Beneficiile si proprietatile mierii

Categories Timpul LiberPosted on

Beneficiile mierii nu sunt deloc noi. Din cele mai vechi timpuri, culturi precum cea egipteana l-au incorporat in cele mai diverse activitati de sanatate. De atunci, utilizarea mierii ca antibiotic sau ca aliment medicinal a fost atat de populara in mai multe tari incat a ajuns chiar si in zilele noastre. Asta ca sa nu mai vorbim ca este incredibil de delicios.

Suntem de acord ca componentele mierii o fac deopotriva gustoasa si sanatoasa: este ca si cum ai incerca o bomboana incarcata cu antioxidanti si nutrienti, fara a fi nevoie sa ne ingrijoram ca primeste aceleasi pagube ca atunci cand mancam zahar rafinat traditional.

Mierea este un aliment natural dulce, produs de albine prin colectarea nectarului din flori. Aceasta a fost utilizata de oameni de secole pentru proprietatile sale terapeutice si beneficiile nutritionale. Cu toate acestea, exista o varietate mare de tipuri de miere disponibile pe piata, iar oamenii se intreaba adesea care este cea mai buna miere. Pe askai.ro gasesti mai multe informatii despre tipurile de miere si care este cea mai buna.

Beneficiile si proprietatile mierii de albine

Cele mai frecvente minerale sunt calciul, cuprul, fierul, magneziul, manganul, zincul, fosforul si potasiul. De asemenea, sunt prezenti aproximativ jumatate din aminoacizii existenti, acizi organici (acid acetic, acid citric, printre altele) si vitamine din complexul B, vitamina C, D si E.

De asemenea, are o varietate considerabila de antioxidanti (flavonoide si fenolici). Alte descoperiri despre proprietatile sale.

Ca aliment, poate fi folosit in multe alte moduri pentru a beneficia de sanatate.

1. Regleaza glicemia

Pare contraintuitiv ca regleaza glicemia. Dar secretul capacitatii sale de a face acest lucru consta in echilibrul dintre fructoza si glucoza.

De asemenea, daca este consumata, portiunea de fructoza permite ca glucoza sa fie preluata de ficat pentru a forma glicogen, care devine disponibil pentru creier, inima, rinichi si celule rosii din sange.

Aceasta imbunatateste functia organelor si tesuturilor esentiale, eliminand glucoza din circulatie si scazand astfel glicemia.

Studiile au aratat ca cu greu creste nivelul zaharului din sange sau al insulinei, producand mai mult glicogen pe gram decat orice alt aliment.

2. Consumul de miere naturala reduce stresul metabolic

Tot stresul, fie el emotional, psihologic sau fiziologic, se traduce in organism prin stres metabolic. O functie a glandei suprarenale este de a produce adrenalina si cortizol, care stimuleaza descompunerea proteinelor musculare in aminoacizi pentru a produce noi zaharuri.

Acest lucru se intampla atunci cand creierul crede ca este in pericol de a ramane fara combustibil, de exemplu in timpul exercitiilor fizice sau in timpul somnului nocturn.

3. Mierea de albine favorizeaza recuperarea somnului

Daca il consumam inainte de culcare, depozitam glicogenul in ficat, care il va furniza sangelui atunci cand creierul are nevoie de el, impiedicandu-l sa declanseze criza atunci cand detecteaza niveluri scazute de glicogen.

In plus, consumul acestuia stimuleaza relaxarea nocturna si somnul. Zaharul natural pe care il contine produce o usoara secretie de insulina, care permite triptofanului sa patrunda mai usor in creier si astfel permite secretia de melatonina, un hormon vital pentru reglarea zilnica a somn-veghe.

4. Mierea ca tratament pentru constipatie

Are un continut ridicat de fructooligozaharide (FOS), care desi au o functie preponderent energetica, atunci cand ajung in colon se comporta similar fibrelor vegetale: capteaza apa, crescand volumul fecalelor si provocand gaze care cresc peristaltismul. sau mobilitatea intestinala. Deci exercita un efect laxativ usor .

In plus, sunt hrana preferata a bacteriilor benefice care locuiesc in colon (flora noastra intestinala) responsabila de fermentarea si putrefactia reziduurilor alimentare care vor da nastere la fecale.

5. Beneficiul mierii asupra creierului

A avea un creier care functioneaza corect si care este sanatos este unul dintre scopurile unei fiinte umane. Pentru ca este o problema mai complicata. Trebuie sa-i furnizezi energia de care are nevoie pentru ca celulele sa-si indeplineasca functiile corect.

Functia calciului in creier este foarte importanta, deoarece neuronii folosesc calciul pentru a genera semnalul electric, care este condus de la un neuron la altul pentru a comunica mesaje.

Daca nu exista suficient calciu, creierul nu va functiona corect. Exista informatii stiintifice care au aratat ca ajuta la absorbtia si fixarea calciului in organism, favorizand functionarea corecta a creierului.

Pe langa creier, fiind un excelent recalcifiant, ajuta si la prevenirea osteoporozei si a problemelor osoase.

6. Acnee si alte probleme ale pielii

Majoritatea oamenilor sufera de acnee cel putin o data in viata. Cele mai importante cauze sunt dezechilibrul hormonal si colonizarea bacteriana a pielii.

Unele remedii naturale asigura o acoperire antibacteriana comparabila cu cea a produselor comerciale, cu avantajul ca sunt mai bine tolerate decat agentii chimici conventionali. Prin urmare, este una dintre cele mai bune optiuni pentru tratarea acneei cauzate de bacterii.