Ce inseamna pauza ratei Fed pentru credite ipotecare?

Categories EconomiePosted on

Intervalul ratei dobanzii de referinta va ramane neschimbat in aceasta luna. Aceasta a fost marea stire economica dezvaluita miercuri dupa ce Rezerva Federala a anuntat ca mentine intervalul – deja la un maxim din ultimii 22 de ani, intre 5,25% si 5,50% – la fel. Este pentru a doua oara consecutiv cand Fed a lasat ratele intrerupte dupa 11 cresteri consecutive. 

„Comitetul urmareste sa atinga un nivel maxim de ocupare a fortei de munca si inflatie la o rata de 2% pe termen lung”, a spus Fed in anuntul lor de miercuri. „In sprijinul acestor obiective, Comitetul a decis sa mentina intervalul tinta pentru rata fondurilor federale la 5-1/4 pana la 5-1/2 procente. Comitetul va continua sa evalueze informatii suplimentare si implicatiile acestora pentru politica monetara”.

Ratele mai mari ale dobanzilor au dus la costuri ridicate de imprumut pentru orice, de la carduri de credit si imprumuturi personale pana la imprumuturi cu capital propriu si linii de credit cu capital propriu (HELOC). Dar ce inseamna acum pauza ratei pentru cumparatorii de case si acei proprietari care doresc sa-si refinanteze imprumuturile existente? Si ce ar trebui sa faca ambele parti, daca este ceva?

Ce inseamna pauza ratei Fed pentru credite ipotecare

Desi intreruperea ratei Fed nu ii va ajuta neaparat pe cumparatorii de case si pe cei care cauta o refinantare, nici nu ii va afecta. Si in economia de astazi, asta este un (mic) castig. Inseamna ca ratele ipotecare vor ramane acolo unde sunt, cel putin deocamdata. 

Deci, daca v-ati simtit confortabil sa obtineti un imprumut ipotecar pe 30 de ani la ratele actuale (aproximativ 8%), atunci ar trebui sa puteti face acest lucru fara probleme. Si daca ai fost ingrijorat ca o crestere a ratei te-ar impinge din lupta, te poti odihni confortabil stiind ca mai ai cateva saptamani, cel putin, inainte ca ratele mai mari sa devina noua norma.

Acestea fiind spuse, ar putea avea sens sa blocati o rata acum, chiar daca acestea sunt mari. Fed inca lucreaza la un obiectiv de inflatie de 2% si, pentru a ajunge acolo, este probabila o alta crestere a ratei. Acest lucru va avea repercusiuni in intreaga economie si in special pe piata imobiliara. Deci, desi o rata de 8% poate sa nu para prea mare, mai ales atunci cand este comparata cu ratele sub 3% care ar fi putut fi asigurate cu doar cativa ani in urma, va fi totusi avantajoasa in comparatie cu un posibil 8,50% sau 9. Rata % care ar putea veni in curand.

Cum sa obtineti acum o rata ipotecara mai mica

Desi este putin probabil ca ratele din 2020 si 2021 sa revina in curand, exista inca cateva modalitati fiabile prin care cumparatorii pot obtine acum o rata a dobanzii ipotecare mai mica. Iata trei:

  • Cumparati puncte ipotecare: punctele ipotecare actioneaza ca o taxa pe care cumparatorul o plateste creditorului pentru a-si asigura o rata mai mica. Asadar, in climatul actual al ratei, ganditi-va la 8% fara puncte si la 7,75% cu ele. Nu va fi o diferenta uriasa de pret, dar fiecare dolar conteaza. Asigurati-va ca va planificati sa ramaneti in casa suficient de mult pentru a recupera costul punctelor sau s-ar putea sa nu merite pentru dvs.
  • Luati in considerare un credit ipotecar cu rata ajustabila: Ipotecile cu rata ajustabila sunt exact ceea ce sugereaza numele lor: sunt credite ipotecare cu o rata care se va ajusta in timp. Acest lucru poate fi benefic pentru a incepe, deoarece rata va fi mai mica decat ceea ce poate fi gasit cu un credit ipotecar cu rata fixa. Dar va creste in timp, asa ca fiti pregatiti si pentru inevitabilitatea lor.
  • Cautati posibilitati de ipoteca asumabila: ipotecile asumabile nu sunt usor disponibile, dar in anumite circumstante, este posibil sa puteti gasi una. Acest lucru va va permite, teoretic, sa presupuneti o rata ipotecara existenta (care este probabil sa fie mai mica) fata de cele ridicate disponibile in prezent.

In timp ce decizia de a intrerupe majorarile ratei dobanzii nu este la fel de evident benefica ca alegerea de a le reduce, ea ofera totusi imprumutatilor spatiul dorit. Dar cu o potentiala majorare a ratei inca la orizont si cu eforturi suplimentare de facut pentru a ajunge la obiectivul tinta de inflatie al Fed, aceasta poate fi ultima data cand imprumutatii isi pot asigura o rata ipotecara chiar si la ratele mai mari de astazi. Asadar, cercetati-va optiunile, analizati cumpararea de puncte ipotecare sau a unui credit ipotecar cu rata ajustabila si intrebati-va acum despre posibilitatea unui credit ipotecar acceptabil. Aflati mai multe despre toate optiunile dvs. de rate ipotecare aici astazi.