Românii, cobai pentru marile companii farmaceutice
Numeroase experimente clinice au fost făcute pe români dispuÅŸi să se supună testărilor, pe ruÅŸi bolnavi, polonezi fără adăpost ÅŸi chinezi defavorizaÅ£i, relevă Realitatea TV, citând revista “Vanity Fair”.
În ediţia pentru ianuarie 2011, revista a analizat globalizarea industriei farmaceutice şi eşecul guvernului SUA de a ţine în frâu această maşină letală de făcut bani.
Marile companii farmaceutice realizează numeroase experimente clinice în străinătate, plătindu-i pe săraci cu până la 350 de dolari, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente.
În aceste state, agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration (FDA) nu poate acționa, iar erorile dispar odată cu moartea cobailor umani.
Mii de “cobai” săraci È™i analfabeÈ›i
În zeci de oraşe din Europa, Asia sau Africa au fost căutați oameni dispuşi să se supună unor testări clinice pentru medicamente noi şi astfel să convingă FDA să declare medicamentele sigure şi eficiente pentru americani.
În 20 de ani, numărul testărilor făcute de americani în străinătate a crescut la 2000%. Mii de testări au loc în ţări unde există concentraţii mari de săraci, adesea analfabeţi, care în unele cazuri semnează formularele de acord cu o cruce.
ÃŽn România au avut loc 876 de testări, iar în Ucraina – 589. Mai multe experimente periculoase s-au realizat în China – 1.861 de testări ÅŸi în India – 1.457.
Cercetători de la GlaxoSmithKline, la Iași
Medicamentele cele mai periculoase au fost supuse testărilor în afara SUA. Cercetători care lucrau pentru compania GlaxoSmithKline au venit la Iaşi, în România, pentru a testa Avandia, un medicament pentru tratarea diabetului, asupra populaţiei locale.
ReprezentanÅ£ii Glaxo au fost ÅŸi în alte oraÅŸe din România – BucureÅŸti, Cluj-Napoca, Craiova, TimiÅŸoara – dar ÅŸi în oraÅŸe din Letonia, Ucraina, Slovacia, FederaÅ£ia Rusă, Polonia, Ungaria, Lituania, Estonia, Republica Cehă, Bulgaria, CroaÅ£ia, Grecia, Belgia, Olanda, Germania, FranÅ£a ÅŸi Marea Britanie.
Operaţiunea a fost cea mai mare din cadrul testărilor clinice cu noul medicament Avandia. Aşteptările prevăd că Avandia să devină un produs foarte bine vândut, care va aduce miliarde de dolari pentru compania Glaxo.