Cum era igiena in Egiptul antic?

Categories CulturaPosted on

Avand in vedere mormintele foarte bine aprovizionate si hieroglifele care infatiseaza oameni in machiajul ochilor si tinute de lenjerie clare, se pare ca igiena era importanta pentru societatea egipteana antica. In timp ce egiptenii aveau obsesia curateniei si dorinta de a parea estetic perfect, metodele pe care le foloseau pentru a infrumuseta si curata singuri erau limitate la ceea ce trebuiau sa lucreze. Multe lucruri ale societatilor moderne s-au asociat cu egiptenii antici, cum ar fi machiajul ochilor intunecati si perucile, au fost adoptate nu numai pentru aparente, ci si ca metode de supravietuire intr-o zona arsa de soare si o era afectata de insecte, paraziti si paraziti.

Lipsind instalatiile sanitare si alte facilitati moderne, societatile precum Egiptul antic au trebuit sa devina creative si pline de resurse pentru a supravietui. Utilizarea de catre egipteni a machiajului si a metodelor de curatare a corpurilor a ajutat la inspirarea multor sapunuri, cosmetice si parfumuri popularizate in epocile ulterioare. Cea mai mare variabila a calitatii vietii pentru egiptenii antici a fost clasa sociala. Fie ca detineau o toaleta sau trebuiau sa se scalde (printre altele) intr-un rau infestat de crocodili, vechii egipteni aveau un numar mare de idiosincrazii igienice care faceau societatea lor unica.

Barbatii si femeile si-au ras capul pentru a preveni paduchii

Parazitii precum paduchii au chinuit atat de rau egiptenii antici, incat au luat masuri drastice pentru a impiedica bugii sa traiasca pe corpul lor. Pentru a limita locurile in care ar putea trai paduchii, oamenii si-au indepartat tot parul folosind cutite, aparate de ras si pensete. Purtau peruci din par real de om sau de cal peste capul ras. Cei bogati detineau adesea mai multe stiluri pe care le puteau purta in diferite ocazii. Daca paduchii au reusit sa infesteze peruca, aceasta ar putea fi usor aruncata.

Perucile au servit, de asemenea, ca o modalitate de a pastra raceala pe timp cald. Cu toate acestea, pentru ca cei cu bani mai putini nu isi permiteau peruci frumoase, membrii claselor inferioare purtau adesea invelitori pentru cap in loc de peruci sau faceau creatii asemanatoare perucilor din papirus. In ciuda acestor eforturi, nimeni nu putea scapa complet de problema; cercetatorii au  descoperit mai multe mumii infestate cu paduchi.

Au folosit deodorant pentru a ajuta la combaterea mirosului corporal

Deoarece utilizarea secretului nu era o optiune, egiptenii antici s-au orientat spre plante si alte substante naturale pentru a-si mentine mirosul corpului sub control. Au macinat ierburi, flori si radacini intr-o pasta, pe care au combinat-o cu ulei pentru a face o crema pe care sa o aplice la subsuori. Istoricii au descoperit retete pentru substante deodorante care solicitau nuci, coaja de broasca testoasa zdrobita si oua de strut, precum si amestecuri de terci si rasini .

Deodorantele nu au fost aplicate doar pe axile, totusi; unele femei au adaugat parfumuri la ceara pe care le-au intins pe cap. Pe masura ce soarele si caldura au topit ceara, parfumul s-a eliberat ca un difuzor primitiv de aromoterapie. Desi multe dintre aceste deodorante primitive nu erau parfumate, unele retete includeau scortisoara sau tamaie pentru un miros placut.

Mentele si ierburile mestecate au pastrat respiratia mirosind proaspat

Intrucat respiratia proaspata era importanta pentru vechii egipteni, ei s-au asigurat ca au intotdeauna acces la metode de ameliorare a respiratiei urat mirositoare. De multe ori mestecau ierburi precum patrunjelul in timpul zilei sau dupa masa.

Egiptenii foloseau, de asemenea, echivalentul mentelor de respiratie , pe care fie le faceau singuri, fie cumparau prefabricate. Mentele combinau condimente si ierburi parfumate, precum scortisoara si tamaie, cu caju si seminte de pin. Mierea a legat ingredientele impreuna si apoi a fost incalzita cu foc pentru a forma bomboane. Istoricii cred ca unele dintre felurile de mancare gasite in vechile case egiptene ar fi putut fi feluri de mancare cu bomboane folosite pentru depozitarea acestor menta.

Barbatii practicau taierea imprejur pentru curatenie

Exista mai multe exemple istorice de circumcizie  in cultura egipteana antica, inclusiv sculpturi si imagini pe peretii mormintelor. Desi practica ar fi putut continua din alte motive, unii istorici cred ca aceasta practica a inceput ca o dorinta de curatenie. Inscriptiile gasite in temple si morminte i-au determinat pe cercetatori sa creada ca barbatilor necircumcisi nu li s-a permis sa intre, deoarece erau considerati impuri.

In cele din urma, practica a evoluat in ritualuri care implica idei religioase. In timp ce circumcizia a afectat doar barbatii, femeile au fost supuse propriilor ritualuri  pentru curatenie si sanatate sexuala. Multe femei au dezvoltat practica indepartarii parului pubian, fie prin barbierit, fie prin experimentarea altor forme naturale de indepartare a parului. Femeile credeau ca aceasta practica le-a pregatit pentru intimitate, precum si pentru a ajuta la respingerea paduchilor si puricilor.

Oamenii se usurau in aer liber, fiindca toaletele aveau doar cele bogate

Multe dintre toaletele detinute de egiptenii bogati aveau locuri din calcar . Piatra statea deasupra unei cutii umplute cu nisip , pe care cineva avea misiunea nefericita de a o goli. Cei care nu isi permiteau astfel de luxuri se relaxau in aer liber, adesea intr-o gaura pe care o sapau in pamant. Un numar mare de oameni au folosit Nilul ca baie, in ciuda faptului ca oamenii au folosit si apa raului pentru a bea, a se scalda si a se spala hainele.

Au folosit laxative si clisme pentru a-si curata corpurile

Asa cum s-a demonstrat prin procesul lor elaborat de mumificare, egiptenii antici erau curiosi de corp si se straduiau sa afle mai multe despre sanatatea umana. In timp ce multi medici au functionat si ca preoti si adesea au atribuit boala jignirii zeilor, medicii au practicat si medicina . Acestia au incurajat utilizarea purgativelor sau a laxativelor pentru a ajuta la curatarea intestinelor.

Practicate de multi egipteni trei zile pe luna, se credea ca laxativele ajuta la eliminarea organismului de boli. Au folosit ulei de ricin pentru a forta deseurile sa iasa din corp, chiar si atunci cand au incercat sa vindece diareea. Egiptenii au folosit, de asemenea, clisme pentru a-si curata interiorul si au angajat proto-proctologi pentru a le examina anusurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *