Prin Codul Roşu spre Codul Penal, de la “Starea de Alertă” la starea de…arest. O nouă găselniţă pentru furtul banilor de la stat: contractele cu încredinţare directă, din cauză de urgenţă… meteorologică!

Categories EditorialPosted on

Prima lună a acestui an, pe care-l prognozam, oricum, ca fiind foarte încins, din punct de vedere politic (alegeri europarlamentare şi prezidenţiale), poate fi caracterizată ca fiind, ca intensitate a evenimentelor majore (politice, judiciare şi… judiciar – politice, una dintre cele mai “pline” din ultimii ani), dacă nu cumva chiar din 1990 încoace.

DE PARCĂ NU ERA ÎNDEAJUNS, ÎNAINTE ŞI DUPĂ ZIUA “MICII UNIRI”, A CĂZUT UN AVION ŞI DOUĂ VICTIME AU MURIT CU ZILE, RESPECTIV ŞI-A AMINTIT ŞI COANA IARNĂ CĂ N-A OPRIT ÎN GARA NOASTRĂ, ÎN ACEST AN, ŞI S-A ÎNTORS DIN DRUM. REZULTATUL: CONSECINŢE, DEJA PRODUSE SAU ÎN CURS DE SE MATERIALIZA, AŢI GHICIT:… (TOT) POLITICE, JUDICIARE ŞI JUDICIAR – POLITICE! Ultimele două sunt cele în curs de elaborare… Cu alte cuvinte: prin Codul Roşu spre Codul Penal, de la “Starea de Alertă” la starea de…arest!

 

O primă lună supra – aglomerată, care prevesteşte un an infernal: arestări, condamnări, urmăriri penale, căderi de miniştri, de avion şi de zăpadă ş.a.m.d.

 

Dar să o luăm nemţeşte, de fapt mai… “săseşte” DOAR (ceva gen Klaus Iohannis, care, în loc să rămână neamţ, s-a mânjit politician român!), enumerând, NUMAI PE SĂRITE (şi nu neapărat în ordine cronologică), câteva dintre elementele constitutive ale acestui calendar de cutremure. Politice, judiciare, judiciar – politice şi, mai nou, naturale: condamnare Adrian Năstase (PSD), cădere Lege Descentralizare, urmărire penală şi arestare deputat conservator (fost PPDD) “auto” Gheorghe Coman, demisie ministru al Culturii (Daniel Barbu, PNL), dispariţie premier (PSD) Victor Ponta (de frică femeie albă, americană), condamnare foşti miniştri Tudor Chiuariu (PNL) şi Szolt Naghy (UDMR), urmărire penală soţie vicepremier – ministru de finanţe Daniel Chiţoiu (PNL) şi dezvăluiri despre implicări soţ, Guvern soţ şi naş de nuntă, cădere avion şi deces oameni din cauză de indiferenţă şi incompetenţă crase autorităţi, câteva zile de “iarna nu-i ca vara” şi tot atâtea de România nu-i ca Finlanda, da’ nici măcar ca Bulgaria?… , demisie ministru de interne (Radu Stroe, PNL), arestare Gruia Stoica – autor transfer (pe gratis, aproape) jumătate linii de cale ferată, locomotive şi vagoane de la CFR la GFR, scandal Cod Penal nou, făcut pentru protejare infractori, condamnare fost ministru liberal al transporturilor Relu Fenechiu ş.a.m.d.

Din această (oricum incompletă) listă, bomboana pe coliva acestei vesele ţări (cu oameni trişti, ca să-l cităm pe Sorin Oprescu), sau, mai bine spus, musca pe… miros urât o constituie ultima pungăşie a agitatei luni, prima pungăşie majoră a învolburatului an: decretarea succesivă a Codurilor Portocalii şi Roşii , cu final apoteotic: “Starea de Urgenţă”, pentru câteva zile de fenomene naturale absolute normale, pe obişnuitul traseu al crivăţului, din Dobrogea şi Bărăgan!

DE MENŢIONAT CĂ ESTE PENTRU PRIMA DATĂ CÂND, ÎN ROMÂNIA, SE INSTITUIE CODUL ROŞU DE CALAMITATE (CU ATÂT MAI MULT ESTE O PREMIERĂ “STAREA DE ALERTĂ” DIN CAUZĂ DE NINSORI ŞI VÂNT) PE TIMPUL IERNII! De fapt, Codul Roşu a mai fost instituit O SINGURĂ DATĂ, vara, cu ocazia inundaţiilor!

 

Codul Roşu şi Starea de Alertă: pretexte pentru contracte şi cheltuieli imposibil de controlat!

 

Mană cerească au fost, în aceste zile, ninsorile şi viforul, din Sudul şi Sud – Estul României, care au dat posibilitatea Guvernului şi autorităţilor locale (în primul rand Consiliilor Judeţene, dar şi Primăriilor orăşeneşti) să mai încheie nişte contracte şi angajări de servicii (de deszăpezire) ad – hoc, pe genunchi şi “la plesneală”, cu încredinţare directă, desigur!
Deja se încheiaseră, din noiembrie până în… 24 ianuarie 2014 (data ultimelor astfel de contracte!), sute de acte de acest tip, în care nu s-au făcut licitaţii. Presa a adunat sumele publice angajate de către autorităţile locale şi centrale, în toate aceste contracte cu încredinţare directă: 100 MILIOANE DE EURO! DIN CARE JUMĂTATE (48 MILIOANE DE EURO) DOAR ÎN JUDEŢELE DIN SUDUL ŞI SUD – ESTUL ŢĂRII CARE AU FOST, ACUM, AFECTATE DE VISCOL! Şi atunci, nu este normal să te întrebi ce s-a făcut cu acei bani, de ce a fost nevoie, acum, în grabă, de noi contracte, ori de suplimentări ale celor deja existente?!…

 

Constanţa: campioană la indiferenţă şi incompetenţă ale autorităţilor

 

Ca de obicei, oraşul şi judeţul nostru (la nivel de Prefectură şi Consiliu Judeţean) au fost în fruntea… sictirului cu care au tratat autorităţile situaţia.
Primarul Radu Mazăre este în Austria, la schi, unde se distrează împreună cu interlopul Nicu Gheară, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, este în SUA, la tratament, iar prefectul Eugen Bola a fost… ceea ce ştie el cel mai bine: un echivalent al virusului “Ebola”.
Dar despre acest din urmă jalnic personaj şi despre CEEA CE NU A FĂCUT, ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ, ÎN CARE CODUL ROŞU ŞI, ULTERIOR, “STAREA DE ALERTĂ” ÎL OBLIGAU SĂ IA MĂSURILE PREVĂZUTE DE LEGE, ÎN RESPECTIVELE SITUAŢII, VOM SCRIE ÎNTR-UN ARTICOL SEPRAT.