O delegaţie alcătuită din 17 primari, membri ai Asociaţiei Comunelor din România (ACOR) s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea. La întâlnire a fost prezent și preşedintele ACOR, filiala Constanța, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
„A fost o întâlnire extrem de importantă. Am stabilit un lucru important, vom adopta împreună, ministerul şi asociaţia, un acord prin care să stabilim care sunt principalele acte normative la care vom lucra împreună. În acel acord vom stabili ca în fiecare lună să fie un raport de progres. Am stabilit ca acest acord să fie substanţa unui acord de parteneriat, în comune trăiesc peste nouă milioane de oameni, sunt comunităţile care se confruntă cu cele mai mari probleme din România şi sursele financiare nu sunt suficiente, au fost diminuate. Punctele din solicitarea asociaţiei au fost abordate şi s-a decis ca până săptămâna viitoare asociaţia să vină chiar cu articole de lege şi cea mai mare parte a solicitărilor au fost acceptate pentru că sunt solicitări fireşti”, a declarat Mariana Gâju.
Totodată, ea a precizat că s-a stabilit să se lucreze la alte două acte normative importante, codul finanţelor publice locale şi codul administrativ.
„Cred că cel mai important lucru a fost obţinerea promisiunii care se va concretiza cât de curând, privind creşterea salariilor din administraţie care va fi o creştere generată de reclasificarea localităţilor în funcţie de numărul de locuitori, ce va fi inclusă în noul pachet legislativ la care Guvernul s-a angajat să îl adopte”, a mai spus Mariana Gâju.
Ea a mai precizat că, un alt subiect important a făcut referire la starea de incompatibilitate a primarilor unde se lucrează la o eventuală modificare a legii ANI, fără a limita atribuţiile ANI, ci, mai degrabă, o modificare a legii administraţiei publice locale.
Întâlnirea dintre primarii ACOR şi minister precum şi cu premierul Victor Ponta a avut loc după ce membrii Asociaţiei Comunelor din România (ACOR) au depus pe 20 august un protest faţă de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităţii locale. Acesta a fost depus la Guvern şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Locale.
Pe scurt, mai toţi primarii din judeţul Constanţa, deşi fac parte din USL, au lăsat de înţeles că sunt nemulţumiţi de actuala guvernare care nu-i ajută cu nimic, ci, din contră, mai rău îi încurcă.
„Suntem la aproape 15 luni de la schimbarea guvernării din 7 mai 2012 şi la peste o jumătate de an de la acordarea încrederii ultimului Guvern, la data de 21 decembrie 2012, condus de Excelenţa Sa, domnul Victor Viorel Ponta, şi, deziluzia este generală! Sub umbrela democraţiei şi a descentralizării, prost înţelese şi chiar şi mai prost aplicate, printr-o abordare sistematică şi metodică, din partea Guvernului României, asistăm la subminarea capacităţii administrative a comunelor, a tuturor resurselor materiale, instituţionale şi umane, precum şi a acţiunilor pe care acestea le desfăşoară pentru exercitarea competenţelor stabilite prin lege”, se spunea în protestul primarilor.