Rebelii Houthi din Yemen au sustinut pentru prima data atacuri cu rachete si drone care vizeaza Israelul, atragand principalul lor sponsor Iranul mai aproape de razboiul Israel-Hamas care se desfasoara in Fasia Gaza si crescand si mai mult riscurile izbucnirii unui conflict regional. Houthis au fost suspectati de un atac care vizeaza Israelul prin trimiterea de rachete si drone peste calea de navigatie cruciala a Marii Rosii, un asalt in care Marina SUA a doborat proiectilele.
Cu toate acestea, de aceasta data, Israelul a declarat ca propriile avioane de lupta si noul sau sistem de aparare antiracheta Arrow au doborat doua salve de foc la interval de la ore, in timp ce se apropia de portul de transport maritim cheie al tarii, la Marea Rosie, Eilat.
Houthii, care detin capitala Yemenului, Sanaa, din 2014, ca parte a razboiului ruinator al acestei tari, au revendicat trei atacuri asupra Israelului intr-o declaratie militara ulterioara, fara a da detalii despre perioada operatiunilor si daca salvele de marti au reprezentat unul sau doua atacuri.
Dincolo de atacul prin care SUA a doborat rachete, joi a avut loc o explozie misterioasa care a lovit statiunea egipteana Taba, in apropiere de granita cu Israelul. Explozia, pe care autoritatile egiptene nu au explicat-o, a ranit sase persoane.
„Fortele noastre armate au lansat un lot mare de rachete balistice si un numar mare de drone asupra diferitelor tinte ale inamicului israelian”, purtatorul de cuvant al militar Houthi, Brig. a declarat generalul Yahya Saree intr-o declaratie televizata. „Fortele armate yemenite confirma ca aceasta operatiune este a treia operatiune in sprijinul fratilor nostri oprimati din Palestina si confirma ca vom continua sa efectuam mai multe lovituri calitative cu rachete si drone pana cand agresiunea israeliana va inceta.”
Pentru Israel, atacul de marti a marcat o utilizare incredibil de rara in lupta a sistemului de aparare antiracheta Arrow, care intercepteaza rachete balistice cu raza lunga de actiune cu un focos conceput pentru a distruge tinte in timp ce acestea se afla in spatiu, potrivit Centrului pentru Strategic din Washington. si Studii Internationale.
„Toate amenintarile aeriene au fost interceptate in afara teritoriului israelian”, a spus armata israeliana. „Nu au fost identificate infiltratii pe teritoriul israelian”.
Cu toate acestea, focul rachetelor a declansat o alarma rara de raid aerian cu sirena care a declansat in Eilat, la aproximativ 250 de kilometri (155 mile) sud de Ierusalim, trimitand oamenii care fug in adaposturi.
Saree nu a identificat armele specifice folosite in atac. Cu toate acestea, utilizarea sagetii sugereaza ca a fost o racheta balistica. Houthis au o varianta a rachetei sale balistice Burkan, modelata dupa un tip de racheta iraniana, despre care se crede ca poate atinge peste 1.000 de kilometri (620 de mile) pentru a lovi langa Eilat.
Incendiul vine in timp ce USS Bataan, care transporta trupe si avioane, si alte elemente ale grupului sau de atac, se afla probabil in Marea Rosie acum, impreuna cu alte nave americane.
Brigada Fortelor Aeriene. Generalul Pat Ryder, secretarul de presa al Pentagonului, a recunoscut focul Houthi care vizeaza Israelul, sugerand ca rebelii aveau rachete capabile sa atinga aproximativ 2.000 de kilometri (1.240 de mile).
„Acesta este ceva pe care vom continua sa monitorizam”, a spus Ryder. „Vrem sa prevenim un conflict regional mai larg.”
Nici Arabia Saudita nu a raspuns la intrebari. Regatul a vazut patru dintre soldatii sai ucisi in provincia sa sudica Jazan in ultimele zile in luptele cu houthitii, potrivit unui raport de marti al Bloomberg, care citeaza surse anonime. Asta chiar daca Arabia Saudita a incercat luni de zile sa ajunga la un acord de pace cu Houthii, dupa un razboi de ani de zile in impas impotriva lor.
Declaratia Houthiilor a atras si mai mult Iranul in conflict. Teheranul ii sponsorizeaza de multa vreme atat pe houthii, cat si pe Hamas, precum si pe gruparea militiei siite libaneze Hezbollah, care continua sa faca schimb de focuri mortale transfrontaliere cu israelienii. Trupele americane au fost, de asemenea, vizate in atacuri cu drone asupra bazelor din Irak si Siria revendicate de grupurile de militie aliate iranieni de la inceputul razboiului.
Houthii urmeaza credinta siita Zaydi, o ramura a islamului siit care se gaseste aproape exclusiv in Yemen. Sloganul rebelilor este de multa vreme: „Dumnezeu este cel mai mare; Moarte Americii; moarte pentru Israel; blestema pe evrei; victorie a Islamului.”
Dar „acum au puterea grea sa o sustina”, a spus Thomas Juneau, profesor la Universitatea din Ottawa, care a studiat Yemenul de ani de zile.
„A fost doar o chestiune de timp inainte ca ei sa poata face asta”, a spus Juneau, remarcand programul de rachete al rebelilor, care a venit cu ajutorul iranian. „Faptul ca exista un alt front direct la sud creste riscul ca Israelul (apararea antiaeriana) sa fie coplesita si atunci poate fi mult mai ingrijorator” daca Hezbollah, Hamas si altii lanseaza baraje masive de rachete.
Iranul a negat de multa vreme ca ar fi inarmat houthii, chiar daca a transferat pusti, grenade propulsate de rachete, rachete si alte arme catre militia yemenita folosind rute maritime. Experti independenti, natiuni occidentale si experti ai Natiunilor Unite au urmarit componentele confiscate la bordul altor nave retinute inapoi in Iran.
Motivul pentru aceasta este probabil un embargo asupra armelor ONU care a interzis transferurile de arme catre Houthi din 2014.
A existat, de asemenea, cel putin un atac pe care houthii l-au sustinut, in care suspiciunile au cazut ulterior pe deplin asupra Iranului. In 2019, rachetele de croaziera si dronele au patruns cu succes in Arabia Saudita si au lovit inima industriei sale petroliere in Abqaiq. Acest atac a injumatatit temporar productia regatului si a crescut preturile globale la energie cu cel mai mare procent de la Razboiul din Golf din 1991.
In timp ce houthii au sustinut atacul de la Abqaiq, SUA, Arabia Saudita si analistii au dat vina pe Iran. Expertii ONU au spus in mod similar ca este „putin probabil” ca Houthii sa fi efectuat atacul, desi Teheranul a negat ca ar fi implicat.
Misiunea Iranului la ONU a avertizat intr-o declaratie pentru The Associated Press ca militiile aliate precum Houthii si-ar putea extinde operatiunile impotriva Israelului.
„Avertismentele Iranului cu privire la primele zile ale victimelor civile din Gaza au evidentiat o ingrijorare: daca aceste atrocitati nu ar fi oprite, ar putea incita la indignarea publica si ar putea epuiza rabdarea miscarilor de rezistenta”, a spus misiunea iraniana. „Aceste preocupari pot fi evitate, iar responsabilitatea sta in mainile administratiei americane de a opri transgresiunile perpetuate de regimul israelian”.