Scrisoarea lui Mazăre către constănțeni: țara arde, babele se piaptănă

Categories PoliticaPosted on

Ați primit, probabil, prin poștă, o scrisoare semnată de către primarul Radu Mazăre, dacă locuiți în Constanța. Ea vine în plic împreună cu înștiințările de plată pentru taxele și impozitele locale, care sunt mai mari decât oricând în istorie. Mai mult, aceste înștiințări vin exact în perioada în care oamenii strâng din dinți și fac economii pentru a plăti facturile record la întreținere.

În ciuda faptului că mulți constănțeni sunt revoltați de prețul căldurii furnizate de RADET, care depășește în multe cazuri salariul minim pe economie, Radu Mazăre acționează pe principiul ”țara arde, babele se piaptănă”. Astfel, el găsește de cuvință să-și ceară scuze pentru două lucruri pe care nu le-a făcut așa cum și-a dorit: ”revelionul și decorarea orașului pentru sărbătorile de iarnă”. A înțeles însă lecția și spune așa: ”Ulterior, am înțeles că oamenii doreau altceva, așa că, de la anul, orașul tău va râde de sărbători, iar eu voi fi în cartierul tău, cu tine în stradă, și vom sărbători revelionul așa cum n-a văzut Parisul”, spune Mazăre în epistola sa.

Urmează un șir lung de realizări ale primăriei, de la prezumtiva plantare a 400.000 de copaci (nu se spune unde este ascunsă această pădure), la asflatarea de noi străzi (cinci în cartierul Compozitorilor, neasfaltat încă de la înființare), la investiții în stațiunea Mamaia, pe care o numește ”stațiunea noastră”. Nu ne este clar despre care ”noi” vorbește edilul.

NIMIC despre gigacalorie, NIMIC despre câinii fără stăpân. Suntem siguri că oamenii care au facturi de peste o mie de lei la întreținere sunt mai interesați de acest lucru decât de faptul că Radu Mazăre îi invită să petreacă Revelionul de anul viitor în stradă. NIMIC despre PROMISIUNILE din 2011, când susținea că vom avea parte de o gigacalorie mai ieftină și de un CET nou.

Scrisoarea sa nu a rămas fără răspuns. Ca replică, politicienii de la Forța Civică au trimis o scrisoare deschisă:

”Dragă Radule, scrisorile tale nu micșorează gigacaloria și nici nu țin de foame!

Organizația municipală Constanța a Forței Civice a luat act cu indignare de ultima tentativă epistolară a primarului Mazăre prin care acesta încearcă, la fel ca și Victor Ponta, să coafeze lipsa realizărilor în cei doi ani de mandat de guvernare centrală și locală. Scrisoarea trimisă de edilul municipiului Constanța este complet ruptă de realitățile cotidiene ale orașului, o explicație pentru acest lucru fiind, probabil, redactarea sa, fie dintr-un club, fie din vreun car alegoric, fie direct de pe catwalk.
Primul lucru pe care Radu Mazăre ar fi trebuit să-l facă în preambulul misivei sale lacrimogene este să-și ceară scuze tuturor că este primar al municipiului Constanța și nu că în perioada sărbătorilor de iarnă în loc de patru ghirlande a pus trei și că în loc de trei copaci a împodobit doi. Apoi ar fi trebuit să explice tuturor constănțenilor, indiferent dacă l-au ales sau nu, ce a făcut concret din promisiunile de campanie aferente anului 2012, adică mai nimic, și nu să promită, din nou, cu accente disperate, alte realizări mărețe care, probabil, vor fi scuzate prin alte scrisori.
De asemenea, ar fi trebuit să ne lămurească ce are cu spațiile verzi, pe care le distruge sistematic, și nu să ne intoxice cu plantarea a “400.000 de arbori” (unde sunt oare, că nimeni nu-i vede), care abia peste zeci de ani vor elibera cantitatea de oxigen pe care o produceau copacii tăiați în mandatele sale. Având în vedere cum au fost mutilate spațiile verzi, chiar îl rugăm insistent să nu reabiliteze Parcul Tăbăcărie și pe cel Arheologic, întrucât ne este teamă de felul cum vor arăta la finalul reabilitării.
Dacă tot îi pasă așa de mult de Cazino, poate primarul ar fi trebuit să ne facă și pe noi să înțelegem de ce îl lasă să se prăbușească sau când va trece de la “preocuparea foarte serioasă și încercarea în permanență de găsire a unor soluții” la salvarea efectivă a simbolului național constănțean, înainte de a nu mai fi nimic de salvat?
Un alt lucru important pe care edilul ar fi trebuit să îl clarifice este de ce i-a mințit pe constănțeni că nu va mări taxele și impozitele locale pentru ca, într-un final, să le mărească ascunzându-se după Codul Fiscal.
Radu Mazăre însă nu explică de ce nu face, ci doar promite ceea ce, probabil, nu va face.
Primarul nostru nu suflă o vorbă despre construcțiile care distrug sistematic orașul (două aberații arhitecturale se ridică acum, una la Pescărie, alta pe strada Mircea colț cu bulevardul Mamaia), despre mizeria din parcuri (din cele care mai există), despre trotuarele care arată ca după bombardament (dacă ești femeie și porți pantofi cu toc mai bine mergi direct pe stradă), despre faptul că nu există nicio investiție în producție, ci toate sunt în consum, despre faptul că orașul pe care ni-l prezintă cu mândrie este de fapt la periferia marilor orașe ale României (în special din punct de vedere cultural), dar mai ales despre costul exorbitant al gigacaloriei, un fel de pedeapsă îndreptată cu precădere împotriva constănțenilor care nu l-au votat și nu îl vor vota niciodată.
Organizația municipală Constanța a Forței Civice apreciază că scrisoarea primarului Mazăre este o tentativă disperată de a acoperi efectul devastator pe care factura la întreținere o are și o va avea pe tot parcursul acestei ierni asupra constănțenilor.
Îi sugerăm lui Radu Mazăre ca în locul organizării unui revelion 2014-2015 “cum n-a văzut Parisul”, să subvenționeze echitabil gigacaloria și să administreze responsabil orașul, iar data viitoare când își mai aduce aminte de noi, constănțenii, să aibă bunul simț de a-și semna scrisorile.”