Romgaz a prelungit pana pe 7 mai suspendarea notificarii de reziliere a contractului pentru termocentrala de la Iernut

Categories Dosarele TimpulPosted on

Compania a anuntat pe 2 aprilie ca a transmis asocierii Duro Felguera – Romelectro notificarea de reziliere a contactului, din cauza ca asocierea nu a executat, in termen, obligatiile contractuale. Ulterior, pe 9 aprilie, Romgaz a anuntat ca suspenda pentru 14 zile notificarea de reziliere a contractului de lucrari privind dezvoltarea CTE Iernut.

„In conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 si art. 234 alin. (1), din Regulamentul ASF nr. 5/2018, Romgaz informeaza actionarii si investitorii asupra faptului ca, in data de 22 aprilie 2021, a prelungit suspendarea notificarii de reziliere a contractului de lucrari nr. 13384/2016, avand ca obiect dezvoltarea CTE Iernut, prin constructia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, pana la data de 7 mai 2021. Decizia de prelungire a suspendarii notificarii de reziliere a contractului de lucrari nr. 13384/2016 a fost luata in vederea continuarii negocierilor cu executantul, pentru identificarea, evaluarea si implementarea unei solutii care sa asigure finalizarea si punerea in functiune a obiectivului de investitii, in termen cat mai scurt posibil, cu respectarea drepturilor si intereselor legitime ale Romgaz”, anunta compania de stat.

In acelasi timp, producatorul de gaze va primi si raportul de expertiza tehnica si economica, avand ca obiect determinarea stadiului fizic si valoric de executie a contractului, precum si determinarea lucrarilor ramase de executat, pentru finalizarea si punerea in functiune a obiectivului de investitie, „raport de expertiza despre care s-a facut mentiune prin Raportul curent, din data de 2 aprilie 2021, si care va sta la baza implementarii solutiei alternative de finalizare si punere in functiune a obiectivului de investitii”.

Romgaz anunta in decembrie 2020 ca nu prelungeste termenul solicitat de Duro Felguera si Romelectro pentru finalizarea constructiei termocentralei de la Iernut. Lucrarile pentru construirea termocentralei de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, erau oricum in intarziere, iar contractul a expirat la 26 decembrie 2020.

In 2013, Romgaz si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producator si furnizor de energie electrica.

Termocentrala pe gaze de la Iernut urma sa fie finalizata la sfarsitul anului 2019, potrivit graficului initial. Centrala va avea o capacitate instalata de 430 MW.

Echipamentele principale si ingineria de baza urmau sa fie furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro sa se ocupe de lucrarile de constructii – montaj, de partea de inginerie de detaliu si livrarea echipamentelor auxiliare.

Romgaz a preluat termocentrala actuala de la Iernut in 2013 de la producatorul de energie termica Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Romgaz a realizat in 2020 un profit net preliminat de 1,25miliarde lei, in crestere cu peste 15,14%, in timp ce cifra de afaceri preliminata este de 4,07 miliarde lei, in scadere cu aproape 20%. Productia de gaze naturale estimata pentru anul 2020 a fost de 4,519 miliarde metri cubi, cu 757,2 milioane mc mai mica decat productia realizata in anul anterior (-14,35%) ca urmare a situatiei speciale generate de pandemia COVID-19 in economia romaneasca.

Romgaz are 6.200 de angajati si o capitalizare de 12,42 miliarde lei.

Compania de stat si-a planificat investitii de 15,69 miliarde lei pana in 2025, cea mai mare parte in parteneriate privind proiecte offshore in Marea Neagra. Din aceasta suma, in productia de energie electrica compania vrea sa investeasca 3,66 miliarde lei, in centralele electrice de la Iernut si Mintia, dar si in surse regenerabile de energie.

Romgaz este cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania. Compania este admisa la tranzactionare pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman cu o participatie de 70%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *