Cea mai tare echipă din România

Categories SportPosted on

Cea mai tare echipă din România

Oltchim Rm. Vâlcea pornește la drum în Liga Campionilor având ca obiectiv câștigarea competiției. De la Steaua încoace, nimeni din țara noastră nu a mai repetat performanța!

Netransferabilă. Cristina Neagu este dorită de toate marile forțe ale Europei (sportive și, mai ales, financiare), dar clubul din Rm. Vâlcea a declarat-o netransferabilă indiferent de suma oferită!

Naționala de handbal feminin a României a triumfat, acum câteva zile, la Cupa Mondială, o competiție în care elevele lui Radu Voina au măturat pe jos și cu campioana mondială Rusia, și cu vicecampioana Franța, și cu campioana olimpică și europeană Norvegia!

La finalul întrecerilor, specialiștii nu mai conteneau cu laudele, iar România era deja cocoțată printre marile favorite la titlul european, competiția urmând a avea loc peste numai două luni pe pământ scandinav.
Iar dacă spunem că naționala este alcătuită aproape în totalitate din echipierele Oltchimului din Rm. Vâlcea, atunci ajungem la concluzia că obiectivul pe care și l-au propus „alchimistele” pentru acest sezon al celei mai importante competiții de club de pe continentul nostru, adică jucarea finalei și chiar câștigarea ei, este unul realist!

Chiar dacă nici o echipă din țara noastră nu a mai adus acest trofeu acasă de 24 de ani (fotbaliștii de la Steaua București, care au câștigat Cupa Campionilor Europeni – predecesoarea Ligii Campionilor de azi – în 1986, au fost ultimii care au înregistrat un astfel de triumf), Oltchim speră să devină prima echipă de după 1989 care reușește această performanță uluitoare (să nu ne speriem de cuvinte!) pentru sportul românesc.

Cele mai bune

Una câte una, jucătoarele Oltchimului demonstrează că alcătuiesc cea mai tare echipă din Europa. Paula Rădulescu, înlocuitoarea și, acum, eleva Luminiței Huțupan, are momente în care e de neînvins între buturi, Cristina Neagu este considerată de cei mai mulți ca fiind cel mai bun inter din lume, Valentina Elisei a fost declarată cea mai bună extremă stânga la Mondiale, iar Ramona Farcău, colega de pe cealaltă parte, se află la un nivel din ce în ce mai ridicat, Ionela Stanca Gâlcă e cel mai bun pivot, ea fiind dublată de o colegă la fel de valoroasă, Oana Manea, iar despre centrul Yeliz Ozel nu mai sunt multe de spus, ea venind în acest sezon la campioana noastră după ce Oltchim a încercat fără succes timp de trei sezoane să o transfere!

Una peste alta, o echipă care a câștigat în valoare prin transferul turcoaicei Ozel, iar dacă ne gândim că fără ea am jucat și, din păcate, am pierdut finala Ligii în vară, e de așteptat ca acum lucrurile să meargă și mai bine!

Antrenorul, punctul nevralgic?

În ultimii doi ani, Oltchim a ajuns mai întâi în semifinalele Ligii, ocupând deci locul 3, pentru ca în acest an să joace finala și să încheie, practic, pe locul 2. Performanțele sunt legate nu numai de lotul de jucătoare, ci și de antrenorul Radu Voina, care a condus echipa în ultimii ani.

Din păcate, din cauza unor conflicte interne, Voina a refuzat să-și mai prelungească înțelegerea cu clubul din Zăvoi, dorind să rămână numai tehnicianul echipei naționale. În aceste condiții, la cârma echipei a fost adus, din Turcia, ungurul Peter Kovacs, un tehnician valoros, dar fără rezultate răsunătoare. De altfel, nu puțini sunt cei care spun că tocmai banca tehnică ar reprezenta călcâiul lui Ahile la trupa vâlceană, acolo unde fetele au mai multă personalitate decât cele cu care a fost obișnuit până acum tehnicianul maghiar.

Totuși, lucrurile merg bine până acum. Cel puțin în meciurile de pregătire, Oltchim a învins cam tot ce i-a ieșit în cale, în frunte cu Zvezda Zvenigorod, CB Sagunto Valencia, Byasen HB, TSV Bayer04 Leverkusen, Frisch Auf Goppingen, Hypo Viena sau SPR Lublin, adică grupări care reprezintă ceva în handbalul continental. Cum însă una e în amicale și alta în partidele oficiale, să vedem cum se va comporta campioana noastră în jocurile din Liga Campionilor, competiție care ia startul la sfârșitul acestei săptămâni.

PROGRAM ÎN LIGA CAMPIONILOR

Oltchim va juca în grupele preliminare ale Ligii după următorul program:

9 octombrie: Randers (Danemarca) – Oltchim
17 octombrie: Oltchim – Toulon (Franța)
24 octombrie: Larvik (Norvegia)-Oltchim
6 noiembrie: Toulon – Oltchim
14 noiembrie: Oltchim – Randers
21 noiembrie: Oltchim – Larvik

Primele două echipe se califică pentru grupele principale, unde vor face joncțiunea cu primele două din altă grupă. Se va juca din nou în sistem turneu, iar primele două dintre aceste grupe vor evolua în semifinale. Ca să ajungă la finală, Oltchim are de disputat 12 partide.

Tudor Florin MIHALACHE