Evenimentul ecumenic al anului: Papa vizitează Anglia

Categories CulturaPosted on

Evenimentul ecumenic al anului: Papa vizitează Anglia

Cel mai însemnat eveniment creștin al anului 2010 începe astăzi prin vizita Papei în Marea Britanie, care se va desfășura între 16 și 19 septembrie. Este prima vizită oficială de stat a unui papă în această țară după 500 de ani de la ruptura lui Henric al VIII-lea de Roma. Aceasta dovedește încă o dată că, cel puțin la nivelul diplomației religioase, actualul Papă continuă politica lui Ioan Paul al II-lea.

Papa, în vizită în Marea Britanie

Momentele principale ale vizitei vor fi întâlnirea cu liderii politici, cu primatul anglican, Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, cu liderii religioși locali, cu credincioșii. Dar este o cutumă ca în astfel de prilejuri Papa să se întâlnească și cu reprezentanți ai societății civile, ai lumii academice, culturale și ai mediului de afaceri, ai corpului diplomatic.

Chiar în prima zi Papa se va întâlni cu regina Angliei. Se poate observa că aceste vizite au mai multe dimensiuni: pastorală, ecumenică, politică, socială și culturală. Chiar dacă beatificările sunt rezervate îndeobște bisericilor locale, cu acest prilej va fi beatificat cardinalul John Henry Newman, ca semn „de apreciere, de interes și importanță pe care Papa îl atribuie acestei figuri”, arată purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.

Discutarea pe șleau a problemelor dintre catolici și anglicani este cu siguranță una dintre prioritățile existente pe lista de discuție a reprezentanților celor două Biserici. Căci „există dificultăți istorice și actuale” în raporturile dintre anglicani și catolici, a declarat monseniorul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

De pildă, Vaticanul a punctat iarăși în luna iulie 2010 faptul că Biserica Catolică respinge orice tentativă de a hirotoni femeile – act considerat „o infracțiune gravă împotriva credinței” și care conduce inevitabil la excomunicare. Or, Biserica Anglicană permite hirotonia preoților femei, iar problema femeilor-episcop este încă dezbătută. Organizațiile laice se implică la rândul lor: Asociația pentru Hirotonia Femeilor Catolice a lansat din 30 august o campanie de patru săptămâni prin afișarea pe un număr de 15 autobuze a unor mesaje prin care se va cere Papei să accepte hirotonia femeilor. Desigur că autobuzele vor călători prin Londra exact în timpul vizitei Înaltului Pontif…

Pe de altă parte, reprezentanții Bisericii Anglicane și cei ai catolicismului englez au făcut declarații binevoitoare, încercând să treacă peste asperitățile dintre cele două confesiuni. Arhiepiscopul catolic Vincent Nichols, al Arhidiecezei de Westminster, președintele Conferinței Episcopale din Anglia și Țara Galilor, a spus pentru Radio Vatican: „Motto-ul vizitei – «cor ad cor loquitur» (inima vorbește inimii) – ne spune că limbajul inimii este și limba imaginilor, mai mult a momentelor decât a argumentelor.

Vizita va fi marcată de numeroase momente «iconice», de momente simbolice care se vor adresa direct inimii. Sfântul Părinte are capacitatea de a vorbi într-un mod foarte personal și atractiv. Papa știe să vorbească inimii omului prin noblețea imaginilor și a cuvintelor”.

Nimeni nu așteaptă minuni de la această călătorie, mai ales că hirotonia femeilor este considerată de mulți anglicani un bun câștigat. Dar vizita va contribui cu siguranță la continuarea dialogului deschis dintre cele două Biserici.

Marius VASILEANU