8 Mistere antice nerezolvate, stranii si incredibile, din intreaga lume

Categories CulturaPosted on

La sfarsitul numarului, lumea contine aproximativ 7,4 miliarde de oameni. Este deja destul de mult si este imposibil sa spunem exact cati au trait inainte de noi. Cu atat de multi oameni in total, nu este de mirare ca nenumarate povesti au fost lasate nespuse, obiecte lasate ingropate si mistere lasate nerezolvate. Oricat stim despre lume si cate misteri am rezolvat deja , exista inca multe altele pe care nu le putem intelege pe deplin – si poate niciodata nu vom face – despre trecutul indepartat.

Simboluri. Suluri. Artefacte. Uneori este greu sa intelegem exact ce altceva ar putea fi acolo, sau chiar in curtile noastre . Unii cred ca exista inca o tehnologie veche de descoperit, sau chiar civilizatii intregi au ramas de gasit. Si uneori, artefacte antice pot schimba modul in care ne vedem istoria. Sa aruncam o privire asupra a ceea ce stramosii nostri au lasat in urma.

,,Biblia Diavolului”

De asemenea, denumit Codex Gigas , Biblia Diavolului este un volum medieval masiv, scris in secolul al XIII-lea de un calugar despre care se spune ca a incheiat un acord cu Diavolul pentru a-l termina. Potrivit legendei, calugarul fusese condamnat sa fie zidit in viata ca pedeapsa pentru incalcarea juramintelor sale. El a promis manastirii ca, daca il vor lasa sa traiasca, va scrie o carte care va contine toate cunostintele umane – intr-o singura zi . Pentru a indeplini aceasta promisiune, calugarul si-a vandut sufletul lui Lucifer.

Adevarata baza pentru aceasta legenda este probabil faptul ca, desi manuscrisul este extrem de lung, pare sa fi fost scris de o singura persoana intr-o perioada relativ scurta de timp.

Creat folosind mai mult de  160 de piei de animale si necesitand doua persoane chiar sa-l ridice, Codex Gigas contine traducerea completa latina a Bibliei, precum si multe alte texte, inclusiv lucrari ale lui Hipocrate si Cosma din Praga – ca sa nu mai vorbim de formulele medicale , texte despre exorcisme si o mare descriere a Diavolului insusi .

Douasprezece pagini ale manuscrisului original lipsesc si ceea ce ar fi putut contine ramane un mister – unele zvonuri spun ca acele pagini contin texte secrete satanice, poate chiar o metoda de evocare a Diavolului insusi.

Liniile Nazca

Majoritatea oamenilor sunt probabil constienti de cercurile de culturi: modele intinse, circulare, adesea realizate in campurile de porumb ale fermierilor din intreaga lume, despre care se spune ca sunt create de extraterestri. Sunt posibil o forma de comunicare, posibil un avertisment. Dar poate cel mai fascinant dintre aceste tipuri de simboluri, denumite geoglife , sunt liniile Nazca  gasite peste campiile uscate si desertice din sudul Peru.

Se spune ca a fost creata de cultura Nazca intre 500 i.Hr. si 500 CE, exista mai mult de 100 de acesti glifuri masive, care descriu totul, de la linii simple, pana la modele complexe de maimute, oameni, pesti, jaguari si pasari. Desi simbolurile sunt recunoscute, adevaratul scop al acestor glife este necunoscut. Unii spun ca liniile au fost create ca un mijloc de a oferi directii catre marinari. Altii spun ca au fost folosite in scopuri astronomice, ca o modalitate de a semnaliza stelele.

Ruinele subacvatice ale Japoniei

Scufundat chiar in largul coastei Yonaguni Jima este propriul Atlantis al Japoniei, un oras subacvatic extins despre care se crede ca are cel putin 5.000 de ani . Descoperit pentru prima data de un scafandru in 1995, orasul se credea initial ca nu este altceva decat o serie bizara de formatiuni stancoase naturale, toate avand in mod misterios unghiuri drepte si linii drepte. Cautarile ulterioare au dezvaluit totul, de la o poarta mare de piatra la scari si strazi sculptate pana la turnuri de boltire.

Crezut ca este fostul oras al poporului Jomon, expertii teoretizeaza ca orasul nu a ,,cazut” exact in mare ca fabula Atlantida, ci a devenit mai degraba scufundat pe masura ce nivelul marii a crescut de-a lungul a mii de ani. Pe masura ce oamenii de stiinta continua sa cerceteze situl subacvatic, multi cred ca acest site special ar putea detine informatii cheie pentru alte posibile orase subacvatice din  intreaga lume.

Dodecaedrele romane

Spre deosebire de multe alte artefacte antice, exista de fapt aproximativ o suta dintre aceste obiecte misterioase plutind in jur. Fabricate in mod obisnuit fie din piatra, fie din bronz, dodecaedrele romane goale au 12 laturi, cu cate un cerc mic pe fiecare si cu cuiuri care ies din colturile de legatura.

Desi seamana cu dispozitivele nautice, scopul acestor dodecaedre este necunoscut. Istoricii au ghicit totul, de la ghicitori la suporturi de lumanari. Unii spun ca au fost folositi pentru mijloace astrologice sau religioase . Expertii le-au datat inca din secolele al II-lea si al III-lea d.Hr. si sugereaza ca au fost folosite pentru a semana boabe de iarna sau chiar pentru a calibra conductele de apa pentru arhitectii romani.

Lista regilor

Intoarcerea pana in mileniul 3 i.Hr. este lista regilor sumerieni, o lista a tuturor regilor sumeri, a dinastiilor, locatiilor si timpilor lor la putere. Desi s-ar putea sa nu para prea mult un mister, este ceea ce este inscris impreuna cu lista regilor care il face atat de interesant.

Exista elemente mitologice incorporate in el. Impreuna cu cine-cine a sumerienilor la putere, Lista Regelui incorporeaza, de asemenea, evenimente precum Marele Potop si povestile lui Ghilgames, povesti care sunt adesea mentionate ca simple fabule. Teoreticienii considera ca acest lucru inseamna ca povestile Vechiului Testament erau adevarate sau ca regii enumerati erau de fapt zei sau demi-zei .

Scrierile Rongorongo din Insula Pastelui

Insula Pastelui are multe mistere ciudate asociate, iar  statuile mari moai  sunt cele mai faimoase. Cu toate acestea, unii oameni ca intreaga insula a fost folosita odata de extraterestri ca mijloc de comunicare, de asemenea. Dar exista inca un alt mister ciudat legat de faimoasele tari polineziene – o serie complicata de glife despre care se crede ca scrie sau proto-scrie , o forma anterioara de comunicare bazata mai degraba pe simboluri decat pe caractere.

Descoperite pentru prima data de Eugene Eyraud in 1864, se spune ca glifele se intorc in jurul anului 1200 si prezinta imagini similare cu cele ale altor semne religioase gasite in zona. Pana in prezent, oamenii de stiinta nu au reusit sa stabileasca exact ceea ce spun glifele sau sa le lege de nicio cultura din afara. Simbolurile erau sculptate pe lemn folosind mici fulgi de obsidian sau dinti de rechin. Presupunand ca Rongorongo este intr-adevar o forma de scriere, ar fi un exemplu fascinant de limba cu totul unica care s-a format independent de la sine pe o insula izolata.

Liniile Sajama

Liniile Sajama din Bolivia de Vest sunt o serie de desene masive gravate in pamant, numerotate in mii. Descoperite pentru prima data in 1932 de Aime Felix Tschiffely, liniile, intre 3 si 10 picioare latime individuala, se conecteaza la aproximativ 8.700 mile patrate printr-un design complicat de tip web. Din aceasta cauza, acestea nu sunt doar cel mai mare sit arheologic din Anzi, dar posibil din intreaga lume.

Intrebarea ramane: care este scopul din spatele acestor linii misterioase? Oamenii de stiinta au dedus ca au fost initial creati de indigenii care locuiau in apropierea vulcanului Sajama, dar din motive necunoscute. Unii au speculat ca au fost folositi in  scopuri religioase .

Piramida Hellenikon

Desi este destul de obisnuit sa etichetam piramidele egiptene ca ,,mistere antice”, este ceva cu totul nou sa descoperim structuri similare in intreaga lume. Asa este cazul cu piramidele din Argolis, Grecia, si cea mai faimoasa structura a acestora piramida Hellenikon .

Adevaratul scop al Hellenikonului ramane necunoscut, desi expertii au teoretizat ca o lupta a avut loc odata la locul respectiv, iar structura a fost ulterior construita ca un monument pentru cei care au murit – desi nu s-a gasit nimic in interiorul zidurilor piramidei pentru a oferi dovezi ale un mormant propriu-zis.

In timp ce misterul a ceea ce este in Hellenikon este cu siguranta fascinant, ceea ce fascineaza cu adevarat teoreticienii este faptul ca ar fi fost construit in 2720 i.Hr., facandu-l semnificativ mai vechi decat oricare dintre piramidele egiptene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *