Verucile, cunoscute și sub numele de negi, reprezintă niște excrescențe cutanate apărute ca urmare a infecției cu papilomavirusul uman (HPV). Există mai mult de 60 de tulpini de HPV, dintre care o parte sunt responsabile de apariția verucilor pe piele, iar altele sunt implicate în dezvoltarea cancerului de col uterin [1]. Citește în continuare și află care sunt tipurile de veruci și ce soluții ai la îndemână pentru a scăpa de ele.
Tipuri de veruci
Există 5 tipuri principale de veruci, fiecare tip fiind localizat pe o zonă specifică a corpului și având un aspect distinct:
-
Verucile comune – apar în general pe spatele degetelor și pe genunchi. Au formă rotundă, sunt aspri și groși și pot avea o culoare mai deschisă comparativ cu pielea din jur, având uneori aspect asemănător conopidei. Diametrul poate varia de la 1 mm la 1 cm sau mai mult și pot apărea singuri sau în grupuri. Sunt nedureroși și uneori pot dispărea de la sine.
-
Verucile plantare – apar pe talpă și spre deosebire de celelalte tipuri de veruci, acestea cresc spre interiorul pielii, nu spre exterior.
-
Verucile plate – apar pe față, coapse sau brațe și sunt cauzate de obicei de infecția cu HPV tip 3, 10 și 28. Verucile plate au culoarea pielii, dar pot fi și roz, maro sau cu nuanțe de galben. În general cresc în grupuri mari de 20 până la 200.
-
Veruci filiforme – apar în jurul gurii și al nasului și uneori pot fi localizate și pe gât sau pe bărbie. Sunt de dimensiuni mici și au aspectul unui fir subțire de piele, având aceeași culoare cu pielea.
-
Veruci periunghiale – apar în jurul unghiilor sau sub unghii. Pot fi dureroase și pot afecta creșterea unghiei [2].
Vizita la doctor
Dacă ai identificat diferite excrescențe pe piele și te întrebi de ce apar negi, ar fi indicat să-i faci o vizită medicului dermatolog, în special dacă verucile sunt localizate pe față sau în alte zone sensibile (organe genitale, gură, nări). De asemenea, consultul medical este recomandat dacă veruca este dureroasă sau dacă își schimbă culoarea în timp.
Tratamentul verucilor
Majoritatea verucilor apărute pe piele sunt inofensive și dispar fără tratament, însă pot fi inestetice sau chiar stânjenitoare. În funcție de dimensiunea și tipul verucii, medicul îți poate recomanda tratamente precum:
-
Crioterapia – se realizează prin aplicarea de azot lichid în cabinetul medicului sau a unor spray-uri speciale la domiciliu. Înghețarea distruge țesutul verucii și o îndepărtează rapid, însă această terapie nu este suficient de puternică pentru a trata toate tipurile de veruci.
-
Acidul salicilic – aplicarea regulată a unor produse topice cu acid salicilic (geluri, unguente sau plasturi) îndepărtează treptat straturile verucii. Procesul poate dura câteva săptămâni.
-
Terapia cu laser – folosește fascicule de lumină laser care sunt direcționate către verucă și ard țesutul respectiv.
-
Intervenția chirurgicală – atunci când veruca nu poate fi îndepărtată cu ajutorul altor metode de tratament, se poate apela la o intervenție chirurgicală minoră în cadrul căruia veruca este excizată din piele cu ajutorul unui ac electric sau prin înghețare profundă [1, 2].
În concluzie, verucile sunt cauzate de infecția cu HPV și sunt în general inofensive, dar inestetice și inconfortabile. Dacă te confrunți cu veruci și ai încercat deja fără succes diferite metode de a le îndepărta, fă-i o vizită medicului dermatolog și află cum poți scăpa eficient de ele.
Surse informative
-
Brennan, Dan. “Skin Conditions and Warts.” WebMD, 15 Mar. 2022, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/warts.
-
Carey, Elea. “Warts: Types, Images, Treatment, and More.” Healthline, 27 Jan. 2022, www.healthline.com/health/skin/warts.