Risc de trichineloză pentru cei care cumpără carne din locuri neautorizate

Categories La ziPosted on

Risc de trichineloză pentru cei care cumpără carne din locuri neautorizate

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a început deja o anchetă epidemiologică după ce 138 persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză, în urma consumului cărnii de porc cumpărată din locuri neautorizate , a informat miercuri, 3 noiembrie, Ministerul Sănătății.

Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât   magazinele specializate.

De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare ale cărnii nu distrug larvele.

Conform specialiștilor, trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însa există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa organismului.

Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greață,  vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale (umflarea ochilor) și faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de: consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare (prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă); achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate ; tăierea clandestină a animalelor
Boala nu se transmite interuman.

Ioana GEORGESCU