Rusia avertizează NATO să nu meargă înainte unilateral cu proiectul de scut

Categories La ziPosted on

Rusia avertizează NATO să nu meargă înainte unilateral cu proiectul de scut

Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a spus recent că o decizie NATO de a se merge înainte cu sistemul antirachetă în forma sa actuală, fără consultări cu Moscova, ar avea “consecinţe serioase”.

Sistemul de apărare antirachetă care ar urma să fie desfăşurat în zona NATO ar ameninţa direct securitatea Rusiei, iar Kremlinul “sfătuieşte” Bruxelles-ul să nu meargă înainte unilateral cu acest plan, a declarat ministrul rus de extere, Serghei Lavrov.

“Nu ar mai fi posibil un parteneriat strategic real. Rusia ar trebui să răspundă”, a avertizat el.

Lavrov a făcut comentariile la deschiderea reuniunii Consiliului NATO-Rusia, de la Soci.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a recunoscut că există multe obstacole între părţi pe această chestiune şi a calificat drept “complicate” negocierile cu Moscova pentru apărarea antirachetă.

Ambasadorul rus Dmitri Rogozin a spus că o decizie NATO de a se merge înainte cu sistemul antirachetă în forma sa actuală, fără consultări cu Moscova, ar avea “consecinţe serioase”.

În replică, Rusia ar putea desfăşura propriul sistem de apărare antirachetă la graniţa de vest, ar putea desfăşura rachete cu rază scurtă de acţiune şi ogive nucleare orientate spre Europa sau s-ar putea retrage din START, a subliniat el.

“Implementarea unui astfel de scenariu nu depinde de cine va câştiga alegerile prezidenţiale din 2012″, a avertizat Rogozin.