POVESTEA VORBEI: Chiar a nimerit orbul Brăila?

Categories Cultura, trimitere dreaptaPosted on

POVESTEA VORBEI: Chiar a nimerit orbul Brăila?

Toţi românii cunosc zicala cu orbul care a nimerit Brăila, dar foarte puţini îi ştiu şi explicaţia. O legendă din Brăila spune că în acest oraş de la Dunăre s-a născut un băiat orb. Părinţii l-au crescut bine şi s-au străduit să-i facă viaţa cât mai plăcută şi frumoasă.

Băiatul avea şi el o dorinţă mare, aceea de a merge la o apă curgătoare. Au trecut anii şi el încă nu-şi împlinise visul. Într-o zi s-a hotărât să plece singur de-acasă şi să ajungă la apa aceea.

A întrebat în jurul lui cum ar putea să găsească drumul şi cineva i-a spus: „Mergi încet înainte şi încearcă să ţii drumul drept, fără a te abate din cale. La  capătul lui este apa la care doreşti să ajungi”.

Şi el a mers până când a ajuns la acea apă. Explicaţia acestei legende ar veni, după unii brăileni, de la  topografia oraşului. Toate străzile principale sunt circulare, plecând de la Dunăre şi ajungând tot la Dunăre.

Din orice parte a oraşului ai pleca, ajungi înapoi trecând pe lângă măreţul fluviu. În realitate, zicala cu orbul care ar fi nimerit Brăila vine din cu totul altă parte.

Astfel, în anul 1825, Louis Braille a creat alfabetul care îi poartă şi astăzi numele. Acest alfabet este un sistem de scriere întrebuinţat de orbi. Literele sunt compuse din puncte ieşite în relief, care pot fi simţite cu ajutorul degetelor.

Pentru a atinge un număr cât mai mare de caractere şi simboluri reprezentate, sistemul apelează la numeroase aranjamente ale celor 63 de combinaţii de puncte ale grupului fundamental.

Se pot reprezenta mult mai multe semne din diverse sisteme, cum ar fi cel matematic, logic, muzical etc.

După ce învăţau drumul spre magazinul pe care scria BRAILLE, orbii reveneau aici singuri, iar publicul larg, care nu prea ştia despre ce e vorba, a înţeles că orbii căutau şi nimereau BRĂILA.

Adrian BUCURESCU