Rusia și scutul antirachetă din România: “Ne pregătim pentru cel mai rău scenariu posibil”

Categories La ziPosted on

Rusia și scutul antirachetă din România: “Ne pregătim pentru cel mai rău scenariu posibil”

Instalarea scutului antirachetă american pe teritoriul României nu este văzut cu ochi buni de Rusia. Mai exact, prim adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov, a declarat că Rusia analizează “modalităţi de protejare a poporului, dacă Rusia nu este consultată în cadrul unor negocieri cu NATO”, conform agenţiei RIA Novosti.

“Nu sunt numai negocieri, se face şi ceva serios. Ministrul Apărării trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu posibil”, a continuat adjunctul ministrului Apărării din Rusia.

Declaraţia lui Antonov vine după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat recent că negocierile cu americanii avansează lent. “Pentru moment, progresul este lent, dar secretarul de Stat american Hillary Clinton a promis să adopte măsuri”.

Aceasta nu este prima oară când Rusia se declară îngrijorată de prezenţa scutului antirachetă atât de aproape de graniţele sale. La începutul lunii mai, ministrul Lavrov a cerut garanţii juridice din partea SUA – cu privire la amplasarea scutului la baza militară din Deveselu.

“În această situaţie, este şi mai necesar să primim garanţii juridice din partea SUA, asupra faptului că sistemul antirachetă care urmează să fie amplasat în Europa nu este îndreptat împotriva forţelor strategice nucleare ruse”, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Amplasarea scutului antirachetă la baza militară de la Deveselu a fost adoptată în şedinţa CSAT, la începutul lunii mai, şi a fost anunţată de preşedintele Traian Băsescu.

La Deveselu, vor fi dislocaţi în medie 200 de militari americani, iar numărul maxim de soldaţi americani care ar putea ajunge la baza aeriană românească este de 500.

Traian Băsescu a menţionat că baza aeriană va rămâne sub comanda românească, comandantul bazei fiind un ofiţer român, dar şi că elementele scutului anti-rachetă nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.