Tudor Baltă, cel mai „tare” PSD-ist din Constanţa. Fostul deputat schimbă Comisia Naţională a Asigurărilor cu Autoritatea de Supraveghere Financiară

Categories PoliticaPosted on

Dispărut din peisajul local, fostul deputat PDSR Tudor Baltă este de mai bine de şapte ani de zile unul intre cei mai realizaţi social-democraţi constănţeni. Baltă a fost reinvestit prin Hotărârea Parlamentului nr. 20/27.09.2011, pentru un mandat de 5 ani în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din România (CSA). Între timp CSA a intrat în componenţa Autorităţii de Supraveghere Financiară iar Baltă a devenit membru în Comitetul ASF cu sprijinul PSD. Tudor Baltă activează în organizaţia PSD Bucureşti în timp ce cumnatul său, Gheorghe Donţu conduce filiala locală a Partidului Ecologist din România şi deţine şi o funcţie de vicepreşedinte la nivel naţional.

Salariu de 20.000 de euro

Baltă a candidat din partea fostului PDSR şi apierdut în faţa lui Radu Mazăre. Imediat după eşecul de la alegerile locale, a candidat la parlamentare şi a devenit deputat în perioada 2000-2004. Tudor Baltă a mai fost director la ONT Litoral şi la IHR Mamaia, director financiar al Portului Constanţa şi şef al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Constanţa. În cadrul CSA, Baltă a avut un salariu de aproximativ 20000 de euro lunar.

De la CAS la ASF

Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate de către o nouă instituţie – Autoritatea de Supraveghere Financiară. În nota de fundamentare a actului normativ, Guvernul a motivat caracterul de urgenţă invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale. Legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară se află la promulgare. Actul normativ a mai fost trimis şi în martie la promulgare, însă preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să îl reexamineze. Legea a fost aprobată din nou săptămâna trecută, Parlamentul respingând observaţiile şefului statului. În 18 aprilie, actul normativ a fost trimis din nou la promulgare. Conform Constituţiei, preşedintele nu mai are dreptul să întoarcă legea la Parlament. Şeful statului a promulgat ieri legea privind ASF. Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni miercuri la ora 10.00 în şedinţă comună pentru a vota membrii în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. Daniel Dăianu ar urma să ocupe poziţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, au declarat, marţi, pentru Mediafax, surse din USL, conform cărora acesta va asigura conducerea organismului alături de Dan Radu Ruşanu, care va fi preşedinte.

Susţinut de PSD

Partidele negociază dur, pe ultimă sută de metri, pentru a-şi promova oamenii şi, implicit, interesele, în instituţia ce urmează să adune sub umbrela sa controlul asupra pieţei de capital, pensiilor private şi asigurărilor. Membrii conducerii vor primi salarii lunare ce pot depăşi de 20.000 de euro. Autoritatea pentru Supravegherea Financiară (ASF) va fi condusă de un consiliu format din 17 membri, dintre care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, numiţi de Parlament şi propuşi în baza algoritmului politic. „Cei care se află acum la conducerea CNVM, la asigurări şi la pensii private, în marea lor majoritate, vor face parte şi din noua conducere a Autoritatii de Supraveghere Financiară”, a declarat pentru deputatul PNL Dan Radu Ruşanu, care cel mai probabil va prelua conducerea instituţiei. Baltă deţinea o funcţie de vicepreşedinte în cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi este susţinut de PSD pentru unul din cele 17 posturi de la nivelul ASF.
Miza acestor funcţii sunt salariile. Legat de acest aspect, premierul Victor Ponta a precizat că salariile din Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurărilor, Valorilor Mobiliare şi Pensiilor Private, vor fi încadrate în standardele BNR, care arată că în aceste autorităţi se câştigă lunar 62.000 lei-188.000 lei.

Autoritatea, o reglare de conturi transpartinică

Autoritatea de Supraveghere Financiară, care va înlocui cele trei Comisii din domeniu, urmează să fie condusă de un Consiliu format din 17 membri. Cinci dintre ei vor avea funcţii executive: un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi câte un vicepreşedinte pentru fiecare dintre cele trei pieţe. Membrii Consiliului sunt numiţi de Parlament şi propuşi în baza algoritmului politic. Cum alianţa USL, formată din PSD şi PNL, a câştigat alegerile parlamentare cu o majoritate de aproape 70%, îi revine dreptul de a numi 10 membri, dintre care unul este preşedintele. După sumplimentarea numărului de membri de la 15 la 17, PDL ar urma să primească trei locuri, iar PP-DD şi UDMR câte două locuri. Astfel, ASF a ajuns o reglare de conturi între partidele politice. Numai că lupta cea mare pentru conducerea ASF se dă tocmai între partidele din coaliţie, PNL şi PSD.

Tudor Baltă, validat membru al Consiliului ASF

Ruşanu şi Dăianu au fost validaţi de Comisiile parlamentare în funcţia de preşedinte, respectiv prim-vicepreşedinte al ASF. Ei urmează să fie votați de parlament astăzi, în plen. Totodată, comisiile i-au validat pe Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu pentru funcţiile de vicepreşedinţi.
Comisiile i-au validat şi pe Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu şi Gh. Cornel Coca Constantinescu pentru funcţiile de membri ai Consiliului ASF.