Prețurile gazului și energiei vor exploda: Statul vrea să vândă tot

Categories Explicit, La ziPosted on

Prețurile gazului și energiei vor exploda: Statul vrea să vândă tot

Atentie romani, istoria se repeta!

Guvernul si Ministerul Economiei au de gand sa vanda rapid si pe furis – fara sa consulte populatia – actiuni de la 14 mari societati de stat de o importanta cruciala pentru traiul romanilor, cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Electrica etc.  Daca planul nu va fi schimba urgent, asupra romanilor planeaza pericolul de a ajunge  in domeniul gazului si in cel al energiei electrice in aceeasi situatie existenta in cazul carburantilor. Mai exact,  scumpiri masive si preturi mai mari chiar si decat cele din alte tari ale UE, ceea ce – la salariile mici de la noi din tara – ar putea fi echivalent cu un genocid.

Ministerul Economiei estimeaza sa obtina in 2012 din privatizarea companiilor pe care le detine in portofoliu doar 784 de milioane de euro. Mai mult, de teama repetarii unui esec precum cel inregistrat in 2011, la incercarea de vanzare a actiunilor Petrom, sunt luate in calcul inclusiv unele scaderi ale preturilor.

Iata calendarul listarilor la bursa a pachetelor de actiuni ale societatilor din portofoliul Ministerului Economiei:

– OMV Petrom- Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 9,84% pana la finele anului 2012

– Transelectrica – Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii aprilie 2012

– Transgaz – Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii aprilie 2012;

– Romgaz – Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii iunie 2012;

– Nuclearelectrica- Oferta Publica Primara (IPO) in vederea majorarii de capital cu 10% in cursul anului 2012

– Hidroelectrica-  Oferta Publica Primara (IPO) in vederea majorarii de capital cu 10% pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.

Pe langa acestea, mai exista o lista cu societati la care vor fi vandute pachetele majoritare: S.C. Oltchim, CUPRU MIN Abrud, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Elcen Bucuresti si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.

Iata calendarul vanzarii pachetelor majoritare ale societatilor din portofoliul Ministerului Economiei:

– Oltchim S.A: vanzarea actiunilor publice catre un investitor strategic in prima parte a anului 2012

– CUPRU MIN:  privatizare integrala in prima parte a anului 2012

– Electrica Serv: privatizare majoritara a tuturor companiilor regionale in curs de infiintare pana la finele anului 2012

– Electrica Furnizare: privatizare majoritara pana la finele lunii octombrie 2012

– Electrocentrale Bucuresti: privatizare majoritara pana la finele anului 2012

– Complexul Energetic Oltenia: privatizare majoritara pana la finele anului 2012

– Complexul Energetic Hunedoara:  privatizare majoritara pana la finele anului 2012

– Pentru cele trei sucursale de distributie ramase ale companiei Electrica, se intentioneaza privatizarea minoritara in ultimul trimestru al lui 2012.

S-a răzgândit și președintele

Preşedintele Traian Băsescu declarase în februarie 2011, la postul public de radio, că este împotriva privatizării companiilor energetice Transgaz şi Romgaz, considerând că statul român trebuie să-şi menţină pârghiile în acest domeniu important.

”Eu nu sunt un partizan al privatizării Romgazului şi Transgazului. Putem privatiza la Termocentrale. Criza ne-a arătat că , în anumite momente, este bine ca statul să aibă pârghii să intervină. Nu sunt de acord cu privatizarea sectoarelor vitale, atâtea câte au mai rămas”, spunea atunci Traian Băsescu.