Preturile locuintelor din Marea Britanie sunt inca in crestere – iata de ce probabil va continua

Categories EconomicPosted on

Preturile locuintelor din Marea Britanie (si cele din intreaga lume) par sa se fi descurcat destul de bine in timpul blocarii. Acum, ca economia se deschide, poate continua? Din pacate, pentru oricine doreste sa cumpere o proprietate accesibila in viitorul apropiat, raspunsul pare a fi ,,da”.

Exista o multime de indici ai pretului locuintelor in Marea Britanie, ceea ce reflecta cat de obsedati suntem de ei. Cele mai cunoscute sunt probabil indicii Nationwide si Halifax. Amandoi functioneaza de mult timp si ambii acopera aproximativ aceeasi etapa a procesului – ambii se bazeaza pe date de la ipoteci aprobate. Cu alte cuvinte, ofertele ar putea inca sa cada, dar sunteti suficient de departe in proces incat pretul sa fie destul de precis, mai degraba decat aspirational.

De asemenea, datele despre preturile cerute de Rightmove sunt cotate pe scara larga. In mod clar, acest lucru se bazeaza pe listari pentru proprietati si, prin urmare, reflecta aspiratiile vanzatorului mai degraba decat preturile reale. Exista si o multime de alti indici.

Dar cea oficiala vine de la Oficiul pentru Statistica Nationala. Acesta foloseste date din registrul funciar, deci provine din vanzarile efective. Cea mai recenta lectura din februarie arata ca preturile locuintelor au crescut cu o rata anuala de 8,6% in februarie. Acesta a fost cel mai mare nivel observat din octombrie 2014 si cu mult peste rata inflatiei.

Stim deja cativa dintre factorii care determina acest lucru. Dupa cum subliniaza ONS, ,,pandemia ar fi putut determina cumparatorii de case sa isi reevalueze preferintele de locuinta”. Preturile locuintelor decomandate au crescut cu 9,1%, comparativ cu 6,7% la apartamente – oamenii doresc spatii mai mari.

Exista, de asemenea, o tendinta de ,,moarte a navetei zilnice” inca in vigoare aici. Aceasta ia o serie de forme. Cea mai evidenta este ca oamenii se muta din marile orase (mai ales Londra) pentru a ocupa mai mult spatiu in orasele bucolice de provincie (observ ca The Telegraph tocmai a publicat o lista cu ,,21 de orase,, la moda „pe care ti le poti permite sa le mute in continuare la”).

Se pare ca decalajul dintre evaluarea unei proprietati din centrul Londrei si o proprietate de lux la tara este cel mai restrans din 2010 (va va costa de 2,4 ori mai mult sa locuiti in centrul Londrei decat intr-un conac de tara, comparativ cu de trei ori in 2014) .

De asemenea, retineti ca, in medie, preturile de la Londra au crescut cu ,,doar” 4,6%, de departe cea mai scazuta dintre toate regiunile englezesti (nord-vestul Angliei a inregistrat cresterea preturilor cu aproape 12%).

Unul putin mai evident este companiile care decid sa se mute in afara Londrei (deoarece proprietatea – si personalul – sunt scumpe) pentru spatiile din orasele mai putin costisitoare (Birmingham a fost un mare beneficiar – Goldman Sachs a decis sa deschida un site global de dezvoltare software acolo , mai degraba decat Amsterdam sau Paris, de exemplu).

O mare parte din acest lucru se intampla deja, dar este probabil sa i se dea un impuls suplimentar prin faptul ca naveta zilnica nu mai este o astfel de problema. Este probabil sa dureze – nu este clar cat de mult s-a schimbat naveta (unele companii sunt foarte dornice sa readuca toata lumea in birou – altele au acceptat deja schimbul), dar media s-a mutat aproape sigur permanent.

Un alt factor evident in Marea Britanie este sarbatoarea cu timbru . Acest lucru aduce in mod clar o anumita cerere, iar prelungirea anuntata in bugetul de primavara a mentinut cursa zaharului.

Este in cele din urma aceeasi poveste ca de obicei – bani mai ieftini si mai ieftini

Cu toate acestea, unele dintre ele se rezuma la acelasi punct vechi pe care il facem mereu: exista o multime de bani care se indeparteaza si tot mai mult isi fac loc in proprietate.

Iata un lucru interesant, de exemplu: toata lumea s-a concentrat pe cea mai recenta schema a guvernului de sustinere a pietei – ipoteci garantate de contribuabili in proportie de 95% . Dar, dupa cum subliniaza comentatorul proprietatii Neal Hudson de la BuiltPlace.com , Nationwide tocmai a lansat propria sa schema de ,,ajutor pentru cumparatori pentru prima data”.

La nivel national – care, este demn de remarcat, este de obicei un imprumutat destul de precaut / responsabil – ofera acum cumparatorilor pentru prima data sansa de a imprumuta salariu de pana la 5,5 ori, atata timp cat au un depozit de 10% si iau o suma de cinci sau ipoteca cu rata fixa   pe 10 ani. Imprumuturile disponibile vor fi in valoare de 1 miliard de lire sterline.

Un aspect esential aici este ca Nationwide a corelat clar acest lucru cu regimul de reglementare. Deci, asta inseamna probabil ca alte banci vor urma exemplul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *