CORUPŢII LA CORUPŢI TRAG, DUPĂ AJUTOR! Ultracontroversata judecătoare Viorica Costiniu a încălcat Legea, ca să-l scape pe… Nicuşor Constantinescu, de mandatul internaţional de arestare

Categories PoliticaPosted on

Unul dintre cunoscutele şi îndelung mediatizatele putregaiuri care mai infestează, încă, sistemul judiciar românesc, controversata judecătoare VIORICA COSTINIU, de la Secţia Penală a Curţii de Apel Bucureşti (Instanţă care are competenţa de a soluţiona cererile D.N.A.), a intrat (DIN NOU!) în atentia Inspecţiei Judiciare (I.J.) a Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.), după un verdict dat, pe 30 iulie 2014, într-unul dintre dosarele pe care Direcţia Naţională Anticorupţie (D.N.A.) i le-a instrumentat lui NICUŞOR DANIEL CONSTANTINESCU, preşedinte, suspendat şi… fugar (în Statele Unite ale Americii), al Consiliului Judeţean Constanţa (C.J.C.).

Ultracontroversata judecătoare este învinuită, de către D.N.A., care a reclamat-o la C.S.M., că nu a respectat normele elementare de procedură penală, în deciziile pe care le-a luat în ceea ce îl priveşte pe preşedintele suspendat al Consiliului Judetean (C.J.) Constanţa,

Viorica Costiniu este acuzată, de către procurorii anticorupţie, de încălcarea prevederilor Codului de Procedură Penală (C.P.P.), când a judecat şi respins o contestaţe a D.N.A., în care se solicita emiterea unui mandat de arestare, pe numele lui Nicuşor Daniel Constantinescu, în absenţa avocaţilor apărării “baronului” constănţean şi a… procurorului de şedinţă!

De altfel, acest detaliu a fost consemnat și în încheierea ședinței din Camera de Consiliu, condusă de judecătoarea Costiniu, al cărei soţ, tot magistrat (judecător), a… fost condamnat, pentru corupţie (la patru ani, cu suspendare) în dosarul fostului senator P.S.D., Cătălin Voicu (celebrul caz al oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic)!

Apoi, o altă Instanţă de judecată a anulat decizia Vioricăi Costiniu şi a emis mandatul internaţional de arestare, cerut de către procurorii anticorupţie, în cazul alesului local, care se tratează, chipurile, de cancer la prostată, în Statele Unite şi care urmează să fie extrădat.

Contestaţia D.N.A. pe care a respins-o Viorica Costiniu, pe 30 iulie 2014, viza o decizie din 25 iulie a.c., a Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală, care a stabilit că Nicuşor Daniel Constantinescu se poate trata, în continuare, în S.U.A., deşi depăşise, de mai mult timp, termenul limită acordat de o altă Instanţă, în această primăvară, pentru întoarcerea acstuia în ţară.

De menţionat este faptul că procedura penală prevede că prezenţa în sală a avocaţilor apărării şi a procurorului de şedinţă este… OBLIGATORIE, în astfel de situaţii!

Nu este pentru prima oară când Viorica Costiniu are probleme de acest fel!…
Ea a fost acuzată, în anul 2010, că judecătoarea este cea care a convins-o pe colega sa, Luciana Mera, că Sorin Ovidiu Vîntu nu e un pericol social, ajungându-se, astfel, în completul Curţii de Apel Bucureşti, la decizia favorabilă eliberării din arest preventiv a omului de afaceri şi “mogulului” de presă.

Judecarea unei căi de atac împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în procedura camerei preliminare în absența procurorului de ședință și a avocatului apărării inculpatului este sancționată de către Codul de Procedură Penală, articolul 205, aliniatele 8 și 9.
Spre exemplu, potrivit aliniatului 9: “participarea procurorului este obligatorie”; iar potrivit aliniatului 8: “este obligatorie acordarea asistenței juridice pentru inculpat de către un avocat ales sau de un avocat din oficiu”.

Cu alte cuvinte, judecătoarea controversată Viorica Costiniu a încălcat procedura obligatorie!

Viorica Costiniu a judecat, așa cum, de altfel, singură consemnează în încheierea ședinței: “soluționarea contestației formulate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – împotriva încheierii din Camera de Consiliu, din 25.07 2014, a Tribunalului București – Secția I Penală”.

Cu alte cuvinte, a judecat o cale de atac, la care era obligatorie prezența părților, adică a procurorului de ședință și a avocaților inculpatului.

Pentru greșeala de a nu respecta procedurile obligatorii referitoare la măsurile preventive, un judecător riscă eliminarea din magistratură, spun specialiștii!

Astfel de greșeli comit, destul de rar oricum, doar… judecătorii începători, de la Judecătoriile orăşeneşti!
Însă Viorica Costiniu este judecător de Curte de Apel, Instanță superioară, care, potrivit noilor reglementări penale, emite decizii definitive și executorii!
La un astfel de nivel nu sunt permise greșeli atât de grave, spun specialiștii, consultați de către cotidianul “România liberă”.

De altfel, în astfel de situații, în mod normal ar trebui ca C.S.M. și Inspecția Judiciară să se… AUTOsesizeze!

Reamintim că președintele C.S.M. este judecătorul de Înaltă Curte, Adrian Bordea, iar șeful Inspecției Judiciare a C.S.M. este doamna Rica Vasiliu.

Potrivit Legii 317 / 2004, care reglementează, între altele, atribuțiile C.S.M., se precizează, la articolul 30, aliniat 3 că: “C.S.M. asigură respectarea Legii și a criteriilor de competență și etică profesională, în desfășurarea carierei profesionale a judecătorilor și procurorilor”. Inspecția Judiciară, care este independentă, ar trebui, potrivit Legii, să declanșeze verificări, pentru a stabili împrejurările și motivele pentru care doamna judecător Viorica Costiniu nu a respectat procedura penală, spun specialiștii.

 

Implicarea Vioricăi Costiniu în eliberarările controversate ale lui Sorin Ovidiu Vântu și Puiu Popoviciu

 

Prestigiul judecătoarei Viorica Costiniu, fost președinte al Asociației Magistraților din România (A.M.R.), a avut de suferit considerabil în momentul în care soțul acesteia, Florin Costiniu, judecător la… Curtea Supremă (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie / I.C.C.J., a fost… arestat preventiv într-un dosar de corupție, în care a fost implicat alături de fostul senator P.S.D. Cătălin Voicu şi de oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic.

Ulterior, Florin Costiniu a fost… condamnat DEFINITIV, la patru ani de închisoare, cu suspendare, în acest dosar!

După trimiterea în judecată, de către D.N.A., a soțului său, procurorii anticorupție au solicitat C.S.M. să analizeze activitatea Vioricăi Costiniu, considerând că aceasta ar putea fi subiectivă în soluționarea dosarelor întocmite de DNA.
Dar, în mod curios, illogic,…C.S.M. a respins cererea!?!

DNA nu era la prima sesizare de acest fel.
Procurorii anticorupție au reclamat-o pe Viorica Costiniu, la C.S.M., pentru „rea-voinţă”, întrucât a insistat, timp de şase luni, să primească dosarul „Poşta”, înainte ca ancheta să fie finalizată, sub pretextul că trebuie să soluţioneze plângerea făcută de către unul dintre învinuiţi, împotriva urmăririi penale, deşi, potrivit unei decizii de îndrumare a instanţei supreme, o astfel de plângere trebuie respinsă ca inadmisibilă.

Dar asupra deciziilor luate de judecătoare, opinia publică a avut de mai multe ori (MARI şi ÎNDREPTĂŢITE) suspiciuni!

Astfel s-a întâmplat în cazul eliberării din arest a lui Sorin Ovidiu Vîntu sau al refuzului de a-i aresta pe omul de afaceri Puiu Popoviciu (ginerele satrapului comunist – ceauşist Ion Dincă – “TeLeagă”) și șefii serviciilor de informații D.G.I.P.I. și D.G.A., Ilie Șerban Cornel și Petru Pitcovici, reținuți, în 2009, de către D.N.A.

Această din urmă decizie de eliberare a fost cu atât mai uimitoare cu cât la dosarul D.N.A. erau și stenogramele unor interceptări, potrivit agenţiei de ştiri “Hotnews”.
Costiniu a apreciat că… “veridicitatea afirmațiilor este greu de asumat” din economia dosarului!

Ca preşedinte al A.M.R., magistrata le-a luat apărarea colegilor săi care l-au pus în libertate pe Serghei Gorbunov, autorul unui dublu asasinat la Braşov.

 

Dosarele lui Nicușor Daniel Constantinescu și plecarea sa în S.U.A.

 

Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Daniel Constantinescu, a primit o decizie de arestare preventivă la începutul lunii august, la solicitarea D.N.A., care a constatat că acesta nu s-a întors din S.U.A., unde susținea că ar face un tratament pentru cancer de prostată.

Mai mult, președintele suspendat al C.J. a fost filmat cum se plimbă prin New York și fumează la o terasă, deși în același timp trimisese în țară mai multe scrisori, în care arăta că este grav bolnav și nu poate veni în România.

El ceruse procurorilor să fie lăsat să plece peste ocean, tocmai pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale complicate.

Presa a relatat, în urmă cu câteva zile, că politicianul a fost, din nou, fotografiat plimbându-se relaxat într-un “supermarket”.

Aducerea în țară a fost impusă de judecători, deoarece Nicușor Daniel Constantinescu este cercetat în patru (4) dosare penale.
În primul caz, alesul local este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal (C.M.Z.) Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri.
Al patrulea dosar îl vizează pe președintele C.J. Constanța pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţiile din această primăvară, 15 cartuşe de 9 milimetri.

Nicușor Constantinescu nu doar că nu are de gând să revină în România, ci a transmis opiniei publice, prin intermediul C.J. Constanța (adică printr-o… instituţie publică, ai cărei angajaţi sunt plătiţi din banipublici, pentru a lucra pentru public, iar nu să fie curierul şi avocatul unei personae PRIVATE, care are probleme PERSONALE cu Justiţia!) că se consideră victima unui abuz și că a reclamat, prin noul său avocat, Cătălin Dancu (unul dintre “taţii hoţilor”, alături de celebrii avocaţi Cazacu, Mateuţ etc.), statul român,… Departamentului de Stat al S.U.A.!

Cităm din respectivul document: “Motivația «zdrobitoare» (pentru arestarea preventivă – n.r.) o reprezintă afirmația «verbală» a procurorului D.N.A. privind existența unui filmuleț de 10 secunde, «în mediul virtual».
Așa-zisa probă invocată verbal de către procurorii D.N.A. și nedepusă la dosarul judecării mandatului de arestare preventivă a fost anterior declarată inadmisibilă”, afirmă președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța.
Acesta insistă asupra faptului că este foarte bolnav, suferind de “cancer de prostată, complicații post-operatorii”.

(Sursa documentară: MEDIAFAX, “România liberă”; ziare.com)

Foto: VIORICA COSTINIU, supercontroversata judecătoare, de la Curtea de Apel Bucureşti (Sursă: ziare.com)