Economia SUA ar putea fi afectata de un razboi Israel-Hamas potential mai larg?

Categories EconomiePosted on

O potentiala escaladare a razboiului Israel-Hamas si posibilitatea ca acesta sa se extinda intr-un conflict regional ar putea duce la preturi la gaze sa depaseasca 5 dolari pe galon, ar declansa o crestere generala a inflatiei si ar arunca economia SUA intr-o recesiune, au declarat economistii si analistii industriei petroliere.  

Un conflict care capteaza Orientul Mijlociu ar putea duce la cresterea preturilor petrolului, ceea ce, la randul sau, ar creste costurile nu numai pentru benzina, ci si pentru multe produse de consum care depind de motorina si combustibil pentru avioane pentru transport, au spus expertii.

In cazul, de exemplu, al unui rezultat potential care pune Israelul in conflict direct cu Iranul, un mare producator de petrol, socul de pret rezultat ar putea provoca o recesiune economica a SUA care declanseaza concedieri, au adaugat ei, observand ca ramane o incertitudine semnificativa cu privire la potentialul amploarea razboiului si implicatiile sale economice.

„Probabil ar impinge economia SUA intr-un sant”, a declarat Stewart Glickman, analist la firma de cercetare CFRA, descriind un scenariu in care razboiul escaladeaza pentru a implica Iranul.

„Oriunde te uiti, va fi mai scump”, a adaugat Glickman. „Se va simti ca o taxa foarte puternica pe buzunarele noastre”.

Ca raspuns la atacul surpriza al teroristilor Hamas din 7 octombrie — care a ucis peste 1.400 de oameni, potrivit oficialilor israelieni — Israelul a raspuns printr-o campanie de atacuri aeriene in Gaza si a chemat 360.000 de rezervisti militari pentru o posibila invazie terestra.

Peste 6.500 de oameni au fost ucisi de atunci in Gaza, potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza, condus de Hamas.

Intre timp, luptele au izbucnit in alta parte din regiune. Israelul s-a angajat in lupte cu militantii Hezbollah de-a lungul granitei sale de nord cu Libanul, soldand cu morti de ambele parti, potrivit armatei israeliene si Hezbollah. In plus, Israelul a efectuat atacuri aeriene in Siria, vizand locatii precum aeroporturi, potrivit presei de stat siriene.

SUA este „ingrijorata” ca razboiul dintre Israel si Hamas s-ar putea raspandi intr-un conflict mai larg in Orientul Mijlociu, a declarat duminica secretarul Apararii, Lloyd Austin.

Principalii factori de decizie economica si-au exprimat ecou nelinistea cu privire la implicatiile unui conflict mai larg.

„Tensiunile geopolitice sunt foarte ridicate si prezinta riscuri importante pentru activitatea economica globala”, a declarat vineri, la New York, presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, citand razboiul din Israel si Gaza.

La reuniunile anuale ale Fondului Monetar International din Maroc la inceputul acestei luni, secretarul Trezoreriei Janet Yellen a minimalizat impactul economic global al razboiului. Dar, a spus ea pentru Bloomberg, „Este extrem de important ca conflictul sa nu se raspandeasca”.

Daca razboiul se extinde pana la interventia directa a Iranului si a Statelor Unite, ar aduce consecinte economice globale „grave”, ridicand pretul petrolului la peste 150 de dolari pe baril si incetinind activitatea economica, deoarece consumatorii si intreprinderile se confrunta cu preturile ridicate. , a declarat Gregory Daco, economist-sef la firma de consultanta EY, pentru ABC News.

Un astfel de rezultat ar putea reduce cresterea PIB-ului SUA ajustata in functie de inflatie pe o perioada de un an cu 1,2%, ceea ce inseamna pierderi de productie de 500 de miliarde de dolari, a spus Daco.

Pe masura ce SUA se confrunta cu o inflatie constanta ridicata si cu o crestere aproape istorica a ratelor dobanzilor, vulnerabilitatea economica expune natiunea in riscul unei recesiuni declansate de razboiul Israel-Hamas, a adaugat el.

„Consumatorii au o multime de preocupari interne in acest moment, dar stim si cat de rapid pot evolua evolutiile geopolitice”, a spus Daco.

Pe masura ce economia SUA face fata dificultatilor actuale, a adaugat Daco, „orice forma de soc ar putea avea un efect mai mare asupra economiei si a consumatorilor”.

Un distrugator al Marinei SUA din nordul Marii Rosii a doborat mai multe rachete si drone lansate de Houthis sustinuti de Iran in Yemen joia trecuta. Pentagonul a spus ca dronele s-au indreptat potential catre tinte din Israel.

In saptamana anterioara, liderul Houthi Abdul-Malek al-Houthi a spus ca, daca SUA ar interveni direct in conflictul Israel-Hamas, grupul sau va raspunde prin tragerea de drone si rachete si ar lua alte optiuni militare.

Iranul, despre care oficialii serviciilor de informatii spun ca finanteaza Hamas si Hezbollah, a negat implicarea in atacul surpriza initial al Hamas. Israelul si SUA au spus atat ca nu au nicio dovada concreta a rolului iranian direct in atac.

Cu siguranta, expertii si-au formulat previziunile economice cu declinari de raspundere cu privire la o gama larga de rezultate pentru razboi.

Casa Alba sfatuieste Israelul sa amane o invazie terestra a Gaza, a declarat un oficial al administratiei pentru ABC News.

Administratia Biden inca nu a confirmat public acel sfat, dar purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate, John Kirby, a declarat marti ca SUA au comunicat de la inceput cu Israelul despre strategiile si obiectivele de raspuns la atacurile teroriste fara precedent ale Hamas.

Si aceste conversatii, a spus el, includ adresarea Israelului de „intrebari dure” despre ceea ce el a numit potentiale „consecinte neintentionate” ale unei operatiuni militare mai mari.

Gian Maria Milesi-Ferretti, cercetator principal in studii economice la Centrul Hutchins pentru Politica Fiscala si Monetara de la Brookings Institute, a recunoscut intr-o nota de cercetare posibilele repercusiuni ale „intensificarii”, dar i-a avertizat pe observatori sa aiba in vedere „incertitudinea extrema care caracterizeaza situatia”. .”

Mai mult, unii analisti au spus ca conflictul Israel-Hamas va impune putine daune economiei globale sau americane.

„Desi noi si investitorii trebuie sa ramanem vigilenti cu privire la aceste riscuri, nu credem ca conflictul in forma sa actuala ar putea avea un impact semnificativ asupra cresterii economice globale”, a declarat saptamana trecuta firma de investitii Franklin Templeton.

Dar, a adaugat Franklin Templeton, regiunea „ramane plina de incertitudine, iar escaladarea nu poate fi niciodata exclusa”.