Ucraina acuzata de Putin dupa ce o multime a luat cu asalt un aeroport pentru a „prinde” evrei

Categories PoliticaPosted on

Presedintele Vladimir Putin a acuzat Occidentul si Ucraina ca au starnit tulburari in interiorul Rusiei, dupa ce revoltatii din regiunea Daghestan, predominant musulmana, au luat cu asalt un aeroport pentru a „prinde” pasageri evrei intr-un zbor din Tel Aviv. Statele Unite au condamnat evenimentele, despre care un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a spus ca „arata ca un pogrom”.

Consilierul prezidential ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat pentru Reuters ca Kievul nu are „nimic de-a face” cu violenta, in timp ce un inalt rabin rus a spus ca trebuie sa existe un raspuns dur impotriva celor care au participat.

Videoclipurile obtinute de Reuters de pe aeroportul din Makhachkala, capitala regionala a Daghestanului, i-au aratat pe rascoale, majoritatea tineri, fluturand steaguri palestiniene, spargand usi de sticla si alergand prin aeroport duminica seara strigand „Allahu Akbar” sau „Dumnezeu este cel mai mare”. „.

Un grup a fost vazut incercand sa rastoarne un camion de patrulare a politiei, in timp ce un alt videoclip a aratat revoltatori pe asfaltul din jurul unei aeronave Red Wings care sosise de la Tel Aviv.

Un pancart tinut de razvratiti intr-o postare neverificata pe retelele de socializare spunea: „Nu exista loc pentru ucigasii de copii in Daghestan”.

Un altul a spus: „Suntem impotriva refugiatilor evrei”.

Tulburarile din Daghestan, unde fortele de securitate ruse au luptat odata cu o insurgenta islamista, sunt o bataie de cap pentru Putin, care poarta un razboi in Ucraina si doreste sa mentina stabilitatea acasa inainte de alegerile prezidentiale asteptate de anul viitor.

Putin a acuzat Occidentul si Ucraina ca au ajutat la declansarea tulburarilor prin intermediul retelelor de socializare, parte a ceea ce a spus el a fost agenda Washingtonului de a crea haos global pentru a-si asigura dominatia continua si pentru a preveni rivalii precum Rusia sa le ia locul intr-o noua lume multipolara.

Vorbind la o intalnire cu sefii de securitate, Putin a spus ca fortele intunecate sustinute de SUA incearca sa destabilizeze si sa divizeze societatea multietnica si multi-confesionala a Rusiei.

„In acest scop, ei folosesc o varietate de mijloace, dupa cum putem vedea – minciuni, provocari si tehnologii sofisticate de agresiune psihologica si informationala.

„Evenimentele de aseara din Makhachkala au fost inspirate si prin intermediul retelelor de socializare, nu in ultimul rand de pe teritoriul Ucrainei, de mana agentilor serviciilor speciale occidentale”.

Maria Zakharova, purtatoarea de cuvant a ministerului rus de externe, acuzase anterior Ucraina de un „rol direct si cheie” in pregatirea „provocarii”.

Zakharova s-a referit la resursele online legate de fostul deputat rus Ilya Ponomaryov, care isi are sediul in Ucraina, ca un autoproclamat partizan anti-Kremlin. Ponomaryov a spus ca a fost un investitor pe un canal Telegram care a chemat oamenii sa mearga la aeroport, dar nu mai avea nicio legatura cu acesta.

Multimea s-a indreptat spre aeroport dupa ce mesajul de pe canal, „Utro Dagestan”, i-a indemnat pe daghestani sa se intalneasca cu „oaspetii neinvitati” la „moda adulta” si sa determine avionul si pasagerii sai sa se intoarca si sa zboare in alta parte.

Canalul, care a fost ulterior interzis de Telegram, nu a folosit cuvantul „evreu”, ci s-a referit la pasagerii avionului ca fiind „necurati”.

„Trebuie sa-i asteptam pe strada in afara aeroportului si sa-i prindem inainte sa se desparta”, a spus un mesaj de pe canal.

Politia a declarat ca a arestat 60 de persoane in legatura cu tulburarile.

Shmuel, in varsta de 26 de ani, cetatean israelian si unul dintre pasageri, a declarat publicatiei israeliene Ynet ca politia a urcat pasagerii intr-un autobuz care a fost urmarit in jurul aeroportului de catre revolta.

„Autobuzul a continuat sa se intoarca… iar oamenii il urmareau si aruncau cu pietre. Mi-am pus valiza pe geam”, a spus el.

La un moment dat, el a spus ca pasagerii au fost chestionati de localnici cu privire la religia lor.

„Au intrat inauntru, au mers de la o persoana la alta si au intrebat daca sunt musulmani sau evrei. Le-am spus ca sunt musulman, pentru ca mi-a fost frica de moarte. Din fericire, m-au crezut si au continuat”, a spus el.

Nu era clar in ce imprejurari a avut loc audierea, un alt pasager spunand site-ului de stiri Mediazona ca unui grup mic de localnici i s-au aratat documentele pasagerilor intr-o cladire a aeroportului in care pasagerii erau tinuti in acel moment.

Rabinul Alexander Boroda, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Rusia, a cerut un raspuns dur.

Intr-o declaratie, Boroda a spus ca revolta a „subminat fundamentele de baza ale statului nostru multicultural si multinational” si ca sentimentul anti-israelian alimentat de evenimentele din Orientul Mijlociu a devenit o agresiune deschisa impotriva evreilor rusi.

„Mai mult, vedem ca autoritatile locale nu au fost pregatite pentru astfel de incidente si au permis incalcari pe scara larga ale legii si ordinii si demonstratii in masa cu amenintari deschise la adresa evreilor si israelienilor”, a spus Boroda.

„Facem apel la conducerea tarii si agentiile de aplicare a legii sa gaseasca si sa pedepseasca toti organizatorii si participantii la aceste actiuni antisemite in cel mai strict mod posibil”.

Ambasadorul Israelului in Rusia a fost citat de agentia de presa RIA ca a spus ca niciun cetatean israelian nu a fost ranit pe fondul unor informatii neconfirmate ca au fost dusi la o baza militara inainte de a fi expulzati din regiune.

Aeroportul Makhachkala si-a reluat operatiunile normale luni dupa-amiaza, a declarat autoritatea aviatica a Rusiei, dar a anuntat ca zborurile din Israel vor fi redirectionate temporar catre alte orase din Rusia.

Israelul si-a ridicat avertismentul de calatorie pentru regiunea Caucazului de Nord din Rusia, care include Daghestan, la cel mai inalt nivel.

Tulburarile au urmat mai multor incidente antisemite din ultimele zile din regiune, ca raspuns la razboiul Israelului impotriva militantilor Hamas din Gaza. Israelul a cerut autoritatilor ruse sa protejeze israelienii si evreii in jurisdictiile lor.

In ultimele zile, un centru evreiesc in constructie in Nalcik, capitala republicii ruse din apropierea Kabardino-Balkaria, a fost incendiat, au declarat oficialii de urgenta.

Rusia, care doreste o incetare imediata a focului in Gaza si sustine o solutie cu doua state, a incercat sa mentina contactul cu toate partile din conflictul Israel-Hamas, dar a infuriat autoritatile israeliene invitand o delegatie Hamas la Moscova. Ministerul de Externe al Israelului l-a convocat duminica pe ambasadorul Rusiei.