta si muzica si aveau sa distreze victimele sacrificiilor masculine inainte de a fi sacrificate ceremonios.

Ahuianimele aztece erau usor de identificat: aspectul lor era diferit in mod intentionat de cel al femeii aztece obisnuite; aceasta din urma isi va purta parul, spre deosebire de coafurile libere ale ahuianimei. Parfumul, bijuteriile si vopseaua de fata asemanatoare machiajului modern au fost toate elementele de baza ale tinutei ahuianime.

In Codexul florentin , Sahagun sustine, de asemenea, ca ahuianima isi va picta dintii si ar mesteca guma in mod obisnuit. Cu toate acestea, Sahagun le-a descris ca fiind creaturi detestabile si rusinoase. Desi a recunoscut unele dintre indatoririle lor ritualice, nu a reusit sa inteleaga pe deplin rolul pe care l-au jucat in religia azteca.  

Unele zeitati legate de vicii si exces au adus nenorocire

Aztecii aveau numeroase zeitati, dintre care mai multe erau asociate cu sexualitatea si vicii. De obicei, zeitatile care se incadrau in aceasta categorie erau considerate a aduce nenorociri.

Ahuiateteo au fost un grup de cinci zei asociate cu vicii si placere, dar au fost , de asemenea , gandit pentru a bolii incite sau ghinion. Tlazolteotl, o zeita complexa care reprezenta mai multe aspecte ale vietii aztece, era cunoscuta si sub numele de zeitele Ixcuiname si Chicomecoatl, zeitati care simbolizau pacatul si inselaciunea.

Tlazolteotl a fost, de asemenea, clasificat ca o zeita a fertilitatii atunci cand se afla intr-o pozitie de nastere. Mai tarziu a fost confundata si cu mama tuturor zeilor, Toci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *