Spania: Rata şomajului a depăşit 21%

Categories La ziPosted on

Spania: Rata şomajului a depăşit 21%

Rata şomajului în Spania a crescut cu aproape un punct procentual, până la 21,29%. În primul trimestru al anului 2011 s-au înregistrat 4,9 milioane de persoane fără loc de muncă, a anunţat vineri guvernul, în condiţiile în care criza economică prelungită continuă să afecteze populaţia.

Rata şomajului întregistrată în ultimul trimestru al anului trecut – 20,33%, adică aproape 4,7 milioane de şomeri – reprezenta deja cel mai ridicat nivel al şomajului atins în Spania în ultimii 13 ani.

Toate sectoarele economice majore – industrie, construcţii, servicii şi agricultură – au redus numărul de locuri de muncă în primele patru luni ale anului 2011.

Numărul familiilor spaniole în care nici un adult nu are job a crescut cu 58.000, ajungând la un total de 1,38 milioane, a precizat guvernul.

La începutul acestei luni, premierul socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero a anunţat că nu va mai candida pentru un al treilea mandat în fruntea guvernului, recunoscând că partidul său a făcut mai multe greşeli.

Alegerile sunt programate să aibă loc în martie 2012.