Liderul BCE spune ca ratele dobanzilor vor ramane ridicate „atata timp cat este necesar”

Categories EconomiePosted on

Seful Bancii Centrale Europene a declarat ca ratele dobanzilor vor ramane suficient de ridicate pentru a restrange activitatea de afaceri „atata timp cat este necesar” pentru a contracara inflatia. Totusi, ea a simpatizat cu proprietarii de case care si-au vazut platile ipotecare crescand. Christine Lagarde a spus ca ratele vor ramane ridicate, deoarece presiunea ascendenta asupra preturilor „ramane puternica” in cele 20 de tari care folosesc moneda euro.

„Cheltuielile puternice pentru vacante si calatorii” si cresterea salariilor au incetinit scaderea nivelurilor preturilor, chiar daca economia ramane lenta, a spus ea. Inflatia anuala in zona euro a scazut doar usor, de la 5,3% in iulie la 5,2% in august.

„Ramanem hotarati sa ne asiguram ca inflatia revine la tinta noastra pe termen mediu de 2% in timp util”, a declarat Lagarde comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European. „Inflatia continua sa scada, dar este de asteptat sa ramana prea ridicata pentru prea mult timp.”

BCE si-a ridicat luna aceasta rata de referinta la depozitele la un maxim istoric de 4%, dupa un ritm record de cresteri de la minus 0,5% in iulie 2022.

„Avem si noi in minte… ce durere provoaca? Este in mintea noastra, va pot asigura”, a spus Lagarde in timpul unei perioade de intrebari si raspunsuri cu parlamentarii. „Si da, stim ca 30% — 30% — din gospodariile din statele membre au credite ipotecare cu dobanda variabila. Este greu, stim asta.”

Ea a remarcat povara inflatiei asupra gospodariilor cu venituri mai mici, care platesc o parte mai mare din venit pentru produse de baza precum energie, spunand ca revenirea rapida a inflatiei la 2% a fost raspunsul.

„Cu cat ajunge mai repede acolo, cu cat preturile sunt mai stabile, cu atat va fi mai putin dureros”, a spus Lagarde.

Analistii cred ca BCE ar putea fi gata sa majoreze ratele, avand in vedere semnele de slabiciune crescanda a economiei europene. Alte banci centrale, inclusiv Banca Angliei si Rezerva Federala a Statelor Unite, au retinut cresterile ratelor saptamana trecuta, pe masura ce se apropiau de finalul campaniilor lor rapide de drumetii.

Inflatia a izbucnit pe masura ce economia globala a revenit in urma pandemiei de COVID-19, ceea ce a dus la reinnoirea lantului de aprovizionare, iar apoi Rusia a invadat Ucraina, ducand la cresterea preturilor la energie si alimente.

Lagarde a spus ca ratele dobanzilor sunt acum suficient de ridicate pentru a aduce o „contributie substantiala” la reducerea inflatiei daca „se mentin pentru o perioada suficient de lunga”. Banca vede ca inflatia va scadea la o medie de 2,1% in 2025, dupa ce a atins un record de 10,6% in octombrie.

Ratele mai mari sunt arma principala a bancilor centrale impotriva inflatiei excesive. Ele influenteaza costul creditului in intreaga economie, facand mai scumpa imprumutul pentru lucruri precum achizitionarea de locuinte sau construirea de noi facilitati de afaceri. Acest lucru reduce cererea de bunuri si, la randul sau, inflatia, dar risca si sa restranga cresterea economica.

Ratele mai mari ale BCE au declansat o incetinire brusca a tranzactiilor imobiliare si a constructiilor – care sunt foarte sensibile la costurile creditului – si au pus capat unei cresteri de ani de zile a preturilor locuintelor din zona euro.

Lagarde a spus ca economia a „stagnat in general” in primele sase luni ale acestui an, iar datele primite indica „o slabiciune suplimentara” in trimestrul iulie-septembrie.

Ea a citat previziunile BCE care prevad ca economia va reveni pe masura ce inflatia scade, oferind oamenilor mai multa putere de cheltuieli, spunand ca „nu avem o recesiune in linia noastra de referinta”.