Rudele pilotului mort în accidentul de la Siutghiol, umilite de Primăria Constanța

Categories EvenimentePosted on

Rudele pilotului mort în accidentul de la Siutghiol, Petre Cătuneanu, au fost amendate de funcționarii Primăriei Constanța pentru că au întârziat declararea decesului.

Potrivit unor documente oficiale publicate de expresmagazin.ro și citate de stiripesurse.ro, amenda aplicată a fost de 50 de lei, plătibilă la jumătate în 48 de ore. Funcționarii Serviciului de Evidență a Persoanelor Constanța au aplicat amenda pentru că declararea decesului a fost făcută a doua zi după eliberarea certificatului medico-legal.

Rudele pilotului au explicat că certificatul a fost eliberat la ora 16, respectiv cu patru ore după închiderea programului la Serviciul de Evidență a Persoanelor, astfel că se puteau încadra în termenul legal de declarare a decesului, fiind nevoiți să vină la Primăria Constanța abia a doua zi. Funcționarii nu au acceptat aceste explicații pertinente susținute chiar și de un procuror militar și le-au amendat pe rude.

Iată textul publicat astăzi pe experesmagazin.ro, de unde provin și fotografiile atașate.

”Rodicăi Crăciun, şefă de mai bine de 20 de ani, la Evidenţa Populaţiei Constanţa, îi spun azi, la mulţi ani. Să fie bine, sănătoasă, voioasă şi alte din astea de bine. Că aşa se spune că e bine să-i gândeşti şi pe cei apropiaţi, şi pe duşmani.
Pe Rodica Crăciun n-aş încadra-o în niciuna dintre categorii. Nici la prieteni, nici la duşmani. De fapt, eu n-aş încadra-o deloc, în sistemul de stat.
Ea este cea care conduce serviciul care, prin pixul unei subalterne, a amendat o rudă a pilotului mort în accidentul de la Siutghiol pe motiv că “a declarat mortul tardiv”. Nicio adeverinţă de la Parchetul Militar, niciun certificat de îmbălsămare de la Spitalul Judeţean Constanţa, nici măcar procurorul militar în persoană nu au înduplecat “încadratele” la stat să înţeleagă faptul că declari mortul când poţi. Cum poţi. Dacă mai poţi, de fapt. Deşi aici nu defila nimeni cu durerea pe ghişeele lor soioase, pentru că nu se dezmeticiseră din şoc. Sau din nevoile urgente pe care le aveau, să-l duca pe Petre, pe ultimul sau drum.
Doamnă Crăciun, cum să plăteşti taxă de urgenţă pe motiv că ai declarat mortul după ora 16?! Doamnă, moartea nu are program. Nu vine între 8 şi 16, timp în care murdăriţi voi birourile luate din banii noştri, nu ţine cont că aveţi musafiri după-amiaza în care să vă mai mâhniţi cât de mult munciţi şi pe ce bani puţini. Ia veniţi, doamnă, în viaţa reală. În strada care vă cerşeşte bunăvoinţa eliberării unui certificat de deces, pentru că altfel nu-ţi poţi îngropa mortul. În lumea care vă imploră să credeţi nu pe ruda decedatului, care, poate, împietrită de durere, nu-şi smulge nici hainele de pe ea, nici părul subalternilor dumneavoastră din cap. Ci pe procurorul militar în persoană, care doar că nu s-a jurat că legea PERMITE şi după ora 16 eliberarea de acte de felul ăsta.
Da, doamnă şef de serviciu! Îmi permit să vă spun la mulţi ani frumoşi, sperând că anul ăsta, de Crăciun, realizaţi că legea pe dos nu e un titlu de glorie. Ci capul sănătos al unui funcţionar cu vechimea dumneavoastră ar trebui s-o rânduiască în aşa fel încât să sprijiniţi cetăţeanul în ultima lui solicitare către statul ăsta amărât: aceea a eliberării ultimului act de la dosarul vieţii.”