Rue: proprietati si beneficii

Categories LifestylePosted on

Se crede ca, daca rue incepe sa se ofileasca, acesta este un semn ca a absorbit negativitatea din mediu. Aici va spunem mai multe despre aceasta planta.

Rue ( Ruta graveolens) , ca multe alte plante, a fost folosita pe scara larga in medicina traditionala a diferitelor popoare de secole. De fapt, utilizarile sale „magice” au inspirat diverse investigatii care astazi au reusit sa clarifice care sunt miturile si care sunt adevarurile despre proprietatile sale.

Rue este o planta perena capabila sa supravietuiasca in substraturi sarace si, prin urmare, se adapteaza foarte bine atat la climatul temperat, cat si la rece, totusi, necesita soare plin. Vara, are flori mici galbene.

Caracteristica sa principala este mirosul sau neplacut si puternic, care este capabil sa respinga animalele si, in special, insectele, asa ca este plantat de obicei langa culturi pentru a le tine departe.

Utilizari in antichitate

Multe civilizatii antice au folosit aceasta planta in diverse scopuri. De exemplu, avea un caracter sacru pentru evrei, egipteni si caldeeni, care afirmau ca ruda este un dar de la zeii lor.

La randul ei, chinezii o foloseau pentru a contracara gandurile rele, iar celtii credeau ca aceasta planta este atat capabila sa vindece boli, cat si sa protejeze impotriva blestemelor.

Romanii l-au cultivat si l-au purtat cu ei atunci cand vizitau un prizonier, deoarece se spunea ca alunga deochiul.

Si in America, a fost folosit de comunitatile aborigene pentru a calma colici, spasme, diverse dureri, dar si ca purgativ si pentru a induce menstruatia.

Cand si cum sa plantezi rue?

Atat din punct de vedere ezoteric, cat si din punct de vedere medicinal, ruda este considerata a fi mult mai eficienta daca este luata din gradina altcuiva. De asemenea, se crede ca persoana care urmeaza sa-l foloseasca este cea care ar trebui sa-l planteze, deoarece energiile sale vor ramane in frunze si tulpina.

Acum, trebuie sa stiti ca in functie de sexul plantei, aceasta ar trebui sa fie plantata intr-un loc sau altul. De exemplu, daca este mascul (cu frunze mari) ar trebui sa-l plantati in partea stanga a gradinii si daca este femela (cu frunze mici) in partea dreapta.

Cateva consideratii suplimentare sunt:

 • Nu incepe niciodata munca de plantare daca esti intr-o dispozitie proasta, deprimat, furios sau stresat.
 • Nici o femeie in timpul menstruatiei nu poate.
 • Acorda-i ceva timp, dar nu exagera. Va avea nevoie doar de mult soare si putina udare.
 • Daca plantezi o ruda fara sa crezi in proprietatile ei, doar din curiozitate, nu vei obtine niciun efect.
 • Nu-l plantati in locuri in care trec frecvent animalele de companie, doar in locul in care aveti nevoie de ele pentru a nu mai urina sau evacua.
 • Daca vrei sa impiedici broastele sa se aduna in rata, gradina, piscina etc., planteaza ruta si vei vedea cat de speriati sunt.
 • Daca vezi ca incepe sa se usuce sau sa se ofileasca, nu incerca sa-l salvezi, nu-ti face griji. Acesta este un semn clar ca absoarbe energiile negative din mediu si ofera bunastare.

Care sunt proprietatile sale medicinale?

Conform credintelor populare, aceasta planta poate contribui la sanatate in urmatoarele moduri.

 • Ar ajuta la reducerea colesterolului, deoarece contine steroli.
 • Ar favoriza digestia, ar evita greutatea stomacului si arsurile la stomac, ar reduce gazele si indigestia, ar stimula functia biliara.
 • Ar reduce nervozitatea, deoarece, datorita faptului ca contine alcaloizi, este capabil sa functioneze ca un relaxant natural.
 • Este antiinflamator deoarece contine taninuri. Din acest motiv, este folosit pentru a trata umflaturile si inflamatiile minore.
 • Frunzele sale sunt folosite ca tratament topic pentru dureri de cap, sciatica, dureri musculare si colici.

Trebuie remarcat faptul ca consumul excesiv de ruda poate provoca intoxicatie , de aceea este recomandat sa nu abuzati de aceasta planta. Uleiul sau nu trebuie ingerat, deoarece este indicat numai pentru uz local.

Utilizari magice ale rue

Aceasta planta care are si anumite utilizari magice. Oamenii il folosesc pentru a atrage energii pozitive, pentru a imbunatati atmosfera casei lor si problemele conexe.

Pe scurt, aceasta planta se presupune ca serveste la:

 • Protejati-va de invidie. Si se crede ca genereaza un fel de camp „protector” pentru cei care il seamana.
 • Atrageti pozitivitatea . Se presupune ca serveste astfel incat oamenii potriviti sa vina in viata noastra, fie ca este vorba de dragoste, un partener sau chiar un loc de munca bun.
 • Alunga negativitatea.  Daca locuiti intr-un mediu inconjurat de vibratii proaste, aveti nevoie de putina ruda pentru a va lua ramas bun de la ceea ce va deranjeaza casa.

Dupa cum am vazut, rue este o planta careia i-au fost atribuite diverse utilizari de sute de ani. Pentru unii, este un element comun in viata lor, in timp ce pentru altii, este o adevarata curiozitate in lumea medicinei alternative.